Με τη vegan διατροφή να έχει γίνει το Νο1 διατροφικό trend παγκοσμίως αρχίζουμε και βλέπουμε μεγάλες αλλαγές στην αγορά. Ακόμα και πράγματα που θεωρούσαμε κλασσικά, παίρνουν ένα νέο twist…πιο φιλικό απέναντι στον πλανήτη και τα ζώα.

Ποιος να το έλεγε στους μεγαλύτερους, μερικά χρόνια πριν, ότι στην Αθήνα θα ανοίξει ένα αμιγώς vegan bakehouse, όπου τα ζωικά συστατικά δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στις λιχουδιές που πουλάει. Holy Llama καλώς ήρθες στις ζωές μας. Και μιας και ήρθε (και άνοιξες και νέο υποκατάστημα, αυτή τη φορά Dine in) ας μάθουμε περισσότερα γι αυτό το….”εξωτικό φρούτο”, από την Κελλίνα Δημητριάδη, μία εκ των δύο εμπνευστών της.

Ποια είναι η ομάδα που κρύβεται πίσω από το Holy Llama; 

Η ιδέα του Holy Llama ξεκίνησε από την Εριέττα Κούρκουλου Λάτση και εμένα. Από τότε που αυτό το εγχείρημα άρχισε να παίρνει μορφή, απασχολεί σταδιακά όλο και περισσότερους ανθρώπους και ο καθένας με τον τρόπο του συνεισφέρει στη διαμόρφωση του, που βασίζεται στις ξεχωριστές προσωπικότητες όλων μας. 

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία ενός plant-based bakehouse; Ποια είναι η ιστορία του; 

Παρακολουθώντας το vegan κίνημα να μεγαλώνει και καθώς ενστερνιζόμαστε τη φιλοσοφία του, παρατηρήσαμε ένα κενό σε αυτού του είδους τα προϊόντα. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό υπάρχουν περιορισμένες επιλογές σε viennoiseries που δεν περιέχουν ζωικά παράγωγα. Θέσαμε ως στόχο μας λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα καθολικά vegan bakehouse που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα που χρησιμοποιεί ελεύθερα ό,τι υλικό επιθυμεί. Περάσαμε αρκετούς μήνες δοκιμών, αποτυχιών και δημιουργικότητας μέχρι να καταλήξουμε στους κωδικούς που τελικά προσφέρουμε στα καταστήματά μας. Πολλοί ίσως αντιμετωπίζουν τη λέξη vegan ως περιοριστική, για εμάς όμως είναι μία αφορμή για να πειραματιστούμε με προϊόντα και ύλες μέχρι στιγμής αχαρτογράφητο και να καινοτομήσουμε.  

Θα σας πω τρεις λέξεις και θα ήθελα δίπλα στην κάθε μία να ταιριάξετε και κάτι που θα βρει κάποιος στο Holy Llama. 

Αξέχαστο: Κρουασάν φιστίκι

Ανάρπαστο: Apple Spice Waffle

Μοναδικό: Cruffin πραλίνα

Έχει τύχει να σας επισκεφθεί κάποιος χωρίς να ξέρει ότι είσαστε plant-based και μολις το μάθει να ξαφνιαστεί; 

Ναι μας έχει συμβεί μερικές φορές και χαιρόμαστε πολύ γι’αυτό ! Μία από τις βλέψεις μας είναι να ελαττώσουμε την αντίληψη πως από το vegan φαγητό λείπει γεύση, συνεπώς το κοινό μας είναι πολύ σημαντικό να είναι και non-vegans. Όσο πιο προσεγγίσιμο γίνεται κάτι με το οποίο δεν είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι, τόσο λιγότερο το φοβόμαστε. Μας γεμίζει ευτυχία λοιπόν να βλέπουμε ικανοποιημένα πρόσωπα, ό,τι διατροφή κι αν ακολουθούν !

Πιστεύετε ότι ακόμα και μία τέτοια επιχείρηση σαν τη δική σας είναι ένα είδους ακτιβισμού; 

Ο ακτιβισμός προυποθέτει να κάνουμε τα πιστεύω μας πράξεις. Υπό αυτή την έννοια, κάθε πιάτο που σερβίρουμε είναι ένα είδος ακτιβισμού. Οι διατροφικές μας επιλογές, αντιπροσωπεύουν την ηθική μας και πλέον είμαστε σε θέση να μην χρειάζεται να θυσιάσουμε την γευστική μας απόλαυση γι αυτήν. Κάθε πελάτης που φεύγει από το μαγαζί μας λοιπόν με χαμόγελο στο στόμα και μεταδίδει το μήνυμα αυτό, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο αύριο που αξίζει στον πλανήτη μας, τα μη – ανθρώπινα ζώα αλλά και τα παιδιά μας.

Ποιο ειναι το μεγαλύτερο challenge που εχετε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα; Όσο αφορά στην παρασκευή κάποιου προϊόντος σας. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής ήταν η παρασκευή της ζύμης κρουασάν. Στόχος μας: να είναι πανομοιότυπη με αυτή που χρησιμοποιούνται ζωικά παράγωγα. Τα layers που “πρέπει” να έχει ένα κρουσάν, η υφή του, οι κυψελώσεις του, βασίζονται πολύ στα λιπαρά που βρίσκονται στο ζωικό βούτυρο και γάλα. Εξίσου δύσκολο ήταν να βρούμε και ανθρώπους που ήταν διατεθειμένοι να προσπαθούν, να αποτυγχάνουν και να ξαναπροσπαθούν, μέχρι το αποτέλεσμα να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Θεωρούμε πως το έχουμε καταφέρει. Φυσικά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην τεχνική και τη δημιουργικότητα!

Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον;

Το όραμά μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί και να προσφέρουμε προϊόντα με πολύ καλή ποιότητα όπως τώρα. Να συναναστρεφόμαστε με συνεργάτες που μας γεμίζουν με ιδέες και όνειρα και να μεγαλώσουμε σαν brand τόσο ώστε να έχουν πρόσβαση στο φαγητό μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι, χωρίς να συμβιβάσουμε την ταυτότητα και την προσιτότητά μας. 

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα το έδαφος για την plantbased αγορά είναι πρόσφορο; 

Ναι και αυτό είναι πολύ ευχάριστο ! Όπως αναφέραμε και πριν, το vegan κίνημα όλο και μεγαλώνει. Μαθαίνουμε κάθε μέρα περισσότερα γι’αυτό και τι πρεσβεύει και μας κινεί την περιέργεια. Όσο τα vegan brands εξελίσσονται τόσο οι άνθρωποι θα θέλουν να τα δοκιμάζουν. Πάντα θα υπάρχει κριτική και αμφισβήτηση, όπως σε ό,τι μας ταρακουνά από τις συνήθειές μας. Εμάς αυτό μας πεισμώνει να γίνουμε καλύτεροι και αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο να βρούμε τρόπους να κάνουμε το φαγητό μας ακόμη πιο νόστιμο. 

Αν το Holy Llama ήταν ένα από όλα αυτά τα πράγματα που φτιάχνετε, τι θα ήταν και γιατί;

Θα ήταν ένα κυβικό cruffin πραλίνας ! Κάτι τόσο minimal και απλό εξωτερικά, που λίγοι έχουν ξαναδεί και βαθιά μέσα του είναι γεμάτο ουσία και νοστιμιά.