Οι αριθμοί συγκλονίζουν: κάθε χρόνο πετάμε 2.12 δισεκατομμύρια σκουπίδια, κυρίως επειδή 99% των πραγμάτων, που αγοράζουμε, παίρνουν το δρόμο για τη χωματερή μέσα σε μόλις 6 μήνες! Δυστυχώς, η beauty ρουτίνα μας έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, κυρίως λόγω της υπερκατανάλωσης πλαστικού και ορισμένων συστατικών που δεν είναι eco-friendly. 

Τα γεγονότα που πλήττουν τον πλανήτη το τελευταίο διάστημα δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία πως είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να βάλουμε τη βιωσιμότητα στην καθημερινότητά μας, κάνοντας συνειδητά μικρές αλλαγές με μεγάλη σημασία – ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την ομορφιά μας. 

5 τρόποι να υποστηρίξεις έμπρακτα τη βιώσιμη ομορφιά

1. Ανακύκλωση, τώρα!

Η πρώτη και πιο εύκολη κίνηση που μπορείς να κάνεις είναι να ξεκινήσεις να ανακυκλώνεις τα empties σου. Αν ήδη διαθέτεις ξεχωριστό κάδο ανακύκλωσης στο σπίτι, ξέρεις τι άλλο θα ρίχνεις μέσα από εδώ και στο εξής – αν όχι, μπορείς να βάλεις στο μπάνιο σου ένα καλαθάκι όπου εκεί θα συγκεντρώνεις τις άδειες συσκευασίες των καλλυντικών σου (και θα λειτουργεί και σαν υπενθύμιση μέχρι να υιοθετήσετε αυτή τη νέα συνήθεια). Στην Ελλάδα κάποιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει το δικό τους πρόγραμμα ανακύκλωσης, όπως η Korres που μέσα από το Recycle Lab αξιοποιεί τις άδειες συσκευασίες για να τους δώσει δεύτερη ζωή και προσφέρει ως δώρο υπέροχα design αντικείμενα κατασκευασμένα την ομάδα design της μάρκας με τα υλικά που επιστρέφουμε για ανακύκλωση. Επίσης, η Sephora υποστηρίζει και στην Ελλάδα το πρόγραμμα Good for Recycling και υποδέχεται τα άδεια καλλυντικά σας ακόμα και αν δεν τα έχεις αγοράσει από τα καταστήματά της. 

Βιώσιμη ομορφιά: 5 τρόποι να την υποστηρίξεις έμπρακτα

Nefeli Kavvada/ Unsplash

2. Ψάξε πριν αγοράσεις!

Clean beauty, green, eco-friendly, sustainable, cruelty-free: αυτός ο νέος, «καθαρός» κόσμος της ομορφιάς έχει αρκετές γκρίζες ζώνες αυτή τη στιγμή, που αφήνουν περιθώριο για παραπλανητικές υποσχέσεις στη συσκευασία των προϊόντων ομορφιάς. Για να αποφύγεις να πέσεις στην παγίδα του greenwashing, κάνε πρώτα την έρευνά σου πριν αγοράσεις το προϊόν που σε ενδιαφέρει. Αν το προϊόν φέρει στη συσκευασία του το σύμβολο του «Leaping Bunny», του έγκριτου Παγκόσμιου οργανισμού cruelty-free πιστοποίησης, τότε δεν έχεις κανέναν λόγο αμφιβολίας για αυτό – αν όχι, θα χρειαστεί να κάνεις την έρευνά σου στο διαδίκτυο για να διαπιστώσεις αν το συγκεκριμένο beauty brand είναι πράγματι cruelty-free (δηλαδή δεν κάνει δοκιμές σε ζώα) όπως ενδεχομένως υποστηρίζει στη συσκευασία του. Επίσης, ένας έλεγχος και στη λίστα των συστατικών είναι απαραίτητος – αν πέσεις πάνω σε λέξεις όπως phthalates, toluene, formaldehyde κλπ , άφησέ το πίσω στο ράφι, καθώς πρόκειται για συστατικά που είναι απαγορευμένα στις clean συνθέσεις λόγω των βλαπτικών επιπτώσεών τους στην υγεία αλλά και στον πλανήτη. Τέλος, προτίμησε beauty brands που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα, φιλοσοφία που εκφράζεται και μέσα από τη συσκευασία των προϊόντων τους. Συνήθως όσες είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα υλικά και είναι ανακυκλώσιμες, το αναφέρουν πάνω τους ή φέρουν το σχετικό σύμβολο. 

3. Προτίμησε τις refillable συσκευασίες

Οι συσκευασίες για refill (επαναγέμισμα) αυξάνονται και πληθύνονται και στην Ελλάδα, έστω με αργούς ρυθμούς. Όπου σάς δίνεται η δυνατότητα, προτιμήστε αυτή την επιλογή η οποία είναι μια σοβαρή κίνηση για τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων. Η weDo Professional, για παράδειγμα, μόλις έφερε στην Ελλάδα τη νέα σειρά σαμπουάν Refill Pouches, μια επιλογή που οδηγεί στη χρήση 80% λιγότερου πλαστικού ανά ml προϊόντος! Επίσης, όλο και περισσότεροι οίκοι αρωμάτων έχουν αγκαλιάσει την refillable φιλοσοφία, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επαναγεμίζουν με το αγαπημένο τους άρωμα το άδειο μπουκάλι του από μια «πηγή» που τους περιμένει στα counters – στην Ελλάδα το έχει φέρει ο οίκος Mugler, ο Kenzo και αναμένονται και άλλοι. 

Βιώσιμη ομορφιά: 5 τρόποι να την υποστηρίξεις έμπρακτα

The Humble co/ Unsplash

4. Βρες… αντικαταστάτες

Αν χρησιμοποιείς μαντηλάκια ντεμακιγιάζ και cotton pads, άλλαξέ τα γιατί δεν ανακυκλώνονται. Αγόρασε επαναχρησιμοποιούμενα pads που πλένονται, μια επιλογή που και βιώσιμη είναι και θα κάνει καλό στο πορτοφόλι σας. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου reusable pads απλά αξιοποιώντας μια παλιά πετσέτα την οποία θα κόψεις σε κομμάτια. Ακόμα, προτίμησε βούρτσες, οδοντόβουρτσες, απλικατέρ και πινέλα από ανακυκλωμένα ή βιώσιμα υλικά, όπως το μπαμπού και βέβαια, απόφυγε τα πινέλα από τρίχες ζώων και προτίμησε τις συνθετικές. Τέλος, τα multi-use προϊόντα (πχ lip & cheek stains, powder foundations, καθαριστικό και ντεμακιγιάζ μαζί κλπ) δεν εξοικονομούν μόνο χώρο στο νεσεσέρ σου αλλά ισοδυναμούν με λιγότερες συσκευασίες που θα γίνουν σκουπίδια.  

5. Μην αφήνεις το νερό να τρέχει

Μια συμβουλή -κλισέ αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως ακόμα δεν έχουμε καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για τον πλανήτη να χρησιμοποιούμε με σύνεση το νερό. Όταν πλένεις το πρόσωπό σου ή τα δόντια σου, όταν κάνεις αποτρίχωση με ξυράφι, και γενικά όπου χρησιμοποιείς τρεχούμενο νερό, κάνε το με συνείδηση.