Αν υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να λαμβάνεις διαχρονικά υπόψη στο μακιγιάζ, εκτός από το να βρεις το ιδανικό μέικ απ ή ρουζ, αυτό είναι το πότε λήγουν τα καλλυντικά που χρησιμοποιείς.

Τι συμβαίνει, όμως, με τα ληγμένα καλλυντικά; Αρχικά, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα που είχαν πριν λήξουν και έπειτα αποτελούν έναν αξιοσέβαστο κίνδυνο μόλυνσης. Τα προϊόντα μακιγιάζ μπορούν να αποτελέσουν εύφορο έδαφος για την αναπαραγωγή βακτηρίων που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, τα χείλη και τα μάτια. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και μόλυνση.

Ξέρουμε πως μπορεί να δυσκολεύεσαι να αποχωριστείς εκείνη την παλέτα σκιών που απέκτησες 10 χρόνια πριν και αγαπάς πολύ, αλλά μάλλον έχει έρθει η στιγμή γιατί, ναι, τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης, όπως και όλα τα προϊόντα ομορφιάς.

Ωστόσο, τα προϊόντα μακιγιάζ είναι μία ευρεία κατηγορία και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνθέσεις, οπότε μπορεί να αναρωτιέσαι πότε είναι, πράγματι, η στιγμή να χωρίσουν οι δρόμοι σας.

Πότε λήγουν τα καλλυντικά;

Ο πιο άμεσος και γρήγορος τρόπος για να ανακαλύψεις αυτή την πληροφορία είναι κοιτάζοντας την ημερομηνία λήξης στο πίσω ή κάτω μέρος του προϊόντος. Τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα μικρό εικονίδιο με ένα ανοιγμένο κουτάκι που φέρει έναν αριθμό και ένα γράμμα Μ και υποδηλώνει τους μήνες που μπορεί να αντέξει το προϊόν μετά το άνοιγμά του. Το «12Μ», για παράδειγμα, σημαίνει ότι το προϊόν έχει διάρκεια ζωής 12 μήνες ή 1 χρόνο μετά το άνοιγμα του. Αν τώρα δεν μπορείς να βρεις αυτόν τον αριθμό ή/και έχεις περισσότερες απορίες, στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση με κάποιες γενικές οδηγίες.

Foundation (μέικ απ), concealer: 6-12 μήνες

Αν, ωστόσο, παρατηρήσεις πως η φόρμουλα των προϊόντων έχει κάτι ασυνήθιστο κατά την εφαρμογή, π.χ. σβολιάζει, ξεραίνεται κ.λπ., θα χρειαστεί να πετάξεις το προϊόν ανεξάρτητα από τον καιρό που έχει περάσει. Ειδικά δε όταν μιλάμε για υγρά foundations που έχουν ως βάση το νερό και είναι εξαιρετικά φιλικά προς την ανάπτυξη βακτηρίων.

Όσον αφορά στο concealer σου, αν παρατηρήσεις ότι έχει αρχίσει και οξειδώνεται και γίνεται πορτοκαλί κατά την εφαρμογή τότε ήρθε η ώρα να το αφήσεις στην άκρη. Συνήθως, τα concealers έχουν και βουρτσάκι, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Γι’αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να το πετάξεις μετά την ημερομηνία λήξης του.

Πούδρα σταθεροποίησης: 12-18 μήνες

Τα προϊόντα σε σκόνη, γενικά, διαρκούν περισσότερο από τα υγρά. Θυμήσου να καθαρίζεις επιμελώς τα πινέλα σου 1 φορά την εβδομάδα.

Ρουζ, bronzer: 12-24 μήνες

Και σε αυτή την περίπτωση τα κρεμώδη / υγρά ρουζ και bronzers έχουν πιο μικρή διάρκεια ζωής (περίπου 12-18 μήνες) σε σχέση με εκείνα σε μορφή σκόνης.

Μάσκαρα, σκιές, eyeliner: 3-6 μήνες

Το καλλυντικά των ματιών είναι πιο πιθανό να μαζέψουν βακτήρια, δεδομένου του πόσο κοντά έρχονται με τους βλεννογόνους σε κάθε εφαρμογή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του ίδιου του ματιού ή του ευαίσθητου περιβάλλοντος δέρματος.

Ο ευκολότερος τρόπος να καταλάβεις αν η μάσκαρα σου είναι πολύ παλιά ή έχει μολυνθεί είναι να τη μυρίσεις. Αν έχει ξινή ή ελαφρώς όξινη μυρωδιά, τότε πέτα τη αμέσως.

Σχετικά με τις σκιές, εάν χρησιμοποιείς κάποια καθημερινά τότε πέτα τη στους 3 μήνες.

Τα μολύβια θα πρέπει να τα αποχωρίζεσαι στους 3-6 μήνες. Γενικά, τα μολύβια μπορούν να είναι μία πιο υγιεινή επιλογή, εφόσον τα ξύνεις κάθε εβδομάδα και απομακρύνονται τα πιθανά βακτήρια που έχουν συγκεντρωθεί.

Κραγιόν, lipgloss, lip balm: 12 μήνες

Αν το κραγιόν σου έχει ξεραθεί ή σβολιάζει ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσεις. Συχνά, βέβαια, τα κραγιόν φτιάχνονται με συντηρητικά που εμποδίζουν την οξείδωση τους κι έτσι ενδέχεται να μπορείς να το χρησιμοποιείς για μερικά χρόνια. Όσο για τα lipgloss σου βεβαιώσου πως τα αποθηκεύεις σε δροσερό περιβάλλον και τα κλείνεις καλά.

Ενώ τα πραγματικά σημάδια λήξης διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν, μερικές γενικές ενδείξεις που θα σου υποδείξουν πότε λήγουν τα καλλυντικά είναι οι εξής:

  • Αλλαγή στη μυρωδιά
  • Αλλαγή στο χρώμα
  • Διαχωρισμός της φόρμουλας
  • Κακή εφαρμογή

LYS tip: Αν γνωρίζεις εκ των προτέρων πως δεν θα τελειώσεις ένα προϊόν στο κανονικό του μέγεθος πριν την ημερομηνία λήξης του, προτίμησε ένα δείγμα ή σε travel size, ώστε να μην ξοδέψεις άδικα χρήματα και προϊόν.