Εσύ, αν ήσουν εποχή, τι εποχή θα ήσουν; Δεν θέλω να απαντήσεις “καλοκαίρι” απλά επειδή αγαπάς τη θάλασσα! Θέλω όμως να παρατηρήσεις το χρώμα τους δέρματός σου και των ματιών σου, να βρεις μια φωτογραφία με το φυσικό χρώμα των μαλλιών σου και να ρίξεις και μια ματιά στα ρούχα σου. Γιατί εκεί θέλω να καταλήξω: στη ντουλάπα σου! Όλα ξεκίνησαν κάπου στη δεκαετία του 1980, από ένα βιβλίο “φαινόμενο” με ένα βασικό στόχο: τη δημιουργία ενός προσωπικού στυλ.

Τι είναι το Color Me Beautiful;

Σύμφωνα με το Color me Beautiful της Carole Jackson, αρκεί να παρατηρήσεις τα φυσικά σου χρώματα για να κατατάξεις τον εαυτό σου σε μία εποχή (Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας). Στο πρώτο κεφάλαιο, μέσα από διάφορες ερωτήσεις και “τεστ” βοηθά τον αναγνώστη να βρει τη δική του εποχή. Μέσα στα επόμενα, η Carole Jackson αναλύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε “εποχής” και αποκαλύπτει τις αποχρώσεις που σε κολακεύουν απόλυτα όσον αφορά τα ρούχα, το χρώμα των μαλλιών αλλά και το μακιγιάζ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές ώστε να οργανώσει μία γκαρνταρόμπα τόσο κολακευτική όσο και λειτουργική.

Color me beautiful: η μέθοδος που θα σε κάνει να αγαπήσεις ξανά τα ρούχα σου
Photo by Aviv Rachmadian on Unsplash

Η μέθοδος Seasonal Color Analysis

Περίπου 20 χρόνια μετά το πρώτο Color Me Beautiful, κοντά στην αλλαγή του αιώνα η μαμά μου μού χάρισε την τελευταία έκδοση του ίδιου εκείνου βιβλίου για να με βοηθήσει να βρω το δικό μου στυλ. Κι ενώ λίγα είναι τα βιβλία που με έχουν συνεπάρει, αυτό κέρδισε εύκολα μια θέση ανάμεσά τους την οποία και κράτησε για πολλά χρόνια. Εκείνη την εποχή, στην αρχή του 21ου αιώνα, οι φευγαλέες τάσεις κατάφεραν να παραγκωνίσουν την έννοια του προσωπικού στυλ, η επέλαση της fast fashion ξεκίνησε να αλλάζει για πάντα τον τρόπο που ψωνίζουμε, και τα χρώματα των ρούχων κάθε σεζόν επιλέγονταν πλέον από τους μεγάλους οίκους μόδας και όχι από τα δικά μας, προσωπικά χαρακτηριστικά. Την ύπαρξη εκείνου του βιβλίου, που πιθανά να υπάρχει ακόμα κάπου στο παιδικό μου δωμάτιο, την είχα ξεχάσει μέχρι που το YouTube μου πρότεινε να δω ένα ανάλογο βίντεο. Διότι η μέθοδος Seasonal Color Analysis, όπως έχει πλέον μετονομαστεί, μπήκε στο χρονοντούλαπο μέχρι που το ίντερνετ ανήγγειλε πανηγυρικά την αναβίωσή του! Πλέον, μία μικρή αναζήτηση στο YouTube αρκεί για να ανασύρει δεκάδες βίντεο που εξηγούν τη θεωρία πίσω από τη μέθοδο παρουσιάζοντας την πιο σύγχρονη εκδοχή της, στην οποία οι εποχές είναι 12 και όχι μόνο 4. Εκείνο το πρώτο βίντεο οδήγησε σε ένα άλλο, κι έπειτα ένα ακόμα, κι ένα ακόμα… Γρήγορα έφτασα σε αυτό το blog https://theconceptwardrobe.com/ με τη βοήθεια του οποίου βρήκα τελικά τη δική μου “εποχή”.

