Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη προσφέρουν ένα ζωντανό «μωσαϊκό γεύσεων» και το γαστρονομικό τους τοπίο καλύπτει πλέον μια ποικιλία διατροφικών προτιμήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του βιγκανισμού. Το «πού» έρχονται να απαντήσουν επτά vegan connoisseurs, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας τις αγαπημένες τους διευθύνσεις για plant-based νοστιμιές κάθε είδους.

Ευσέβιος Κοντόπουλος, ολιστικός θεραπευτής, σύμβουλος υγείας και διατροφής

Τα αγαπημένα του vegan εστιατόρια: «Αγαπημένα vegan spots στην Αθήνα είναι το Winners Vegan, με τη LA Salad και το brownie να ξεχωρίζουν, αλλά και τo Yi με τα άπιστευτα ωμοφαγικά του γλυκά και κρέπες, αλλά και την υπέροχη σούπα Porcini και το The Vegan Fairies για όλα τα γλυκά και τους χυμούς. Τα επόμενα 3 δεν είναι 100% vegan αλλα έχουν πολλές vegan επιλογές και είναι απο τα αγαπημένα μου μέρη στην Αθήνα: ένας πανέμορφος χώρος, το Παλιό Ταχυδρομείο στο Χαλάνδρι, με την τέλεια φάβα και πολίτικη σαλάτα, το Feyrouz που βάζουν τόση αγάπη στο φαγητό που θες απλά να γίνεις μέρος της οικογένειας τους και το Joshua Tree για τα υπέροχα matcha και turmeric lattes, αλλά και το πεντανόστιμο TLT τους. Στη Θεσσαλονίκη αυτό που ξεχωρίζει για εμένα είναι το Handwich που έχει τέλεια vegan sandwiches».

Αυτό που του λείπει από τη vegan, γαστρονομική εμπειρία της Ελλάδας: «Τα τελευταία 2 χρόνια είμαι κατά βάση φρουτοφάγος/ωμοφάγος, οπότε αν μου λείπει κάτι είναι μαγαζιά με περισσότερες ωμοφαγικές επιλογές και πραγματικά υγιεινές σαλάτες χωρίς πολλά πολλά!».

Η νο1 συμβουλή που θα έδινε σε έναν newbie vegan: «Το να είναι κανείς vegan δεν σημαίνει ότι τρέφεται και υγιεινά. Είναι σημαντικό να αποφεύγεις επεξεργασμένα φαγητά, όπως vegan κρέατα και τυριά αλλά και προϊόντα με γλουτένη και σιτηρά. Επίσης, προσπάθησε να μην πέσεις στην “παγίδα” των συμπληρωμάτων. Έαν τρέφεσαι με φρέσκα υλικά, πολλά φρούτα και αρκετή ποικιλία δεν χρειάζεσαι συμπληρώματα και βιταμίνες».

Κέλλυ Δεσύπρη, ψυχολόγος

Τα αγαπημένα της vegan εστιατόρια: «Δύσκολη ερώτηση… τα περισσότερα vegan μαγαζιά έχουν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν. Μπορώ να πω, ωστόσο, ότι τελευταία έχω απολαύσει ιδιαίτερα το brunch στο Holy Llama και τα δείπνα στο Winners Vegan. Για να γιορτάσω τις ιδιαίτερες περιστάσεις η πρώτη μου σκέψη είναι πάντα το Yi στη Γλυφάδα, ενώ για τέλειο street food συστήνω το Vegan Beat! Α, και για τις χαλαρές Κυριακές με τα οικογενειακά τραπέζια το Trivoli στην Ηλιουπολη ήταν και είναι ότι,τι καλύτερο!».

Αυτό που της λείπει από τη vegan, γαστρονομική εμπειρία της Ελλάδας: «Ακόμα υπάρχει μεγάλη έλλειψη στη vegan ζαχαροπλαστική αν και το Holy Llama, η Vegan Gecko και η Eri Bakes Vegan μπορούν εγγυημένα να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Δεν παύει όμως να είναι μια σκηνή σημαντικά λιγότερο αναπτυγμένη ακόμα και στην Αθήνα».

Η νο1 συμβουλή που θα έδινε σε έναν newbie vegan: «Να κάνει μια βασική έρευνα για μια ισορροπημένη vegan διατροφή, χωρίς να αγχώνεται πολύ ωστόσο. Με τον ίδιο τρόπο που κάποτε έμαθε τη θρεπτική διατροφή με κατανάλωση ζωικών, μπορεί να μάθει και χωρίς. Αυτό… και να το απολαύσει! Υπάρχει πληθωρα νέων γεύσεων και παρασκευων για να γευτεί… ας δοκιμάσει για μια φορά τα πάντα λοιπόν!».

