Τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει ένα φυτό -εκτός από την διακόσμηση του σπιτιού μας- είναι αρκετά, με βασικότερα εξ αυτών ότι καθαρίζουν τον αέρα του χώρου μας, μας επιτρέπουν να φροντίζουμε το περιβάλλον, μειώνουν το στρες και αυξάνουν την παραγωγικότητά μας.

Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, το εξαιρετικά «φορτωμένο» πρόγραμμά μας καθιστά την κηπουρική αδύνατη, ειδικά όταν έχουμε την πεποίθηση ότι τα περισσότερα από αυτά απαιτούν υπερβολική φροντίδα.

Κι όμως στην αγορά, υπάρχει πληθώρα φυτών εσωτερικού χώρου για όλα τα γούστα, τα οποία μπορούν να παραμείνουν σε πολύ καλή κατάσταση, με ελάχιστο πότισμα και χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, ομορφαίνοντας έτσι το εσωτερικό του σπιτιού μας. Μεταξύ αυτών είναι:

Φιλόδεντρο

Αγαπημένα φυτά που δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα
Unsplash / Annie Spratt

Το φιλόδεντρο ή Monstera deliciosa συνιστά ένα από τα φυτά που απαιτούν περιορισμένο πότισμα για να επιβιώσουν, με συχνότητα το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Το σημείο του φυτού αυτού που χρειάζεται την περισσότερη φροντίδα είναι τα σκούρα πράσινα, δερματώδη φύλλα του, τα οποία θέλουν συχνό καθάρισμα και ψέκασμα για να διατηρούνται ζωηρά. Συστήνεται να τοποθετείται σε ζέστη και υγρή ατμόσφαιρα, ιδανικά σε ένα δωμάτιο με έμμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Κάκτος

Αγαπημένα φυτά που δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα
Unsplash / Earl Wilcox

Το αγαπημένο αιωνόβιο φυτό -ειδικά όσων δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν στην κηπουρική- είναι σίγουρα ο κάκτος. Ο κάκτος αναπτύσσεται και προσαρμόζεται καλά μέσα στο σπίτι, δεν χρειάζεται κλάδεμα, επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες και είναι δύσκολο να μαραθεί. Επιπλέον, μπορείς να το ποτίζεις μερικές μόνο φορές την εβδομάδα και κυρίως όταν το πάνω μέρος του χώματός του είναι εντελώς στεγνό. Ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για το φυτό αυτό.

Καλαγχόη

Αγαπημένα φυτά που δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα
Pexels / Jeffry Surianto

Η καλαγχόη ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων και θεωρείται ιδανική για τη διακόσμηση του σπιτιού. Διαθέτει παχιά σκουροπράσινα φύλλα, άνθη ανοιχτού κόκκινου χρώματος και ανθίζει μία φορά το χρόνο, την άνοιξη. Η καλαγχόη είναι προτιμότερο να τοποθετείται σε ένα σημείο του σπιτιού, όπου δεν υπάρχει έντονο και άμεσο ηλιακό φως ήλιου, ενώ δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη περιποίηση (πότισμα μόνο μία φορά την εβδομάδα και χωρίς να βρέχεις τα φύλλα της). Πρόκεται, επιπλέον, για ένα φυτό δημοφιλές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, καθώς λέγεται ότι θεραπεύει τις πληγές.

Σανσεβιέρια

Αγαπημένα φυτά που δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα
Unsplash / Noyo creatif

Η σανσεβιέρια είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο, ανθεκτικό και μη απαιτητικό φυτό, αφού δε θέλει πολύ νερό (μέτριο πότισμα άνοιξη/καλοκαίρι και μία φορά το μήνα χειμώνα/φθινόπωρο), αντέχει σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και δεν χρειάζεται άμεσα έκθεση στο ηλιακό φως. Το φυτό αυτό παράγει οξυγόνο όλη την ημέρα, καθαρίζοντας ταυτόχρονα την ατμόσφαιρα του χώρου σου.

Ασπιδίστρα

Αγαπημένα φυτά που δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα
iStock

Η ασπιδίστρα, με τα μακριά λογχοειδή φύλλα και τα κόκκινα ή μωβ άνθη της, είναι ένα ασυνήθιστο φυτό που διαρκεί πολλά χρόνια, ευδοκιμεί καλύτερα σε ξηρά περιβάλλοντα και δεν απαιτεί λιπάσματα. Ωστόσο, χρειάζεται κάποια προσοχή για το ακριβές σημείο που θα την τοποθετήσεις και το πως θα την ποτίζεις. Μια δροσερή, σκιερή θέση και λίγη ποσότητα νερού, αποτελεί μάλλον την καλύτερη λύση για την περιποίησή της.