Γιατί το ίντερνετ (κι εγώ) λατρεύουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο;

Μα, θα μου πεις, γιατί να θέλει μια σύγχρονη γυναίκα να περιορίσει τα χρώματα που φοράει; Γιατί να μην φοράμε όλες ό,τι ακριβώς θέλουμε; Δεν είναι άλλωστε κι αυτό ένα από τα πράγματα για τα οποία παλεύουμε; Δεν μπορώ να δώσω απάντηση για ολόκληρο το ίντερνετ που μοιάζει συνεπαρμένο με τη Seasonal Color Analysis, όμως μπορώ να σου μιλήσω για μένα. Μέχρι πριν δύο χρόνια είχα μία ντουλάπα γεμάτη ρούχα κι ας φορούσα ελάχιστα από αυτά. Έβγαινα από την comfort zone μου σπάνια αλλά ακόμα και τότε ένιωθα άβολα μέσα στα ρούχα μου, σαν να έπρεπε να μπω σε έναν ρόλο τον οποίο μου επέβαλαν. Ναι, φυσικά αγαπούσα κάθε ένα από εκείνα τα κομμάτια. Φυσικά και ένιωσα ότι μου πήγαιναν. Όμως δεν τα ένιωθα “δικά μου”.

Κι έπειτα χτύπησε ο Covid. Και μαζί του συνειδητοποίησα πόσο αγαπώ τα κολάν, τα απαλά υφάσματα που ντραπάρουν ή αγκαλιάζουν σαν κουκούλι το σώμα και τα γκριζαρισμένα χρώματα που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τοπίο με ομίχλη. Κι ακόμα κι όταν κληθήκαμε να ξαναβγούμε από τη φωλιά μας, εγώ δεν ένιωθα διατεθειμένη να αφήσω πίσω την άνεση και τη θαλπωρή που ένιωθα στο σπίτι. Η ντουλάπα μου ξαφνικά μου έμοιαζε πιο “ξένη” από ποτέ. Κι έτσι άρχισα να ψάχνω τον τρόπο να την κάνω και πάλι δική μου, επενδύοντας μονάχα σε στοχευμένες αγορές που πληρούν όλες τις προυποθέσεις, συνδυάζοντας έξυπνα τα ρούχα που ήδη έχω και δωρίζοντας αυτά με τα οποία δεν μπορώ να “συμφιλιωθώ”. Εκείνα άλλωστε ήταν και αυτά που δεν έβγαιναν ποτέ από την ντουλάπα μου.

Στην εποχή που οικονομία και αξίες βρίσκονται σε μόνιμη κρίση, η Seasonal Color Analysis είναι ένας τρόπος για να βάλεις “τάξη” στη ντουλάπα σου, στη σχέση σου με τη μόδα, ακόμα και στη σχέση σου με τον εαυτό και το σώμα σου, αποφεύγοντας αποτυχημένες αγορές και αξιοποιώντας το 100% της γκαρνταρόμπας σου. Έτσι πλέον, οποιαδήποτε αγορά μου οφείλει να περνάει από… τεστ. Το ίδιο και κάθε ρούχο που ήδη ανήκει στη ντουλάπα μου. Ανήκει στη δική μου “χρωματική εποχή”; Κολακεύει το σωματότυπό μου; Αντικατοπτρίζει το προσωπικό μου στυλ; Μόνο έτσι μπορώ να είμαι σίγουρη πως θα συνδυάζεται με τα υπόλοιπα ρούχα μου, θα είναι κατάλληλο για τον δικό μου τρόπο ζωής και τις πρακτικές ανάγκες και θα με κάνει να νιώθω υπέροχα (και άνετα!)

Πώς μεταφράζονται τα χαρακτηριστικά σου σε μία χρωματική “εποχή”;

Ανυπομονείς να ανακαλύψεις τη δική σου “εποχή”; Τότε πιάσε έναν καθρέφτη, κάθησε σε έναν φωτεινό χώρο με όσο γίνεται ουδέτερο φόντο και άρχισε να παρατηρείς. Οι 12 εποχές προκύπτουν από τους διαφορετικούς συνδυασμούς των εξής τριών ποιοτήτων: τον υποτόνο σου, την αντίθεση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά σου και την ένταση των χρωμάτων σου. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, μπορεί να έχεις θερμά, ψυχρά ή ουδέτερα φυσικά χρώματα. Κι ενώ όλα τα χαρακτηριστικά έχουν κάποιο χρώμα, ο υποτόνος είναι περισσότερο εμφανής στο δέρμα. Αν το δέρμα σου έχει μια ροδαλή όψη, τότε έχεις μάλλον ψυχρό υποτόνο, αν έχει όψη μπρονζέ σαν τότε μάλλον έχεις θερμό υποτόνο. Κι αν ένα άτομο με ψυχρό τόνο φορέσει κίτρινο θα δειχνει άρρωστο, σε αντίθεση με ένα με θερμό.

