Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό μέρος μίας θρεπτικής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά εξίσου σημαντικό με το γιατί τα επιλέγεις είναι και το πώς τα καταναλώνεις. Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών είναι μία διαδικασία που οι περισσότεροι δεν κάνουμε με ευχαρίστηση, αλλά είναι απαραίτητη για ασφαλή κατανάλωση.

Πρέπει να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά;

To CDC συστήνει να καθαρίζεις όλα τα φρούτα και λαχανικά με νερό (ναι, ακόμα και αυτά που θα ξεφλουδίσεις), ώστε να απομακρύνεις τυχόν επιβλαβή βακτήρια (σαλμονέλα, e.coli, λιστέρια), τοξίνες από χώμα ή βρώμικο νερό και υπολείμματα φυτοφαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον FDA περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση ετησίως και συχνά οφείλεται σε μολυσμένα φρούτα και λαχανικά. 

Πώς πλένουμε σωστά φρούτα και λαχανικά; Ακολούθησε τα παρακάτω βασικά βήματα:

  • Επίλεξε σοφά: Όταν αγοράζεις φρούτα και λαχανικά προσπάθησε να διαλέγεις όσα δεν είναι μαυρισμένα ή χτυπημένα και αν επιλέγεις φρούτα και λαχανικά που έχουν ήδη κοπεί και συσκευαστεί, όπως σακούλες με μαρούλι, βεβαιώσου πως βρίσκονταν σε ψυγείο και πως θα παραμείνουν κρύα μέχρι να φτάσεις σπίτι.
  • Πλένουμε σωστά φρούτα και λαχανικά λίγο πριν τα καταναλώσουμε: Προτίμησε να τα πλένεις λίγο πριν τα καταναλώσεις και όχι πριν τα αποθηκεύσεις, γιατί έτσι αυξάνονται τις πιθανότητες να δημιουργήσεις μία «παιδική χαρά» βακτηρίων.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: Αφού πλύνεις καλά τα χέρια σου με νερό και σαπούνι πριν μεταχειριστείς οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, βεβαιώσου πως ό,τι χρησιμοποιήσεις σε μαχαίρι και επιφάνεια είναι, επίσης, καθαρό.
  • Αφαίρεσε τα σημεία που έχουν σαπίσει: Πριν ξεκινήσεις να πλένεις, αφαίρεσε οποιοδήποτε σημείο είναι χτυπημένο ή χαλασμένο.
  • Ακόμα κι αν αφαιρέσεις τη φλούδα, πρέπει να προηγηθεί πλύσιμο: Ακούγεται παράδοξο, αλλά ακόμα κι αν πρόκειται να φας ένα φρούτο ή λαχανικό, του οποίου θα αφαιρέσεις τη φλούδα, χρειάζεται πλύσιμο πριν το ξεφλούδισμα. Έτσι θα εμποδίσεις τα βακτήρια να έρθουν σε επαφή με τη σάρκα, ενώ το κόβεις.
  • Στέγνωσέ τα: Ολοκλήρωσε το πλύσιμο στεγνώνοντας φρούτα και λαχανικά με μία καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας για να απομακρύνεις τυχόν επίμονα βακτήρια.

Επιπλέον tips για κάθε είδος:

  • Φρούτα και λαχανικά με χοντρή φλούδα: Αν μεταχειρίζεσαι φρούτα, όπως μήλα και πορτοκάλια ή λαχανικά με ρίζες, όπως πατάτες και καρότα, ξεκίνα τρίβοντάς τα με μία καθαρή βούρτσα ή σφουγγάρι, για να αφαιρέσεις βρωμιά και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
  • Φυλλώδη λαχανικά: Όταν προετοιμάζεις φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μαρούλι, πράσα και λαχανάκια Βρυξελλών, θα χρειαστεί να αφαιρέσεις σημεία που έχουν μαυρίσει και στη συνέχεια να τα βάλεις σε ένα μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά. Έπειτα, τα στραγγίζεις, τα ξεπλένεις με τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνεις.
  • Ευαίσθητα φρούτα: Τα μούρα ή άλλα ευαίσθητα φρούτα, θα χρειαστεί να τα βάλεις κάτω από τρεχούμενο νερό και να αφαιρέσεις υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βρωμιά, χρησιμοποιώντας απαλά τα δάχτυλά σου.
  • Λαχανικά που θα μαγειρέψεις: Σίγουρα οι υψηλές θερμοκρασίες θα εξασφαλίσουν την απομάκρυνση των βακτηρίων από λαχανικά, όπως τα κολοκύθια ή οι μελιτζάνες, ωστόσο τα υπολείμματα από φυτοφάρμακα και χώμα είναι πάντα πιθανά, γι’αυτό είναι καλό να τα ξεπλύνεις με κρύο νερό, κι αν χρειαστεί να τα περάσεις απαλά και με ένα σφουγγάρι.

Να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με ξύδι;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το ξύδι είναι περισσότερο αποτελεσματικό από το νερό, για να καθαρίσεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου.

Να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με baking soda;

Κάποιες έρευνες συστήνουν να καθαρίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά με baking soda, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση κάποιων επιβλαβών ουσιών. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν πως το πλύσιμο με νερό είναι παραπάνω από επαρκές.