Θα μιλήσει τώρα η προσωπική εμπειρία: μία γάτα ίσον καμία. Αν και εσύ συμφωνείς μαζί μου και θέλεις να υιοθετήσεις (και να σώσεις από σχεδόν βέβαιο θάνατο στους δρόμους)ένα δεύτερο κατοικίδιο, μία δεύτερη γάτα, τότε αυτές οι συμβουλές είναι για σένα (ναι, ακόμα και αν έχεις γάτα και θέλεις να υιοθετήσεις και σκύλο).

Αποστολή: Δεύτερο κατοικίδιο. Η γάτα μου και η άλλη (γάτα μου)

Είναι η γάτα σου έτοιμη;

Ένα επιτυχημένο καλωσόρισμα ενός νέου κατοικίδιου θα εξαρτηθεί από το χαρακτήρα τις γάτας που έχεις ήδη στο σπίτι. Για να στο κάνω πιο λιανά, αν η γάτα είναι νευρική, της αρέσει ένα ήρεμο περιβάλλον και εξαφανίζεται μόλις έρχεται κάποιος επισκέπτης στο σπίτι, σίγουρα θα την πιάσει μία ταραχή με την έλευση ενός νέου ζώου. Μην πιστέψεις πως η γάτα σου θα γίνει ξαφνικά περισσότερο κοινωνική μόλις έρθει ένα καινούργιο γατάκι ή κουτάβι στο σπίτι. Ο τρόπος με τον οποίο θα το δει είναι πως ο νέος συγκάτοικος θα μεταμορφώσει την ήρεμη και οργανωμένη ζωή της σε κόλαση.

Αν όμως η γάτα σου είναι κοινωνική, περίεργη να μαθαίνει καινούργια πράγματα και τις αρέσουν οι νέες εμπειρίες, είναι πολύ πιο πιθανό να δεχθεί την έλευση μίας καινούργιας συντροφιάς. Όπως και να ‘χει, μην περιμένεις να γίνουν και αμέσως κολλητές. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και να χρησιμοποιήσεις αρκετή διπλωματία ώστε να διασφαλίσεις πως όλα θα πάνε καλά.

δεύτερο κατοικίδιο

The Lucky Neko/ Unsplash

Η περίοδος προσαρμογής είναι απαραίτητη

Όταν φέρνεις σπίτι ένα νέο υιοθετημένο κατοικίδιο, μην το γνωρίσεις αμέσως στη γάτα σου. Προτιμότερο είναι να αφήσεις το νέο σου κατοικίδιο σε ένα κλειστό δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο, η γάτα σου θα παρατηρήσει μία νέα παρουσία, αλλά δε θα νιώσει πως απειλείται και θα μπορέσει να συνηθίσει σταδιακά αυτή την αλλαγή στη ζωή της.

Συνέχισε αυτή την περίοδο προσαρμογής με το να κάνεις τη γάτα σου να συνηθίζει τη μυρωδιά του νέου φίλου: τρίψε το νέο μέλος της οικογένειας με ένα μαλακό πανί και μετά πίεσε αυτό το ύφασμα στα έπιπλα και σκούπισε τους τοίχους των δωματίων σε όλο το σπίτι. Περίμενε μερικές ημέρες και γνώρισε τα δύο ζώα μεταξύ τους μονάχα όταν αισθανθείς πως η γάτα σου είναι ήρεμη. Αν το νέο μέλος είναι σκυλί, έχε το με λουρί πρώτα και σιγουρέψου πως η γάτα σου μπορεί να ξεφύγει αν χρειαστεί.

δεύτερο κατοικίδιο

Priscilla du Preez/ Unsplash

Δημιούργησε ξεχωριστούς χώρους για κάθε ένα κατοικίδιο

Αφότου γίνει η γνωριμία και διασφαλίσεις πως τα ζώα σου θα συνυπάρξουν αρμονικά, θα πρέπει να οργανώσεις έτσι το σπίτι ώστε το κάθε ένα να έχει το δικό του χώρο. Ακόμα και αν έχεις γάτα και υιοθετήσεις άλλη τα μπολάκια του φαγητού είναι ξεχωριστά και σε ξεχωριστό μέρος και η τουαλέτα τους είναι επίσης ξεχωριστή.

Το ίδιο θα συμβεί αν υιοθετήσεις ένα σκύλο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και να προστατεύσεις το φαγητό της γάτας (βάζοντάς το κάπου που ο σκύλος δεν θα το φτάνει). Μπορείς επίσης να αφιερώσεις ένα δωμάτιο στη γάτα σου και να της έχεις αντικείμενα ψηλά, ώστε όταν θέλει να μείνει μόνη της και να ηρεμήσει να μπορεί να το κάνει. Εννοείται πως πρέπει να δίνεις σημασία και στα δύο και να παίζει και με τα δύο και να κανακεύεις το παλιό όπως και πριν (μπορεί και περισσότερο).

Υπομονή και όλα θα γίνουν. Ίσως γίνουν και φίλοι.

Πολύ χρήσιμo video για τη συνύπαρξη δύο γατιών, που αξίζει να δεις είναι αυτό:

Δεύτερο Κατοικίδιο: Και να θυμάσαι. Δεν αγοράζουμε. Υιοθετούμε

Αν θέλεις να γίνεις υπεύθυνος φροντιστής/ “γονέας” ενός κατοικίδιου, σε περιμένουν χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά και γατιά. Μπορείς να τα βρεις στα:

A little shelter

Save a Greek Stray

DogsVoice

Cat Rescue Athens

και σε πολλές φιλοζωικές!