Οι περισσότερες ταινίες και σειρές εστιάζουν σε μια μορφή σχέσεων, τις ερωτικές. Σε όλες σχεδόν τις ταινίες βλέπεις ζευγάρια που σε κάνουν να πιστεύεις στον έρωτα και σε πείθουν ότι μια… πεταλούδα θα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο κι εσύ θα βρεις το άλλο σου μισό στην άλλη άκρη του κόσμου. Όσο ωραίες, λοιπόν, κι αν είναι οι ρομαντικές ταινίες, όσο κι αν μας εμπνέουν τα ζευγάρια που βλέπουμε, δεν είναι λίγες και οι ταινίες που μας έχουν κάνει να πιστέψουμε σε μια εξίσου σημαντική σχέση: τη φιλία! Αξίζει, λοιπόν, να θυμηθούμε εκείνες που μας έχουν μείνει αξέχαστες.

Janis Ian και Damian στο “Mean Girls”

Το δυναμικό δίδυμο της Janis Ian και του Damian στην κλασική ταινία της pop κουλτούρας Mean Girls είναι μια αναζωογονητική και ξεκαρδιστική εκδοχή των φιλικών σχέσεων στο λύκειο. Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται ως παρείσακτοι, η φιλία της Janis και του Damian είναι αδιάσπαστη, με τα πνευματώδη πειράγματά τους και τη γνήσια υποστήριξη του ενός προς τον άλλο. Και οι δύο κατανοούν τις προκλήσεις του λυκείου και την πίεση να προσαρμοστούν, αλλά η φιλία τους τους επιτρέπει να είναι ο εαυτός τους και να απορρίπτουν τα κοινωνικά πρότυπα. Ο δεσμός τους μας διδάσκει ότι οι αληθινοί φίλοι θα σταθούν στο πλευρό μας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάμε κόντρα στο πλήθος. Η φιλία τους είναι μια υπενθύμιση ότι η αυθεντικότητα και η αυτοαποδοχή είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε φιλία. Δείχνει, επίσης, ότι μερικές φορές οι καλύτερες φιλίες προκύπτουν μέσα από απροσδόκητα μέρη και συνθήκες.

Cher και Dionne στο “Clueless”

Η φιλία της Cher και της Dionne στην ταινία Clueless είναι μια εμβληματική αναπαράσταση ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ δύο έφηβων κοριτσιών. Η φιλία τους βασίζεται στις ομοιότητες και την αγάπη τους για τη μόδα, αλλά δεν μένει εκεί. Τα δύο κορίτσια υποστηρίζουν η μια την άλλη μέσω του δράματος των σχέσεων, των οικογενειακών ζητημάτων και των δυσκολιών που έχουν να ξεπεράσουν στο σχολείο. Προστατεύουν η μία την άλλη σε κάθε περίσταση και δεν φοβούνται ποτέ να πουν τη γνώμη τους για να βοηθήσουν τη φίλη τους να ωριμάσει. Η φιλία τους μας δείχνει ότι οι αληθινοί φίλοι σε αποδέχονται γι’ αυτό που είσαι και θα είναι πάντα εκεί για να σε ανεβάσουν όταν το χρειάζεσαι περισσότερο. Η Cher και η Dionne μας εμπνέουν να είμαστε πιστοί στον εαυτό μας, να υπερασπιζόμαστε αυτό που πιστεύουμε και να αγαπάμε τις σχέσεις που έχουμε με φίλους που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Harry, Ron και Hermione στα Harry Potter

Παρόλο που από την τρίτη ταινία και μετά αναπτύχθηκε και μια ερωτική σχέση ανάμεσα σε δύο από τα τρία μέλη, το τρίο του Harry Potter είναι η φιλία που όλοι η γενιά του ’90 θέλαμε να έχουμε. Οι τρεις τους αλληλοσυμπληρώνονται με τον κάθε ένα να έχει και από ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Ο δεσμός τους βασίζεται στην πίστη, την εμπιστοσύνη και μια κοινή αίσθηση περιπέτειας. Υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον στις πιο δύσκολες στιγμές, συμπεριλαμβανομένης της μάχης ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του Voldemort. Μαζί, δείχνουν ότι η αληθινή φιλία μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και ότι ακόμη και οι πιο απίθανοι φίλοι μπορούν να δημιουργήσουν έναν άρρηκτο δεσμό που δεν διαφέρει σε τίποτα από τη δύναμη ενός οικογενειακού δεσμού.

Philippe και Driss στο “The Intouchables”

Η ταινία “The Intouchables” είναι μια αληθινή ιστορία που επικεντρώνεται γύρω από δύο ανθρώπους με πολύ διαφορετικές ζωές. Ο Philippe είναι ένας λαμπρός αλλά αλαζονικός Παριζιάνος αριστοκράτης, τετραπληγικός που προσλαμβάνει τον Driss, έναν έξυπνο, άνεργο άγνωστο σε εκείνον, για να τον φροντίζει. Οι άντρες αναπτύσσουν μια απίστευτη φιλία που τους βοηθά να γίνουν καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους. Συνειδητοποιούν ότι έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν. Ο Philippe αναδεικνύει τη χαρά της ζωής που φαίνεται να λείπει από τον Driss και ο Driss βοηθά στην αποκατάσταση μιας ζωής που έχει καταρρεύσει κάτω από το βάρος της απομόνωσης. Τελικά, δύο ψυχές που χωρίζονται από τη φυλή, τον πλούτο, τον πολιτισμό και τη γενιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν η μία την άλλη σε αυτή την τρομερή ταινία.