Κωνσταντίνος Δήμουλας, vegan food blogger

Τα αγαπημένα του vegan εστιατόρια: «Πολλά τα αγαπημένα εστιατόρια και ακόμα περισσότερα τα αγαπημένα πιάτα. Ωστόσο, ένα μαγαζί που ξεχωρίζω είναι το Roots στη Θεσσαλονίκη και το schnitzel βρώμης που έχουν! Η γεύση του είναι μοναδική!».

Αυτό που θα ήθελε να δει περισσότερο στη vegan, γαστρονομική εμπειρία της Ελλάδας: «Περισσότερα εστιατόρια να επενδύουν στις παραδοσιακές κουζίνες, είτε είναι ελληνική είτε διεθνής. Να ξεφύγουμε λίγο από το burger. Υπάρχουν τόσες διαφορετικές επιλογές που είναι κρίμα να μένουμε στα ίδια. Τα περιθώρια δημιουργίες είναι πραγματικά τεράστια!».

Η νο1 συμβουλή που θα έδινε σε έναν newbie vegan: «Να ενημερώνεται, να διαβάζει και να δοκιμάζει! Με αυτόν τον τρόπο το κάθε άτομο που στρέφεται στον vegan τρόπο ζωής ενισχύει τις γνώσεις και την ηθική του και ταυτόχρονα, γευστικά τουλάχιστον, γνωρίζει τις επιλογές του! Ωστόσο, η ενημέρωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ηθική μας και στο πώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα».

Κάτια Αννούση, κλινική διαιτολόγος

Τα αγαπημένα της vegan εστιατόρια: «Το Avit και το Yi, στη Γλυφάδα. Το Avit έχει το πιο εύγευστο σουβλάκι που έχω δοκιμάσει με εξαιρετικό τζατζίκι και γύρο μανιταριών. Το Yi φτιάχνει εξαιρετικές μακαρονάδες από noodles ρυζιού και φαγόπυρου με φυτική κρέμα και λαχανικά. Αγαπημένο, επίσης, είναι το “Τρεις λαλούν” στο Γκάζι με το μοναδικό τιραμισού και τον βίγκαν μουσακά».

Αυτό που της λείπει περισσότερο από τη vegan, γαστρονομική εμπειρία της Ελλάδας: «Τα ελληνικά φαγητά σε χορτοφαγικη εκδοχή, όπως παστίτσιο, γιουβαρλάκια, λαχανοντολμάδες. Έχουμε πολλά φαγητά στην ελληνική κουζίνα που με μικρές παραλλαγές μπορούν να γίνουν βίγκαν».

Η νο1 συμβουλή που θα έδινε σε έναν newbie vegan: «Να χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ανεπεξέργαστα τρόφιμα, όπως φακές, ρεβίθια, κινόα και να αποφεύγει τα “βιγκανοποιημένα” προϊόντα, όπως φυτικά αλλαντικά, κεμπάπ και μπιφτέκια, τα οποία περιεχουν υδρογονωμένα λιπαρά που είναι δυνητικά καρκινογόνα».

Χριστίνα Ζουπάνου Κρητικού, vegan food & lifestyle content creator, co-owner του Vegan Guide Greece, καθηγήτρια σε vegan σχολή μαγειρικής

Τα αγαπημένα της vegan εστιατόρια: «Μπορώ να γράφω ατελείωτα, οπότε μεταξύ άλλων ξεχωρίζω το Winners Vegan, στο κέντρο της Αθήνας. Από εκεί πάντα παίρνω την LA Salad, το Hawaiian (καρπούζι φτιαγμένο σαν τόνος), το Dynamite (τα πιο healthy και τραγανά nuggets που θα βρεις) και τα noodles με κάρυ. Επίσης, ένα πολύ αγαπημένο μέρος είναι το Yi στη Γλυφάδα που έχει και πολλά ωμοφαγικά πιάτα.
Για πρωινό και brunch ένα πολύ ωραίο μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας είναι το Early Bites (επίλεξε τη vegan ομελέτα από ρεβιθάλευρο). Ακόμα, τέλειο vegan friendly μαγαζί είναι το Keenkies στα Εξάρχεια που έχει πάρα πολλές επιλογές για vegan λουκουμάδες και πεϊνιρλί.
Αξίζει να αναφέρω και το “Κουτουρού” στον Κορυδαλλό, το μόνο τσιπουράδικο στην Αθήνα με τόσες vegan επιλογές – λατρεύω τα vegan σκιουφιχτά και τα φιλετάκια σόγιας με πράσο και BBQ sauce».

Αυτό που της λείπει από τη vegan, γαστρονομική εμπειρία της Ελλάδας: «Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή, στην Αθήνα τουλάχιστον, έχουμε πάρα πολλά vegan μαγαζιά και έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ σε αυτό το επίπεδο. Ίσως να μου έλειπε κάτι σε πλήρως gourmet, γιατί αυτό πράγματι δεν υπάρχει και ίσως μετά κάποια πιο εξειδικευμένα καταστήματα, όπως vegan πιτσαρία, μπεργκεράδικο κ.λπ.».

