Έχεις παρατηρήσει πώς αλλάζει το πρόσωπο ενός ανθρώπου όταν χαμογελά; Αλλά και πώς αλλάζει η ψυχολογία όσων τoν κοιτάνε; Ένας ευδιάθετος και ευγενικός άνθρωπος μπορεί πραγματικά να κάνει μαγικά πράγματα, όχι μόνο για τους άλλους, αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, ας θέσω το αρχικό ερώτημα: τι θα γινόταν αν ήσουν 10% περισσότερο ευγενικός κάθε μέρα;

Αν έλεγες «καλημέρα» στο γείτονά σου το πρωί, αν έλεγες «ευχαριστώ» όταν έδινες την παραγγελία σου  στο καφέ κοντά στη δουλειά σου, αν παραχωρούσες τη θέση σου σε κάποιον που τη χρειαζόταν, αν χαμογελούσες σε αυτόν που εξυπηρετείς ή σε αυτόν που σε εξυπηρετεί σε μία δημόσια υπηρεσία; Θα ένιωθες άραγε καλύτερα; Θα ένιωθες πιο ασφαλής; Θα ένιωθες μήπως αυτό το feeiling ότι είσαι κομμάτι μίας κοινωνίας και όχι μοναχικός θαλασσόλυκος;

Η ευγένεια, η καλοσύνη κρύβει μέσα της μία δύναμη και λανθασμένα στη σύγχρονη ανταγωνιστική κοινωνία, πολλές φορές συγχέεται με – πώς να το πω κομψά – τη βλακεία. Όμως αυτό το τελευταίο δεν ισχύει. Όταν είσαι ευγενικός, φέρνεις το χαμόγελο στο πρόσωπο των ανθρώπων, σα να τους μαλακώνεις την καρδιά, και ταυτοχρόνως τους εμπνέεις να γίνουν και αυτοί ευγενικοί και γενναιόδωροι. Είναι αυτό που κάποτε λέγαμε “χαμογελάστε, είναι μεταδοτικό”.

10% περισσότερο ευγενικός

Ryunosuke Kikuno/ Unsplash

Το να είσαι ευγενικός άνθρωπος δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και σε κάνει να νιώθεις ωραία. Επίσης, το καταπληκτικό με την ευγένεια είναι πως πηγαίνει παντού και με όλα και δεν κοστίζει.

Και μπορείς να είσαι ευγενικός και με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Σκέψου όλες τις στιγμές της ημέρας, όταν η αυτοκριτική σου λέει ότι δεν είσαι αρκετά καλός, ή ότι ποτέ δεν θα πας μπροστά, ή ότι τα κάνεις όλα λάθος. Αυτή είναι μία δύσκολη στιγμή, και αν άκουγες κάποιον να μιλάει έτσι σε έναν φίλο σου, να τον κριτικάρει τόσο, μάλλον θα ήθελες να τον υπερασπιστείς και να τον κάνεις να νιώσει καλά. Αυτό θα ήταν μία κίνηση καλοσύνης και ευγένειας.

4 βήματα για να εξασκήσεις την καλοσύνη απέναντι στον εαυτό σου

  1. Αναγνώρισε πως αυτό το κριτικό πνεύμα συμβαίνει τώρα και είναι μία δύσκολη στιγμή.
  2. Κατανόησε πως η ζωή μας δίνει όλων των ειδών τις δύσκολες στιγμές και πως αυτό είναι μία συνηθισμένη ανθρώπινη εμπειρία.
  3. Αναρωτήσου τι χρειάζεσαι. Αυτό είναι αγάπη; Να έχεις ηρεμία; Ή μήπως να αποδεχθείς τον εαυτό σου όπως είναι;
  4. Τοποθέτησε το χέρι σου πάνω στην κοιλιά ή στην καρδιά σου και πες στον εαυτό σου “Ας νιώσω αγάπη, ας είμαι ήρεμος και να αποδεχθώ τον εαυτό μου όπως είμαι” (φτιάξε την πρόταση που εσύ θέλεις).
10% περισσότερο ευγενικός

Priscilla du Preez / Unsplash

Θυμήσου πως εδώ ο στόχος δεν είναι το άμεσο αποτέλεσμα. Είναι περισσότερο το να δίνεις στον εγκέφαλό σου την ευκαιρία να εξασκήσει την καλοσύνη. Αν ξέρουμε ένα πράγμα για τον εγκέφαλο, είναι πως όταν σκόπιμα εξασκείς και επαναλαμβάνεις κάτι, με την πάροδο του χρόνου αρχίζεις και το αισθάνεσαι ως κάτι φυσικό και έτσι γίνεται αυτόματα.

Σου άρεσε το άρθρο;

Διάβασε επίσης: Ο μόνος άνθρωπος, που μπορεί να σε μάθει να αγαπάς τον εαυτό σου, είσαι εσύ