Αν, έχεις σκούρα μαλλιά κι ανοιχτόχρωμα μάτια ή ανοιχτό δέρμα και σκούρα μάτια και μαλλιά τότε έχεις μεγάλη αντίθεση και τα πολύ σκούρα χρώματα σε κολακεύουν. Μπορεί να έχεις σοκολατί μαλλιά ή δέρμα ή έντονα μπλε μάτια… τότε ίσως έχεις “πλούσιο χρώμα” και μπορείς να φοράς υπέροχα τα έντονα χρώματα. Αν έχεις, για παράδειγμα, ανοιχτά καστανά μαλλιά, μέτρια ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και γκριζοκάστανα μάτια, τότε μάλλον έχεις απαλά χρώματα και σε κολακεύουν (ναι, σωστά το μάντεψες) τα γκριζαρισμένα, “θαμπά” ή παστέλ χρώματα. Μόνο δύο από τις τρεις αυτές ποιότητες θα είναι πιο έντονες και αυτές είναι που θα καθορίσουν τη δική σου “εποχή”. Κι επειδή όλα τα παραπάνω, είναι μόνο μερικά παραδείγματα, μπες εδώ για να ανακαλύψεις με ακρίβεια τη δική σου “εποχή”.

Και τώρα τι;

Το πραγματικό παιχνίδι, τώρα ξεκινά! Υπάρχει άφθονη δωρεάν πληροφορία στο ίντερνετ για κάθε μία από τις 12 εποχές, με έτοιμες χρωματικές παλέτες που μπορείς να σώσεις στο κινητό σου για να τις έχεις μαζί σου σε κάθε βόλτα στα μαγαζιά. Μην βιαστείς ωστόσο να αγοράσεις κάτι νέο. Εξέτασε κάθε ένα από τα ρούχα σου και βάλε μαζί όλα εκείνα που ταιριάζουν στη δική σου χρωματική παλέτα. Παρατήρησε αν ανάμεσά τους είναι ήδη κάποια από τα αγαπημένα σου (το πιο πιθανό είναι πως θα έχεις ούτως ή άλλως μια φυσική ροπή προς αυτά τα χρώματα). Βάλε δίπλα τους κάποια ουδέτερα χρώματα, ιδίως αν ανήκουν σε κομμάτια που δεν πλησιάζουν πολύ το πρόσωπό σου (πχ. παντελόνια, παπούτσια, αξεσουάρ) και δοκίμασε να ντύνεσαι μόνο με αυτά για ένα διάστημα.

Τα “ουδέτερα” χρώματα παρόλο που και αυτά διαφέρουν για κάθε μία από τις 12 εποχές, θα σου δώσουν τη δυνατότητα να κάνεις περισσότερους συνδυασμούς στην αρχή του ταξιδιού σου, ενώ δεν έχουν τη δύναμη να χαλάσουν το outfit σου, ιδίως αν βρίσκονται μακριά από το πρόσωπό σου – δηλαδή από το σημείο που όλα σου τα φυσικά χρώματα συνυπάρχουν έντονα. Σταδιάκα, μπορείς να εντάσσεις νέα κομμάτια στη γκαρνταρόμπα σου επιλέγοντας χρώματα της δικής σου “εποχής” και φυσικά, όσο περισσότερο εξοικιώνεσαι με αυτή τόσο πιο εύκολο θα είναι να διακρίνεις με μια ματιά εκείνες τις αποχρώσεις που θα σε κολακεύουν.

Κι ένα πολύ χρήσιμο βίντεο που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις…

Επόμενος σταθμός στο ταξίδι μας, οι 13 σωματότυποι του συστήματος Kibbe, που αποκαλύπτουν τις πιο κολακευτικές γραμμές για τα ρούχα μας και, όχι, δεν έχουν καμία σχέση με το σύστημα των… φρούτων αλλά ούτε και με το βάρος σου!