Ποιος δεν λατρεύει το καλοκαίρι; Τις ηλιόλουστες μέρες, τη θάλασσα, τις βόλτες στη φύση; Όταν όμως έρχεται το φθινόπωρο, που οι μέρες μικραίνουν και η θερμοκρασία πέφτει, παθαίνουμε ένα μικρό σοκ μέχρι να συνηθίσουμε στα νέα δεδομένα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα λουλούδια που περνούν τις διακοπές τους στη βεράντα κατά τη διάρκεια του θέρους. Γι’ αυτό και η μεταφορά τους στο εσωτερικό του σπιτιού πρέπει να γίνει «διακριτικά» και έγκαιρα.

Το πιθανότερο είναι πως εδώ και 3-4 μήνες έχεις τοποθετήσει τα φυτά εσωτερικού χώρου στον κήπο ή στη βεράντα σου, με αποτέλεσμα να καλόμαθαν στον ήλιο και στην άπλα. Γι’ αυτό και η επαναφορά τους μέσα στο σπίτι χρειάζεται σύστημα.

Ποτίζοντας το χώμα

  • Άνοιξε τις βρύσες: Την πρώτη φορά μόνο, πότισε τη γλάστρα σου με τουλάχιστον 3,5 λίτρα νερό. Μ’ αυτό τον τρόπο αποβάλλονται από το χώμα ανόργανες ουσίες και άλατα, που αν παραμείνουν σε μεγάλες ποσότητες μέσα στη γλάστρα θα βλάψουν την υγεία του φυτού.
  • Διώξε τα ζιζάνια: Η μεγάλη ποσότητα νερού επίσης αποβάλλει από το χώμα τα ζιζάνια που πιθανότατα είχαν εγκατασταθεί στη γλάστρα σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Κάνε «καθαρή» δουλειά: Μόλις τελειώσεις με το πότισμα, καθάρισε τις γλάστρες εξωτερικά. Στην ανάγκη, αν η βρομιά επιμένει, χρησιμοποίησε μια μαλακή βούρτσα.
  • Διάλεξε σκιά: Τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν τοποθετήσεις τις γλάστρες σας στο εσωτερικό του σπιτιού άφησέ τις σε σκιερό μέρος, ώστε να συνηθίσουν σε λιγότερο ήλιο.

Για την ακρίβεια, επίλεξε τον πιο «παχύ» ίσκιο

Ακόμα κι αν είχες τα φυτά στη βεράντα σου αλλά σε σκιερό μέρος ή κάπου όπου δεν ήταν άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο, η μεταφορά τους στο εσωτερικό του σπιτιού μπορεί να τους προκαλέσει «σοκ». Γι’ αυτές τις περιπτώσεις βρες ένα σημείο με παχύ ίσκιο και άφησέ τα εκεί για μια εβδομάδα πριν τα μεταφέρεις μέσα. Να θυμάσαι πως όσο προσεκτικός κι αν είσαι με τα φυτά σου, το πιο πιθανό είναι πως με την αλλαγή περιβάλλοντος θα χάσουν κάποια φύλλα. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θα κρατήσει περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Ποια φυτά μπορείς να μεταφέρεις μέσα στο σπίτι

Σχεδόν όλα τα φυτά μπορούν να αντέξουν τις αλλαγές μέσα – έξω όταν αυτές ακολουθούνται από την ανάλογη φροντίδα. Ένα εξωτικό φυτό, για παράδειγμα, όπως η αφρικανική γαρδένια, απαιτεί να του φερθείτε με το γάντι εν αντιθέσει με τους φοίνικες, τις μπιγόνιες, τη φτέρη και πολλά άλλα φυτά που ανθίζουν όπου και αν τα βάλετε χωρίς πολλά πολλά.

Ποια φυτά να αφήσεις έξω

Μην μπεις στον κόπο να μεταφέρεις στο σπίτι λουλούδια που δεν δείχνουν υγιή. Αν παρατηρήσεις ότι τα κίτρινα φύλλα των φυτών σου υπερτερούν των πράσινων, μην τους αλλάξεις θέση, γιατί το στρες που θα του δημιουργήσει η μετακίνηση θα χειροτερέψει τα πράγματα.

Η σωστή θέση μετράει

Το πού μένεις παίζει βασικό ρόλο όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσετε να «εγκλιματίζεις» τα λουλούδια σου στο εσωτερικό του σπιτιού. Αν και υπάρχουν φυτά που αντέχουν το κρύο, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα πειράματα και να ξεκινήσετε τις αλλαγές όταν η νυχτερινή θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί στους 15 οC. Αν, για παράδειγμα, ζείτε σε εύκρατο κλίμα, προτιμήστε να ξεκινήσετε τις… μετακομίσεις πριν από τα τέλη Οκτώβρη – ακόμα κι αν η θερμοκρασία δεν έχει πέσει στους 15 οC τη νύχτα. Εάν, πάλι, μένεις βορειοανατολικά, όπου το φθινόπωρο έρχεται πιο γρήγορα, η μεταφορά πρέπει να γίνει νωρίτερα. Επίσης οι μέρες που μικραίνουν το χειμώνα (λιγότερη ηλιοφάνεια) επηρεάζουν αισθητά την υγεία ενός φυτού.

Πότε να κάνεις μεταφύτευση

Η μεταφορά ενός φυτού από μια γλάστρα σε μεγαλύτερη είναι απαραίτητη, αφού ο περιορισμένος χώρος καθυστερεί την ανάπτυξή του. Οι καλύτερες εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, που οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές -ούτε υπερβολικό κρύο ούτε αφόρητη ζέστη. Θέλει προσοχή όταν βγάζεις το φυτό από την παλιά γλάστρα, αφού μερικά, όπως οι τριανταφυλλιές που έχουν πολλές ρίζες, μπορεί να μαραθούν αν «πληγωθούν». Μη μεταφέρεις εκείνα που έχουν μεγαλώσει στη σκιά σε ακάλυπτο και ευήλιο χώρο και μην κάνετε κατάχρηση των λιπασμάτων, αφού συχνά μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσουν εγκαύματα στη ρίζα ή στον κορμό. Τα δοχεία και οι γλάστρες πρέπει να είναι ανάλογα με το μέγεθος και το ρυθμό ανάπτυξης του φυτού, ενώ σημαντικός παράγοντας για την υγεία των λουλουδιών είναι ο καθαρισμός και η ανανέωση των δοχείων.