Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις για περισσότερο διάστημα φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς επίσης και τα μυρωδικά, ενώ θα βρεις χρήσιμα tips για επείγουσες καταστάσεις. Έτσι λοιπόν γίνεται η σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών. 

Φρούτα

η σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Julia Zolotova/ Unsplash

Μήλα: Διατηρούνται περισσότερο όταν δεν ακουμπούν μεταξύ τους.

Φράουλες, βατόμουρα: Για να αποφύγεις το ζούληγμα που τα κάνει να χαλάνε πιο γρήγορα βγάλτα από το πλαστικό κεσεδάκι και τοποθετήσέ τα σε ένα δίσκο, πάνω σε χαρτί κουζίνας. Σκέπασέ τα με χαρτί κουζίνας και βάλτα στο ψυγείο. 

Πορτοκάλια: Είναι πιο νόστιμα και πιο ζουμερά όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου με τη διαφορά ότι τα έλαια που τους δίνουν το χαρακτηριστικό άρωμα εξατμίζονται πιο γρήγορα εκτός ψυγείου. Η καλύτερη λύση είναι να βάλετε τα πορτοκάλια στο ψυγείο και να τα βγάλεις λίγη ώρα πριν τα καταναλώσεις. 

Ανανάς: Για να ωριμάσει και να χάσει μέρος της οξύτητάς του, άφησέ τον σε θερμοκρασία δωματίου το πολύ μέχρι 5 μέρες. 

Μπανάνες: Αν δεν πρόκειται να τις καταναλώσεις γρήγορα, αγόρασέ τις σχετικά άγουρες. Τοποθέτησέ τις σε μια χάρτινη σακούλα, σε θερμοκρασία δωματίου. Μ’ αυτό τον τρόπο ωριμάζουν σταδιακά και είναι πιο νόστιμες και γλυκές.

Συντήρηση φρούτων και λαχανικών: Κεφάλαιο Λαχανικά

η σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Dan Cristian Padure / Unsplash

Ντομάτες: Αν δεν είναι πολύ ώριμες, κράτησέ τις σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθέτησέ τις σε ένα δίσκο, με το κοτσάνι προς τα κάτω. Επειδή το πάνω μέρος της ντομάτας ωριμάζει τελευταίο, θα παραμείνει σφιχτό και δεν θα λιώσει από το βάρος της ντομάτας. 

Μανιτάρια: Ο κανόνας λέει ότι τα μανιτάρια πρέπει να καταναλώνονται άμεσα. Εξασφαλίζεις λίγο περισσότερο χρόνο ζωής αν τυλίξεις το κεσεδάκι τους καλά με μια διάφανη μεμβράνη, τα τοποθετήσεις μέσα σε πλαστική σακούλα τροφίμων που κλείνει καλά και, φυσικά, στο ψυγείο. 

Μαρούλια: Για να είναι έτοιμα οποιαδήποτε στιγμή ώστε να πρωταγωνιστήσουν σε μια σαλάτα, αφαίρεσε τα φύλλα και πλύνε τα με μπόλικο τρεχούμενο νερό. Τύλιξέ τα με μια πετσέτα και άφησέ τα να στεγνώσουν καλά. Αφού βεβαιωθείς ότι έχει φύγει και το παραμικρό ίχνος υγρασίας, τύλιξέ τα με χαρτί κουζίνας, βάλτα σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων και τοποθέτησέ τα στο ψυγείο. Αν θέλεις να φρεσκάρεις τα φύλλα, βύθισέ τα σε παγωμένο νερό με δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, σκέπασέ τα και βάλτα τα στο ψυγείο για μία ώρα. 

Σπαράγγια: Κόψε ένα εκατοστό από την άκρη τους και τύλιξε γύρω γύρω νωπό χαρτί κουζίνας. Βάλε τα σπαράγγια σε πλαστική σακούλα τροφίμων και στη συνέχεια συντήρησέ τα στο ψυγείο.

Μυρωδικά  

η σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Kevin Doran / Unsplash

Άνηθος, μαϊντανός, μάραθος: Σε περίπτωση που τα αγοράζεις βρεγμένα από τη λαϊκή αγορά ή το σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να τα βάλεις πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας και να τα αφήσεις να στεγνώσουν καλά – προσοχή να μη μαραθούν. Στη συνέχεια τύλιξε τα ματσάκια με χαρτί κουζίνας, κλείσε τα καλά σε πλαστική σακούλα τροφίμων και τοποθετήστε τα στα ειδικά συρτάρια του ψυγείου. Για να έχεις πάντα μυρωδικά με όλη τη φρεσκάδα του αρώματός τους, αφού τα στεγνώσεις, βάλτα σε πλαστική σακούλα τροφίμων και τοποθέτησέ τα στην κατάψυξη. 

Μέντα, δυόσμος, βασιλικός: Μυρωδικά με φύλλα μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για αρκετές μέρες αν κόψεις την άκρη από τα κοτσάνια τους, τα βουτήξεις σε ένα ποτήρι με κρύο νερό και λίγη ζάχαρη, καλύψεις το ποτήρι και το μυρωδικό με μια πλαστική σακούλα και το βάλεις στο ψυγείο. Αλλάζετε το νερό κάθε δύο μέρες. 

Τζίντζερ: Καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες, διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 3 μήνες, μέσα σε ξηρό τσέρι, κλεισμένο αεροστεγώς. 

Κρεμμυδάκια: Και στα φρέσκα κρεμμυδάκια βασική κίνηση είναι πρώτα να στεγνώσουν καλά, μετά να κόψεις το κάτω μέρος τους και να τα τυλίξεις σε χαρτί κουζίνας. Βάλτα σε πλαστική σακούλα τροφίμων και τοποθέτησέ τα στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου. 

Βρήκες το άρθρο χρήσιμο; Διάβασε επίσης:

Τρόφιμα στο ψυγείο: Τα αποθηκεύουμε σωστά;

Τελικά, πώς πλένουμε σωστά φρούτα και λαχανικά;