Με κάποιον μαγικό τρόπο, μία από τις πιο extreme -στυλιστικά- δεκαετίες, εκείνη του 1980, έχει καταφέρει να αφήσει τρεις διαχρονικές στυλιστικές μεθόδους: την Color Season Analysis που σε βοηθά να προσδιορίσεις την πιο κολακευτική χρωματική σου παλέτα, τo σύστημα σωματοτύπων του Kibbe και τα 7 Style Essences των Kitchener & McJimsey. Σήμερα θα σου μιλήσω για τη θεωρία του Kibbe περί σωματότυπου (Kibbe Body Types).

Η ιδέα του σωματότυπου μπορεί να μοιάζει θέμα αμφιλεγόμενο για τη σημερινή body positive εποχή, ωστόσο η δική μου εκτίμηση είναι πως γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει γνωρίσει νέα άνθιση η θεωρία του Kibbe – γιατί απευθύνεται σε ΟΛΑ τα σώματα και δεν κάνει διακρίσεις βάσει βάρους. Ακούγεται οξύμωρο; Κι όμως, είναι ό,τι πιο χρήσιμο για να χτίσεις μια γκαρνταρόμπα που θα αναδεικνύει το υπέροχο σώμα σου σε όποια φάση της ζωής σου κι αν βρίσκεσαι, ό,τι κι αν γράφει η ζυγαριά σου.

Σχεδιασμένο από τον image maker David Kibbe μέσα στη δεκαετία του 1980, η θεωρία αυτή αφορά την ισορροπία του “yin” και του “yang” μέσα στο σώμα. Το “θηλυκό” και το “αρσενικό” δηλαδή. Το μεν εκφράζεται μέσα από απαλές καμπύλες, έντονα σχηματισμένη μέση, μικρά και “στρογγυλά” οστά και χυμώδη χαρακτηριστικά. Το δε εκφράζεται ως μεγάλα και επιμήκη οστά καθώς κι έντονες γωνίες στο σώμα και το πρόσωπο. Από το πιο “yang” ως το πιο “yin” οι 5 βασικοί σωματότυποι του Kibber είναι οι: Dramatic, Classic, Natural, Gamine & Romantic. Ανάμεσά τους ωστόσο υπάρχουν και πολλοί μεταβατικοί τύποι που ενώ δεν έχουν καμία σχέση με μήλα, αχλάδια και… τετράγωνα, περιγράφουν τέλεια τα σώμα με βάση την ισορροπία των yin και yang στοιχείων που περιέχουν.

Και, ιδού! Οι 13 σωματότυποι που ο David Kibbe περιέγραψε το 1987 στο βιβλίο του Metamorphosis. Κι όσο κι αν πιστεύεις πως αυτό το βιβλίο και κάθε λόγος για “σωματότυπους” ανήκει σε μιαν άλλη εποχή, η πανδημία συνέπεσε με την αναβίωση της φήμης του Kibbe Body Type system- και όχι τυχαία. Με τη βιωσιμότητα και τον μινιμαλισμό να κερδίζουν διαρκώς έδαφος αλλά και με την οικονομική κρίση να ξαναχτυπά, όλοι ψάχνουμε πλέον τρόπους να μειώσουμε τις αγορές μας και να στοχεύσουμε σε μία γκαρνταρόμπα που ταιριάζει αρμονικά όχι μονάχα στο σώμα μας αλλά και στον τρόπο ζωής μας. Κάπως έτσι, οι “μύστες” του στυλ ανέσυραν από το χρονοντούλαπο τη διαχρονική αυτή μέθοδο και πλέον τα social media είναι γεμάτα από σχετικό υλικό με στυλίστες που βοηθούν στην αποκωδικοποίησή της και δίνοντας σύγχρονες συμβουλές για το τέλειο ντύσιμο για κάθε τύπο.

Για να καταλάβεις καλύτερα το πώς μοιάζει το σώμα σε κάθε έναν από τους βασικούς τύπους, μπορείς να φανταστείς πως η Tilda Swinton είναι Dramatic, η Jennifer Aniston είναι Natural, η Grace Kelly ήταν Classic, η Audrey Tautou είναι Gamine και η Drew Barrymore είναι Romantic. Ανάμεσά τους στο φάσμα μεταξύ yang & yin, θα βρει κανείς τους υποτύπους Soft Dramatic, Flamboyant Natural, Soft Natural, Dramatic Classic, Soft Classic, Flamboyant Gamine, Soft Gamine και Theatrical Romantic.

Μπορείς να κάνεις το αυθεντικό τεστ του Kibbe για να διαπιστώσεις τον δικό σου σωματότυπο και να διαβάσεις κι αυτό εδώ το άρθρο για να δεις πώς είναι όλοι οι τύποι plus size. Επειδή τα βασικά χαρακτηριστικά των σωματοτύπων βάσει Kibbe είναι η οστική δομή και οι γραμμές που δημιουργεί η σάρκα πάνω τους, το “μέγεθος” εδώ δεν μετράει. Κι ίσως αυτό να είναι ένα ακόμα από εκείνα τα χαρακτηριστικά της θεωρίας του Kibbe που την κάνουν τόσο ελκυστική στη σημερινή εποχή. Σύμφωνα με τον Kibbe, και οι 13 σωματότυποι είναι υπέροχοι και το μόνο που χρειάζονται είναι μια γκαρνταρόμπα με γραμμές που δένουν αρμονικά με εκείνες του σώματος.

Έτσι, πολύ συνοπτικά, όσο πιο yang είναι ένα σώμα τόσο πιο πολύ θα του πηγαίνουν οι ευθείες γραμμές, τα έντονα γεωμετρικά prints, οι αρχιτεκτονικοί όγκοι και οι έντονες λεπτομέρειες. Όσο πιο yin είναι ένα σώμα τόσο πιο όμορφο θα δείχνει σε ανάλαφρα υφάσματα, με έντονα ντραπαρίσματα ή βολάν, λουλουδάτα μοτίβα και λεπτοκαμωμένα αξεσουάρ.

Η μέθοδος του Kibbe έχει ως στόχο, τελικά, να σε κάνει να κατανοήσεις τις γραμμές του σώματός σου, να το αγαπήσεις όπως ακριβώς είναι και να το ντύνεις αρμονικά. Κι αν τελικά βρεις τον δικό σου τύπο μπορείς να δεις σε αυτό το site τα μοτίβα, τις γραμμές, τα σχέδια και τα υφάσματα που σου ταιριάζουν ιδανικά. Κι αυτό φυσικά δεν σημαίνει εκείνα που θα σου κάνουν “τη μέση δαχτυλίδι” και “τα πόδια δύο μέτρα” αλλά εκείνα που έρχονται σε συμφωνία με τις φυσικές γραμμές του σώματός σου και το αναδεικνύουν!

Βρήκες τον τύπο σου; Ανακάλυψες και τις ιδανικές σου γραμμές; Αν δεν έχεις ακόμα δει το άρθρο μου για το Seasonal Color Theory, ανακάλυψε και την ιδανική για σένα χρωματική παλέτα κι ετοιμάσου για το τελευταίο άρθρο που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις το δικό σου προσωπικό στυλ βάσει των 7 Style Essences.