Εσύ τι είδους άνθρωπος είσαι; Είσαι από αυτούς που κρατάνε πράγματα και ζουν μέσα στην ακαταστασία ή από εκείνους που δεν έχουν πρόβλημα να τα αφήσουν πίσω τους (και έξω από το σπίτι τους και τη ζωή τους); Αν και το να μαζεύεις πράγματα και να δημιουργείς μία ακαταστασία (το γνωστό και ως clutter) δεν περιλαμβάνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, αναγνωρίζεται ευρέως ως μια πάθηση που επηρεάζει άνδρες και γυναίκες σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις και αντιμετωπίζεται συνήθως σε ομάδες ψυχοθεραπείας και υποστήριξης, όπως και οι διαταραχές ψυχικής υγείας, που επίσης περιλαμβάνουν ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με το Psychology Today, η συσσώρευση πραγμάτων προκαλεί άγχος εν μέρει, λόγω των υπερβολικών οπτικών ερεθισμάτων της. Σηματοδοτεί επίσης στον εγκέφαλό ότι η δουλειά μας δεν ολοκληρώνεται ποτέ και δημιουργεί ενοχές, άγχος και το αίσθημα ότι είμαστε καταβεβλημένοι. Οπότε μήπως σήμερα είναι μία καλή μέρα να ξεφορτωθείς πράγματα;

Σύμφωνα με τη guru της τακτοποίησης Marie Kondo “καθώς μειώνεις τα πράγματα που σου ανήκουν μέσα από τη διαδικασία της τακτοποίησης, θα φτάσεις σε ένα σημείο, όπου θα ξέρετε πόσα ακριβώς χρειάζεσαι”!

Διάβασε κι αυτό: Χειμώνας στο σπίτι: 5 τρόποι να φτιάξει άμεσα η διάθεσή σου

4 πράγματα να ξεφορτωθείς σήμερα από το σπίτι σου

1. Ρούχα που δεν φοράς πια

Θα σου πω μία μεγάλη αλήθεια. Είσαι έτοιμη να την ακούσεις; Αν δεν έχεις φορέσει κάτι τον περασμένο χρόνο, μάλλον δεν θα το φορέσεις ούτε τον επόμενο. Κάτι απλό που μπορείς να κάνεις για να δεις ποια ρούχα δεν φοράς, είναι κάθε φορά, που βάζεις ένα ρούχο, να αλλάζεις τη φορά της κρεμάστρας. Οι κρεμάστρες, που δεν έχουν γυριστεί, έχουν και τα ρούχα, που μάλλον πρέπει να ξεφορτωθείς.

2. Αναμνηστικά από τα σχολικά χρόνια

Σκοπεύεις να κάνεις κάποιο reunion μία ημέρα, να καλέσεις τους παλιούς σου συμμαθητές και να διαβάσετε λευκώματα που γράφατε “Αγάπη εστί…”; Απάντησέ μου ειλικρινά. Αν όχι τότε ήρθε η ώρα να πετάξεις/ανακυκλώσεις ό,τι ανήκει στο παρελθόν. Μαζί με αυτά και παλιούς καταλόγους, εισιτήρια και ό,τι άλλο σκουπιδάκι. Αν με κάτι έχεις κόλλημα και έχει μεγάλη συναισθηματική αξία κράτα το μέσα σε ένα κουτί.

3. Παλιά τηλέφωνα, φορτιστές και τεχνικά είδη

Η τεχνολογία προχωρά και πίστεψέ με δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ ξανά αυτό το φορητό cd player.

4. Παλιά έγγραφα

Κράτα λογαριασμούς και γραφειοκρατικές δαπάνες ενός έτους και φορολογικά αρχεία αξίας επτά ετών, και αφού συμβουλευτείς το λογιστή σου πέτα ό,τι άλλο δεν χρειάζεται να έχεις. Ναι, πέτα και το βιβλιάριο το παιδικό από τότε που ήσουν βρέφος.