Όλοι έχουμε βρεθεί σε εκείνο το σημείο που κάνουμε μπάνιο, είτε στο γυμναστήριο, είτε στις διακοπές, και την εκείνη την ώρα ανακαλύπτουμε ότι το αφρόλουτρο, που πάντα ξεχνάς να αγοράσεις καινούργιο, έχει τελειώσει. Η πρώτη σκέψη είναι γνωστή, θα αντικαταστήσεις το αφρόλουτρο με το σαμπουάν. Σιγά τη διαφορά! Είναι όμως σωστή και αποτελεσματική λύση να αντικαταστήσεις το αφρόλουτρο σου με το σαμπουάν σου, αλλά και το αντίθετο;

Πώς διαφέρει το σαμπουάν από το αφρόλουτρο;

Τα αφρόλουτρα είναι σχεδιασμένα για διαφορετικούς τύπους δέρματος και πιθανά δερματικά προβλήματα, όπως το ξηρό ή το λιπαρό δέρμα. Εξαιτίας αυτού έχουν υψηλότερο επίπεδο pH από τα σαμπουάν. Επίσης, τείνουν να περιέχουν συστατικά φιλικά προς το δέρμα, όπως η γλυκερίνη. Τα αφρόλουτρα έχουν και υψηλή συγκέντρωση σε κάποιες ουσίες, τις επιφανειοδραστικές, οι οποίες αφαιρούν τη βρωμιά που συσσωρεύεται στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη μεριά, τα σαμπουάν είναι σχεδιασμένα για να καθαρίζουν τα μαλλιά μας. Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποιούν συστατικά που μπορεί να αφήσουν στο δέρμα μια κολλώδη αίσθηση.

Να χρησιμοποιήσεις σαμπουάν αντί για αφρόλουτρο;

Το σαμπουάν θα καθαρίσει το δέρμα σου, αλλά το τι θα προκαλέσει στο δέρμα σου είναι άλλο ζήτημα. Έχει διαφορετικό pH από τα αφρόλουτρα και δεν θα σου ενυδατώσει το δέρμα. Επίσης, το σαμπουάν τείνει να αφαιρεί τη λιπαρότητα περισσότερο από το αφρόλουτρο, οπότε είναι πιθανό να σου αφήσει το δέρμα αφυδατωμένο και ξηρό. Ωστόσο, μπορείς να το χρησιμοποιείς σε περιπτώσεις που δεν έχεις εναλλακτική λύση, άλλωστε και το κεφάλι μας έχει δέρμα παρόμοιο με το υπόλοιπο σώμα και το σαμπουάν δεν το φθείρει.

Από την άλλη, αν αναρωτιέσαι αν μπορείς να χρησιμοποιείς το αφρόλουτρο αν δεν έχεις σαμπουάν σου έχουμε απάντηση. Τα αφρόλουτρα δεν θα απομακρύνουν αποτελεσματικά το λάδι και τους ρύπους από το τριχωτό της κεφαλής και των μαλλιών. Επίσης, χωρίς τα ειδικά συστατικά για τα μαλλιά, ίσως τα μαλλιά σου γίνουν πιο εύθραυστα ή λιπαρά μετά το λούσιμο.

Τι να κάνεις αν δεν έχεις αφρόλουτρο;

Όπως προαναφέραμε, στην χειρότερη περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σαμπουάν σου. Βέβαια, πρέπει να ξέρεις ότι η καλύτερη επιλογή είναι το σαπούνι προσώπου. Είναι σχεδιασμένο για την επιδερμίδα, και έτσι θα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα, από ένα σαμπουάν. Επειδή, όμως, συνήθως κοστίζει και πιο ακριβά, μπορεί να μην σε συμφέρει να το χρησιμοποιήσεις σε όλο σου το σώμα, όμως αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική του αφρόλουτρου.