Όποια και αν είναι η αιτία που παρατηρείς σπάσιμο των μαλλιών σου, έχει σημασία να γνωρίζεις πώς να το επιδιορθώσεις, ώστε να επαναφέρεις τα μαλλιά σου στην πρότερη λαμπερή και υγιή τους κατάσταση. Μην ξεχνάς πως η τρίχα είναι ελαστική και χρειάζεται προσεκτική περιποίηση, ειδικά όταν είναι χημικά επεξεργαμένη ή βρεγμένη.

Σπάσιμο των μαλλιών: 6 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

1. Να είσαι ευγενική με τα μαλλιά σου, ειδικά όταν είναι βρεγμένα

Όταν τα μαλλιά σου είναι βρεγμένα, βρίσκονται στην πιο ευάλωτη κατάστασή τους και αυτό απαιτεί εξαιρετικά απαλές κινήσεις. Απόφυγε το υπερβολικό τράβηγμα και ξεμπέρδεψε, βούρτσισε, χτένισε τα μαλλιά σου με ήπιες κινήσεις. Βουρτσίζεις επιθετικά τα μαλλιά σου, ειδικά όταν είναι βρεγμένα; Τραβάς τα μαλλιά σου απότομα για να τα λύσεις από μία αλογοουρά ή κότσο; Αν απάντησες ναι, τότε κάνεις κακό στα μαλλιά σου και είναι πιο πιθανό να παρατηρήσεις σπάσιμο. Χρησιμοποίησε μόνο μια χτένα με φαρδιά δόντια για να ξεμπερδεύεις τα μαλλιά σου απαλά, πριν τα στεγνώσεις.

Επιπλέον, είναι πιθανό ο τρόπος που κάνεις το στέγνωμα με την πετσέτα να προκαλεί σπάσιμο των μαλλιών. Χρησιμοποίησε μια πετσέτα από μικροΐνες για να στεγνώσεις τα μαλλιά ταμποναριστά πριν συνεχίσεις με το πιστολάκι. Αυτό βοηθά στη μείωση του χρόνου στεγνώματος που προκαλεί ζημιά, αλλά και στη μείωση του σπασίματος. Επίσης, φρόντιζε τα μαλλιά σου να είναι εντελώς στεγνά πριν χρησιμοποιήσεις πρέσα ισιώματος ή σίδερο για μπούκλες, καθώς τα βρεγμένα μαλλιά είναι ακόμα πιο επιρρεπή στις βλαβερές συνέπειες των εργαλείων styling.

2. Επίλεξε σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα

Οι επαγγελματίες προτείνουν ένα σαμπουάν που δεν περιέχει θειικά άλατα, τα οποία είναι γνωστά ως μια κατηγορία καθαριστικών παραγόντων που βρίσκονται σε πολλές φόρμουλες. Τα θειικά άλατα μπορούν να αφαιρέσουν τα φυσικά και πολύτιμα έλαια από τα μαλλιά σου, να ξεθωριάσουν το χρώμα, αλλά και να αποδυναμώσουν τα μαλλιά.

3. Λούσε τα μαλλιά σου λιγότερο συχνά

Ξέρεις ήδη πώς τα πολύ συχνά ντους μπορούν να δημιουργήσουν ξηρότητα στην επιδερμίδα τον χειμώνα. Αυτό ισχύει και για τα μαλλιά σου, αλλά όλο τον χρόνο. Συνήθως, οι περισσότεροι με λιπαρά μαλλιά τείνουν να λούζονται υπερβολικά ή να χρησιμοποιούν επιθετικά καθαριστικά, γεγονός που μπορεί να κάνει το τριχωτό της κεφαλής να αντισταθμίζει υπερβολικά την παραγωγή σμήγματος και να επιδεινώνει το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, το πολύ συχνό λούσιμο — όπως κάθε μέρα ή ακόμα και κάθε δεύτερη μέρα — είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες που προκαλείται σπάσιμο των μαλλιών. Δώσε ένα διάλειμμα στα μαλλιά σου ενδιάμεσα από τα λουσίματα και άφησε το τριχωτό της κεφαλής να παράξει τα φυσικά έλαιά του.

4. Χρησιμοποίησε πάντα ένα θερμοπροστατευτικό μαλλιών

Κάθε επαγγελματίας μαλλιών λέει ότι είναι απίστευτα σημαντικό να προστατεύεις τα μαλλιά σου πριν το styling με θερμότητα. Τα ζεστά εργαλεία ξηραίνουν τα μαλλιά, με αποτέλεσμα να γίνονται εύθραυστα και, άρα, πιο επιρρεπή στο σπάσιμο. Ένα θερμοπροστατευτικό προϊόν μπορεί να προστατεύσει τα μαλλιά σου από τις θερμικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένου και του σπασίματος.

5. Ελαχιστοποίησε τη χρήση εργαλείων styling

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγεις τελείως τα εργαλεία styling με θερμότητα, όπως πιστολάκι, πρέσα ή σίδερο για μπούκλες, γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να περιορίσεις τη χρήση αυτών και να μειώνεις τη θερμοκρασία τους στην κατώτερη αποτελεσματική κάθε φορά που τα χρησιμοποιείς.

6. Διατήρησε τα μαλλιά σου ενυδατωμένα και προστατευμένα

Η προστασία των μαλλιών σου δεν χρειάζεται μόνο για το styling: Η προστασία των μαλλιών από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, οι ελεύθερες ρίζες και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία θα βοηθήσει στην αποφυγή ζημιάς μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό επίλεξε προϊόντα περιποίησης μαλλιών που παρέχουν τέτοιου είδους προστασία.

Προστάτευσε τις άκρες των μαλλιών σου με έναν ενυδατικό ορό ή λάδι σε καθημερινή βάση, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του σπασίματος. Επίσης, μην ξεχνάς να εφαρμόζεις μία καλή μάσκα επανόρθωσης 1 φορά την εβδομάδα για τόνωση. Εναλλακτικά, δοκίμασε τις πιο αποτελεσματικές σπιτικές μάσκες μαλλιών.