Η νο1 συμβουλή που θα έδινε σε έναν newbie vegan: «Να ενημερωθεί σωστά σχετικά με τη vegan διατροφή, δηλαδή σχετικά με το τι θα πρέπει να εντάξει στην καθημερινότητά του για να ακολουθεί μια υγιεινή και vegan διατροφή και να οργανώνεται σωστά αν πιστεύει ότι θα πάει κάπου που δεν θα έχει vegan επιλογές. Για παράδειγμα, όταν είναι να βρεθώ σε μία βραδιά BBQ φέρνω το δικό μου φαγητό, για να ψήσουμε και να μην νιώσω στην απ΄ έξω».

Βασιλική Συμεωνίδη, co-founder VATHOS APPAREL, freelance stylist

Τα αγαπημένα της vegan εστιατόρια: «Είναι πολλά, αφού πλέον έχουμε πολύ περισσότερες vegan επιλογές και πολλά αποκλειστικά vegan μαγαζιά. Για πρωινό το αγαπημένο μου μέρος είναι το Holy Llama στο κέντρο. Αγαπημένο πιάτο το english breakfast με tofu scramble και σπιτικό tempeh “bacon”. Και εννοείται κράφιν γεμιστό με πραλίνα, επειδή είμαστε και γλυκατζουδες! Για να προμηθευτώ τα αγαπημένα μου βούτυρα καρπών και να τσιμπήσω και κάτι ελαφρύ επιλέγω το Wild Souls. Και ως vegan που σέβομαι τον εαυτό μου αγαπάω το falafel, όποτε αν θέλεις να φας το πιο σωστό falafel η επιλογή είναι μία: Baba Ghanoush για τέλειο falafel και το πιο ωραίο burger γλυκοπατάτας.

Αυτό που της λείπει περισσότερο από τη vegan, γαστρονομική εμπειρία της Ελλάδας: «Γενικά, ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές για εμάς τους vegans, ακόμα και τώρα υπάρχουν μέρη που δεν διαθέτουν καμία vegan επιλογή στο menu, κάτι που πλέον το θεωρώ απαραίτητο, διότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στον βιγκανισμό (ακόμα και λόγω δυσανεξιών). Ακόμα, αυτό που αισθάνομαι ότι μου λείπει είναι να μπορώ να γευτώ πιο υψηλή γαστρονομία σε vegan εκδοχή!».

Η νο1 συμβουλή που θα έδινε σε έναν newbie vegan: «Να πειραματιστεί και να είναι “ανοιχτός” σε νέους γευστικούς συνδυασμούς. Πάντα μου άρεσε το φαγητό και θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου “καλοφαγού”, ωστόσο όταν έγινα vegan εξερεύνησα πολύ περισσότερο τις γεύσεις μου και εμπλούτισα την μαγειρική μου. Όποτε μην φοβάστε να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα, γιατί θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα».

Κρύστα Παραμύθη, vegan blogger

Τα αγαπημένα της vegan εστιατόρια: «Λατρεύω το σουβλάκι με μανιτάρια του Vegan Beat, τα σάντουιτς του Bamboo Vegan, το scrambled tofu του Holy Llama, τις σαλάτες του Winners και τις τάρτες της Little Darling».

Αυτό που της λείπει περισσότερο από τη vegan, γαστρονομική εμπειρία της Ελλάδας: «Τουλάχιστον ένα ή δύο vegan πιάτα αντίστοιχα των παμφαγικών σε κάθε εστιατόριο. Παρατηρούμε, ευτυχώς όχι συχνά, μια συμπεριφορά “ό,τι θέλω θα σερβίρω στο μαγαζί μου, οι βίγκαν ας πάνε αλλού”. Αναρωτιέμαι αν ο κάθε εστιάτορας που ανοίγει ένα μαγαζί, ενδιαφέρεται πραγματικά να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Να φιλοξενήσει και να φροντίσει να έχει ο κόσμος μία όμορφη εμπειρία χωρίς να βιώνει διακρίσεις. Γιατί ένα βίγκαν έφηβο παιδί που κάνει τις πρώτες βόλτες με την παρέα συνομηλίκων του να μην μπορεί να φάει ένα βίγκαν μπέργκερ και να αναγκάζεται να φάει σαλάτα δεχόμενο τα πειράγματα των άλλων παιδιών; Καταλήγω στο ότι δεν μας λείπει κάτι σε γαστρονομικό επίπεδο, αλλά σε κοινωνικό. Χρειαζόμαστε περισσότερο συμπεριληπτικά εστιατόρια».

Η νο1 συμβουλή που θα έδινε σε έναν newbie vegan: «Η αρχή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά έρχεται η στιγμή που ο βίγκαν τρόπος σκέψης ενσωματώνεται στην καθημερινότητα και αισθάνεσαι σαν να ήσουν βίγκαν όλη σου τη ζωή. Stay vegan!».