Έχεις περάσει προ πολλού την εφηβεία, αλλά αυτή η ακμή όλο και εμφανίζεται. Δεν είναι μεν ένα μόνιμο, παρατεταμένο φαινόμενο, αλλά σε βασανίζει και μάλιστα περιόδους της ζωής σου που δεν θα ήθελες. Η αλήθεια είναι ότι 1 στις 2 γυναίκες ηλικίας 21-30 χρόνων παρουσιάζουν ακμή, όπως επίσης και το ¼ των γυναικών μεταξύ 30 και 40.

Για να μην προβληματίζεσαι, θα σου πούμε ότι η ακμή αυτή συνήθως οφείλεται σε διαταραχή των ορμονών και μπορείς να το καταλάβεις επειδή θα τη δεις να κάνει την εμφάνισή της σε ορισμένες περιοχές στο πρόσωπο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ορμόνες όπως στη γνάθο, στα μάγουλα, στο πηγούνι και στις γωνίες του λαιμού, εν αντιθέσει με τους εφήβους που βγάζουν σπυράκια συνήθως στο μέτωπο και στη μύτη και στα πλάγια της, δηλαδή στη λεγόμενη περιοχή Τ.

Πολυκυστικές ωοθήκες και ακμή: Πώς συνδέονται;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να προκαλέσουν ακμή στις ενήλικες γυναίκες. Γνωρίζουμε ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες. Αυτή η υψηλή τεστοστερόνη, που είναι κατεξοχήν ανδρική ορμόνη, αναγκάζει τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν πάρα πολύ από το λιπαρό σμήγμα, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την ακμή.

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια πολύ συνήθης πάθηση για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η οποία επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν οι ωοθήκες τους. Τα βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι οι διαταραχές περιόδου, η υπερανδρογοναιμία (δασυτριχισμός, ακμή, λιπαρό δέρμα) και οι πολυκυστικές ωοθήκες. Αρκεί μία γυναίκα να έχει 2 από αυτά τα 3 χαρακτηριστικά για να διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Πολλές άλλες διαταραχές μπορεί να συνοδεύουν το σύνδρομο, όπως η αύξηση σωματικού βάρους, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση και η κακοήθεια του ενδομητρίου.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών, σε συνδυασμό με την απώλεια του περιττού βάρους (όταν υπάρχει) περιορίζουν τον κίνδυνο των μακροπρόθεσμων αυτών επιπλοκών.

Τι θα με βοηθήσει στην αντιμετώπισή της;

Καλό είναι να κάνεις μια καταγραφή σε ένα ημερολόγιο στοιχείων, όπως:

  • Αίσθηση της επιδερμίδας σου.
  • Φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που παίρνεις.
  • Ποσότητα νερού που πίνεις καθημερινά
  • Τροφές που καταναλώνεις
  • Μέρα της περιόδου στην οποία βρίσκεσαι

Πρέπει να χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα προϊόντα;

Γενικά, όταν μιλάμε για ορμονική ακμή, μόνο τα τοπικά προϊόντα δεν πρόκειται βοηθήσουν. Η διατήρηση ενός ισχυρού, ενυδατωμένου επιδερμικού φραγμού και η θεραπεία της φλεγμονής είναι το μυστικό. Η τοπική θεραπεία με καθαριστικά και κρέμες σαφώς και θα βοηθήσει να μην μπλοκάρουν οι πόροι και να μην δημιουργηθούν σπυράκια.

Σε ποιους ειδικούς πρέπει να απευθυνθώ;

Θα χρειαστεί να επισκεφτείς κάποιους ειδικούς.

  • Γυναικολόγος ή/και ενδοκρινολόγος: Θα σου ζητήσουν εξετάσεις αίματος ή εξετάσεις για να ελέγξουν τα επίπεδα ορμονών, υπέρηχο για να διερευνήσουν άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ορμονική ακμή. Επίσης, χρειάζεται να διαπιστώσουν αν τα ανδρογόνα είναι αυξημένα και ποια είναι η αιτία. Μπορεί να οφείλεται σε πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά και σε κάποια διαταραχή στη ρύθμιση της ινσουλίνης, σε πιθανό αδένωμα στα επινεφρίδια ή και σε τίποτα απ’ όλα αυτά!
  • Διατροφολόγος: Θα σου συστήσει να μειώσεις τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή. Επομένως τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που απορρυθμίζουν την ινσουλίνη και γαλακτοκομικά που είναι γεμάτα ορμόνες και δημιουργούν φλεγμονές καλύτερα να τα αποφύγεις (εκτός αν είναι βιολογικά).
  • Δερματολόγος: Θα κάνει μια πλήρη εξέταση του δέρματός σου, θα συνταγογραφήσει ένα τοπικό ή από του στόματος φάρμακο (από αντισυλληπτικά, αντιανδρογόνα έως αντιδιαβητικά χάπια, ανάλογα την αιτία) ή θα προτείνει αλλαγές στη φροντίδα της επιδερμίδας. Επιπλέον, θα συστήσει τοπικά ρετινοειδή με ανασταλτικές ιδιότητες στο σχηματισμό φαγεσώρων και ίσως laser, που στόχο έχουν να εξαλείψουν τα βακτήρια στο δέρμα και να ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος, κολλαγόνου και ελαστίνης.