Στην έρημο Atacama της Χιλής υπάρχει μία χωματερή από ρούχα, σε τόσο μεγάλη έκταση, που μπορεί να φανεί από δορυφόρους στο διάστημα. Εκεί καταλήγουν κάθε χρόνο τα προϊόντα της fast fashion, της βιομηχανίας που έδωσε τις τελευταίες δεκαετίες πληθώρα στιλιστικών επιλογών στους καταναλωτές μεν, ευθύνεται όμως και για το 8% των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα στον πλανήτη δε.

Μία τέτοια μικρή αποθήκη στιβαγμένων ρούχων, πιθανώς να υπάρχει και στην ντουλάπα σου. Σιωπηλή, άχρηστη και ξεχασμένη. Πολλές φορές ούτε κι εσύ θυμάσαι τι μπορεί να περιέχει. Μία μέρα, θα θυμώσεις μαζί της για το χώρο που πιάνει στη ζωή σου, θα τη βάλεις σε μία σακούλα και θα την πετάξεις. Θα την πετάξεις στην έρημο της Atacama της Χιλής.

Μήπως όμως θα ένιωθες καλύτερα να μην έφτανες ως εκεί; Μήπως η υπερκατανάλωση, η ορμόνη ευφορίας που παράγεις όταν αγοράζεις ένα ακόμα τζιν fast fashion, είναι εξαιρετικά τοξικές για την ψυχή σου;

Το κίνημα slow fashion ως «πράσινη» τακτική

To κίνημα slow fashion ήρθε σαν απάντηση στη γρήγορη, impulse buy (παρορμητική αγορά) νοοτροπία της Fast Fashion κατανάλωσης, με την προοπτική να επιφέρει μία διόρθωση στην οικολογική καταστροφή που συντελείται από τη βιομηχανία της μόδας στον Πλανήτη.

Ξεκίνησε το 2007 από την Design Activist Kate Fletcher και το άρθρο που δημοσίευσε στο περιοδικό The Ecologist γράφοντας πως «η γρήγορη μόδα βασίζεται στην απληστία σου. Η αργή μόδα (slow fashion) είναι να σχεδιάζεις, να παράγεις, να καταναλώνεις και να ζεις καλύτερα. Η αργή μόδα δεν βασίζεται στον χρόνο αλλά στην ποιότητα (η οποία έχει κάποια στοιχεία χρόνου). Το “slow” δεν είναι το αντίθετο του “γρήγορου” αλλά μια διαφορετική προσέγγιση στην οποία οι σχεδιαστές, οι αγοραστές, οι έμποροι λιανικής και οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των επιπτώσεων των προϊόντων στους εργαζόμενους, τις κοινότητες και τα οικοσυστήματα.»

Η συνέχεια ήταν ραγδαία. Το κίνημα slow fashion έγινε trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μία σειρά από fashion brands με ηθικές πρακτικές για τους εργαζόμενους και ανεύρεσης πρώτων υλικών και δημιουργίας ρούχων, απέκτησαν τη δική τους θέση στην αγορά και στις προτιμήσεις των καταναλωτών με ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη.

Η αργή μόδα έφερε στο προσκήνιο μία σειρά από νέες διαδικτυακές πλατφόρμες ανεύρεσης των λεγόμενων “pre-loved clothes” (Vestiaire, Hazel Rey Vintage), γνωστά και ως second hand, κάνοντας το “thrifting” ή κυνήγι vintage επώνυμων (και μη) κομματιών σε προσιτή τιμή, κομμάτι της νέας λατρείας του styling.

Φαίνεται όμως ότι το κίνημα slow fashion έχει και μία επιπλέον προέκταση. Αυτή του όφελους που προσφέρει στον ψυχικό μας κόσμο.

To άγχος της υπερκατανάλωσης

Είναι αλήθεια ότι εμπλουτισμός της ντουλάπας μας, με όλο και περισσότερα καινούργια ρούχα, μπορεί να μας κάνει -περιοδικά- χαρούμενους. Όμως σε βάθος χρόνου εμφανίζει ζητήματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace (2017) η υπερκατανάλωση προκαλεί συμπεριφορές που προσομοιάζουν στον εθισμό, όπως για παράδειγμα λέγοντας ψέματα για αγορές που έχουμε κάνει (ακόμα και στον εαυτό μας), αίσθημα ενοχών και ντροπής μετά από μία αγορά και αντιμετώπιση του κριτικού βλέμματος του άλλου.

Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε την αργή, ύπουλη και στρεσογόνα απώλεια του budget μας, την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών, κι έχουμε μία πρώτης τάξεως τοξική σχέση στη ζωή μας. Αυτή με την ντουλάπα μας!

Κάνοντας slow fashion, μειώνεις το στρες

  • Πριν αγοράσεις δοκιμάσε να αναρωτηθείς «το χρειάζομαι πραγματικά;». Eυτυχώς οι online αγορές σήμερα, αφήνουν περιθώριο σκέψης πριν την επίσκεψη στο ταμείο, οπότε πάρε το χρόνο σου πριν περάσεις την κάρτα σου σε ακόμα μία περιττή αγορά.
  • Δες τι υπάρχει στην ντουλάπα σου ώστε να το εκμεταλλευτείς. Συχνά ξεχνούμε ρούχα που αν τα δούμε ξανά με νέο μάτι μπορεί να μας εμπνεύσουν ή μπορούμε να τα ανταλλάξουμε ή να τα μεταποιήσουμε.
  • Επίλεξε fashion brands με slow fashion φιλοσοφία. Πολλά νέα brands δίνουν τη δυνατότητα επιλογής κομματιών που έχουν ραφτεί στη χώρα σου, από άτομα με κανονικό μεροκάματο και από οικολογικά υφάσματα ή ανακυκλωμένα υλικά.
  • Αναζήτησε λογαριασμούς στο Instagram ή applications που πωλούν pre-loved ρούχα, μικρά διαμαντάκια συχνά επώνυμων brands. Πρόκειται για μία διαδικασία που θα σε κάνει να νιώσεις ότι συμμετέχεις έντονα στο κίνημα του slow fashion και υπερήφανη για την αγοράς μίας τσάντας Prada στο 1/3 της τιμής.

Χαμήλωσε την ταχύτητά σου στην κατανάλωση ρούχων. Ζήσε με πιο επιλεκτική ντουλάπα μία πιο συνειδητή ζωή.