Romy και Michele στο “Romy and Michele’s High School Reunion”

Η Romy και η Michelle είναι οι απόλυτες κολλητές στην ταινία “High School Reunion”. Παρά το γεγονός ότι είναι αποστασιοποιημένες από τους υπόλοιπους στο γυμνάσιο, παραμένουν αχώριστες κολλητές ως ενήλικες. Όταν πλησιάζει το reunion του σχολείου, αποφασίζουν να παρουσιαστούν ως επιτυχημένες επιχειρηματίες, οδηγώντας σε ξεκαρδιστικά εξωφρενικές καταστάσεις και σε μια βαθύτερη κατανόηση της φιλίας τους. Το ταξίδι τους μας διδάσκει ότι οι καλύτεροι φίλοι πρέπει πάντα να μας αποδέχονται και να μας αγαπούν γι’ αυτό που είμαστε, ακόμα κι αν είμαστε λίγο ιδιόρρυθμοι και αντισυμβατικοί. Δείχνει, επίσης, τη σημασία του να παραμένουμε πιστοί στον εαυτό μας και στις φιλίες μας, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έχει περάσει ή πόσο έχουμε αλλάξει.

Bruno και Shmuel στο “The Boy in the Striped Pyjamas”

Η ταινία είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται στο πιο τραγικό υπόβαθρο της πρόσφατης ιστορίας. Ένα νεαρό αγόρι από τη Γερμανία, ονόματι Bruno, γιος ενός αξιωματικού των SS, μεταφέρεται στην κατεχόμενη Πολωνία και ζει σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αθώος για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στο στρατόπεδο αντιστέκεται στη ναζιστική κατήχηση και γίνεται φίλος με ένα νεαρό Εβραίο αγόρι από το στρατόπεδο, τον Shmuel. Καθώς τα αγόρια επικοινωνούν μέσω του φράχτη που τα χωρίζει, αναπτύσσουν έναν δεσμό παρά τις κακόβουλες δυνάμεις που επιδιώκουν να τα κρατήσουν χώρια.

Η ταινία παραδίδει ένα ισχυρό μήνυμα για τον πόλεμο, τον ρατσισμό και το μισός. Μέσα από τα μάτια αθώων παιδιών που σχηματίζουν μια πιστή φιλία, η ταινία υπογραμμίζει τις φρικαλεότητες που μπορούν να επιφέρουν οι άνθρωποι όταν χάνουν την επαφή με την ίδια τους την ανθρωπιά.

Annie και Lillian στο “Bridesmaids”

Η φιλία μεταξύ της Annie και της Lillian στην ταινία “Bridesmaids” είναι μια ξεκαρδιστική και συγκινητική απεικόνιση των σκαμπανεβασμάτων των γυναικείων φιλιών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, βλέπουμε τον δεσμό τους να δοκιμάζεται καθώς η Annie αντιμετωπίζει τις δικές της προσωπικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δυσκολιών και των αποτυχημένων σχέσεων, ενώ ανταγωνίζεται την Helen, τη νέα φίλη της Lillian, για να γίνει η αγαπημένη φίλη της Lillian. Η απεικόνιση της φιλίας τους είναι αυθεντική και μπορούν πολλά άτομα να ταυτιστούν, καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ζήλια ή ανασφάλεια στις φιλίες τους κατά καιρούς. Αλλά τελικά, η φιλία της Annie και της Lillian επικρατεί καθώς ξεπερνούν τα εμπόδια και υποστηρίζουν η μια την άλλη σε όλο αυτό. Ο δεσμός τους χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι οι αληθινοί φίλοι καταλαβαίνουν και συγχωρούν ο ένας τις ατέλειες του άλλου, κάνοντας τη φιλία ακόμα πιο δυνατή στο τέλος.

Timon και Pumbaa στο “The Lion King”

Η απίθανη φιλία ανάμεσα στον Timon και τον Pumbaa στην κλασική ταινία της Disney “The Lion King” είναι αγαπημένη πολλών από εμάς. Αυτοί οι δύο μπορεί να έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, με τον Timon να είναι ενεργητικός και ομιλητικός ενώ ο Pumbaa είναι πιο χαλαρός, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια. Μας δείχνουν ότι οι φίλοι αποδέχονται και αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα μας, κάνοντας τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Ο Timon και ο Pumbaa μας θυμίζουν, επίσης, να απολαμβάνουμε τα απλά πράγματα στη ζωή με motto τους το διάσημο “Hakuna Matata”, δηλαδή «μην ανησυχείς. Η φιλία τους μας δείχνει τη σημασία του να έχουμε φίλους που μπορούν να μας κάνουν να γελάμε και να μας βοηθούν να βλέπουμε τη θετική πλευρά κάθε κατάστασης. Όχι μόνο είναι υπέροχοι φίλοι, αλλά δείχνουν και στον Simba την ίδια αγάπη και υποστήριξη. Τον προσκαλούν στη φιλία τους και δημιουργούν έναν αιώνιο δεσμό μεταξύ τους.