Τι φέρνει την ευτυχία; Μέσα σε ένα 24ωρο η διάθεσή μας μπορεί να αλλάξει πολλές φορές και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, δεδομένου πως ως άνθρωποι που ζούμε μέσα σε μία πόλη μέσα σε μία μέρα (που είναι πάρα πολλά λεπτά και ακόμα περισσότερα δευτερόλεπτα) ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές καταστάσεις.  Όλα αυτά που μας συμβαίνουν στην κοινωνική μας ζωή, στη σχέση μας και στη δουλειά μας είναι στην ουσία λεπτομέρειες που συνθέτουν στην ουσία μία διάσταση ενός μεγαλύτερου δικτύου αποτελούμενου από χημικές ενώσεις στον εγκέφαλο, ορμόνες και well-being. Διότι το πώς νιώθουμε έχει να κάνει και με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Για παράδειγμα, η υγεία των εντέρων σου μπορεί να επηρεάσει σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό το πώς εσύ αισθάνεσαι σήμερα.

Αυτό βέβαια σημαίνει κιόλας που κάνοντας μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, που έχουν να κάνουν με τη δική σου περιποίηση και φροντίδα, μπορείς να αλλάξεις και το mood σου. Οι επιστήμονες ήδη έχουν βρει αρκετά πράγματα με τα οποία μπορείς να νιώσεις ευτυχισμένος άνθρωπος σε μόλις μερικά λεπτά.

Τι φέρνει την ευτυχία; 10 πράγματα

Βγες έξω. Όταν δεν νιώθουμε καλά έχουμε την τάση να κλεινόμαστε στο καβούκι μας, όμως υπάρχουν πολλές έρευνες που λένε για τα πλεονεκτήματα στην υγεία που μπορεί να φέρει η επαφή μας με τη φύση. Μελέτες έχουν δείξει πως το να βγαίνουμε έξω για μόλις 5 λεπτά αμέσως βοηθά στην αλλαγή διάθεσης και δίνεις με αυτό τον τρόπο ένα boost τόσο στη διάθεσή σου όσο και στην αυτοεκτίμησή σου. Ακόμα βέβαια καλύτερα να το κάνεις αυτό όταν έξω έχει και ήλιο, διότι ως γνωστό η βιταμίνη D, που παίρνουμε από τον ήλιο, ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας).

Γράψου σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Οι ενδορφίνες μας κάνουν χαρούμενους. Η επιστήμη έχει πει πως η άσκηση έχει βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίπτωση στη διάθεσή μας, οπότε για πάμε να γυμναστούμε μέχρι να ιδρώσουμε αυτή τη φανέλα. Δεν έχει σημασία πώς – απλά διάλεξε την άσκηση που σου αρέσει.

Τι φέρνει την ευτυχία

Olivia Bauso/ Unsplash

Μίλα με έναν φίλο. Όσο και αν απολαμβάνεις το να είσαι μόνος, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό πλάσμα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και ο μοναχικός θαλασσόλυκος θέλει να συνδεθεί με κάποιον αγαπημένο του. Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες έχουν βρει πως η απομόνωση οξύνει την κακή διάθεση και μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές ασθένειες και μικρότερο προσδόκιμο όρο ζωής μακροπρόθεσμα.

Ακόμα καλύτερα, αγκάλιασε ένα φίλο. Η αγκαλιά είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους να ενεργοποιήσεις την οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης. Με την ευκαιρία να σου πω πως η οξυτοκίνη είναι και αυτή η ορμόνη που “χορεύει” όταν ερχόμαστε σε οργασμό.
Χάιδεψε ένα ζώο. Επιστήμονες έχουν βρει πως η επαφή μας με τα ζώα ενεργοποιεί επίσης την οξυτοκίνη.
Τι φέρνει την ευτυχία

Roberto Nickson / Unsplash

Φάε λίγη μαύρη σοκολάτα. Έρευνα έχει δείξει πως χάρη στο υψηλό της περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά, η σοκολάτα έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Πάρε προβιοτικά. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, οι επιστήμονες του UCLA μπόρεσαν να συνδέσουν τα ανθρώπινα βακτήρια του εντέρου με τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη διάθεση και τις σχετικές με τη διάθεση συμπεριφορές, αποδεικνύοντας ότι ένα ισορροπημένο εντερικό περιβάλλον και πεπτικό σύστημα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο μιας ισορροπημένης διάθεσης. Έχει λοιπόν νόημα το γεγονός ότι μια άλλη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από διαφορετικές διαταραχές της διάθεσης ανέφεραν βελτιωμένα συμπτώματα όταν πήραν ένα προβιοτικό.

Φάε καλά. Τροφές όπως λιναρόσπορος, κράμβη, σόγια, καρύδια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Τι φέρνει την ευτυχία

Le Creuset / Unpslash

Πάρε έναν υπνάκοΈνα 20λεπτο power nap μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση, να αυξήσει την παραγωγικότητά σου και να σε κάνει να συγκεντρωθείς. Δεν είναι τυχαίο που στο εξωτερικό μεγάλες εταιρείες αφήνουν τους εργαζόμενούς τους να πάρουν έναν υπνάκο.

Χαμογέλα. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, ακόμα και ένα ψεύτικο χαμόγελο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα αληθινό.

*#LoveYourselfFirst — Ο Φεβρουάριος είναι μήνας αφιερωμένος στην αγάπη, αλλά για να αγαπήσουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Στο loveyourselfmagazine.com θα ανακαλύψεις σκέψεις, ιδέες, εμπειρίες για την αγάπη προς τον εαυτό σε κάθε έκφανσή της. 

Ανακάλυψε όλα τα άρθρα του #LoveYourselfFirst εδώ