Η ομορφιά εκ των έσω είναι πλέον μία έννοια ευρέως αποδεκτή και κατανοητή. Το πόσο επηρεάζεται η όψη της επιδερμίδας μας από την γενική κατάσταση του οργανισμού μας, έχει εμπεδωθεί από όλες σχεδόν τις ειδικότητες υγείας. Οι δερματολόγοι, ως ειδικοί, συμφωνούν ότι κυρίως οι εσωτερικές λειτουργίες του σώματός μας, επηρεάζουν τις δερματολογικές παθήσεις. Γι’αυτό και στις θεραπείες που χορηγούν, πολλές φορές προσθέτουν συμπληρώματα διατροφής. Όταν όμως ξεφεύγουμε από τις δερματολογικές παθήσεις (όπως το έκζεμα και η ακμή) και μιλάμε για ενυδάτωση, λάμψη και αντιγήρανση, η σχέση του συμπληρώματος διατροφής με το αποτέλεσμα που προσφέρει, μπορεί να γίνεται πιο δυσδιάκριτη.

Τι λέει ο ΕΟΦ

Όντως, υπάρχουν κάποιες έρευνες που έχουν δείξει ότι η λήψη από το στόμα συγκεκριμένων συστατικών, όπως το υαλουρονικό οξύ και τα πεπτίδια κολλαγόνου, σχετίζεται με βελτιωμένη όψη της επιδερμίδας. Χρειάζεται να γνωρίζουμε όμως ότι γενικά οι ισχυρισμοί που βρίσκονται επάνω στα μπουκαλάκια των συμπληρωμάτων, είναι ως επί το πλείστων χωρίς νομοθετικό πλαίσιο και χωρίς έλεγχο.

Στην Ελλάδα, ο αρμόδιος φορέας για την κατηγορία είναι ο ΕΟΦ, και ακολουθεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εγκύκλιος του ΕΟΦ 55220/22-7-2009 κάνει σαφές ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση αλλά μόνο σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Έτσι, χρειάζεται να γνωρίζεις ότι οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. 

Επιπλέον, σχετικά με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία δεν υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία θεσμοθετημένα μέγιστα όρια. Οπότε κι εδώ, προκύπτει το ερώτημα του πόσο ωφελούμαστε από μεγάλες ποσότητες ή κατά πόσο μπορούν να μας βλάψουν.

Το σοφιστικέ μάρκετινγκ

Όλα αυτά μας αφήνουν λίγο αβοήθητους και απληροφόρητους μπροστά στην πληθώρα επιλογών που υπάρχει εκεί έξω. Στην ουσία, όλα τα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι βοηθούν την ομορφιά μας, αφού ενισχύουν από μέσα τον οργανισμό μας.

Όμως, η ολοένα αυξανόμενη αγορά του είδους, που το 2020 μετρήθηκε στα 58εκ. δολάρια και προβλέπεται να φτάσει τα 206εκ. μέχρι το 2030, έχει σίγουρα πιο σοφιστικέ απαιτήσεις μάρκετινγκ.

Πλέον, στα μπουκαλάκια συμπληρωμάτων θα δούμε εκφράσεις όπως “healthy glow”  και “radiant skin” που παραπέμπει ξεκάθαρα στην εμφάνιση της επιδερμίδας. Ενδεχομένως αυτό το claim να είναι πιο «τίμιο» από αυτό μιας αντιγηραντικής κρέμας, μιας κι έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν ότι ό,τι και να βάζουμε πάνω στο δέρμα μας, αυτό που μετράει περισσότερο είναι το «από μέσα». Γι’αυτό μπορεί να αξίζει να δώσεις στα nutricosmetics την ευκαιρία να μπουν στην καθημερινότητά σου.

Αν θες λοιπόν να πείσεις τον εαυτό σου να δοκιμάσει αυτό το ολοένα αυξανόμενο trend, μπορείς να ακολουθήσεις την Dr. Anna Quanche. Η περιβόητη δερματολόγος του Beverly Hills, δηλώνει περήφανα ότι η λαμβάνει γύρω στα 25 συμπληρώματα διατροφής καθημερινά! Η καταπινόμενη ρουτίνα της περιλαμβάνει ψευδάργυρο, βιταμίνη Β3, κερσετίνη, λάδι καρύδας, κουρκουμά, ρεσβερατρόλη, γκίνκο μπιλόμπα, κολλαγόνο και πολλά ακόμα.

Στην Ελλάδα, η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μαρία Καρδάση, πρόεδρος της Ακαδημίας αντιγήρανσης, δηλώνει ότι «παρόλο που θεωρείται πως είναι μια μόδα που θα περάσει, τα συμπληρώματα διατροφής είναι η πεμπτουσία της αντιγήρανσης».

Αν δεν σε έπεισαν οι παραπάνω ειδικοί θα σου μιλήσω για τον Dr. Howard Murad. Υπήρξε από τους πρώτους παγκοσμίως δερματολόγους που λάνσαρε την δική του skincare σειρά το 1989, κι έχει δημιουργήσει ανάμεσα σε πετυχημένους ορούς και κρέμες ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής.

Το Pure Skin Clarifying Dietary Supplement έχει πατενταρισμένη φόρμουλα με ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, αγριολάπαθο και άρκτιο. Θα συνεχίσω με το γνωστό supermodel Elle McPherson, που με το WelleCo και την πράσινη σκόνη The Super Elixir, έχει κατακτήσει τον επιχειρηματικό κόσμο εδώ χρόνια, παραμένοντας μέχρι και σήμερα στην κορυφή.

Παράλληλα, η wellness guru Gwyneth Paltrow, έχει στο e-shop της Goop μία ολόκληρη κατηγορία με συμπληρώματα διατροφής, μερικά από τα οποία υπόσχονται λαμπερή επιδερμίδα.

Ακόμα, η Herbalife που ειδικεύεται στα συμπληρώματα διατροφής, έχει σχεδιάσει ένα ειδικό συμπλήρωμα με πόσιμο κολλαγόνο που απευθύνεται στις ανάγκες τις ώριμης επιδερμίδας. 

Πώς να επιλέξεις;

Αφού λοιπόν πείστηκες ότι δεν είναι μόδα και ότι δεν θα περάσει, ας πάμε να δούμε τι θα μπορούσες να επιλέξεις και πώς. Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσεις, να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και να κάνεις εξετάσεις αίματος που μπορεί να δείξουν τις ελλείψεις που μπορεί να έχεις σε στοιχεία και βιταμίνες.

Προσωπικά όταν είχα επισκεφθεί την δερματολόγο μου, μετά από εξετάσεις αίματος μου «έγραψε» να πάρω από το στόμα σίδηρο, φολλικό οξύ και βιταμίνη D. Η διαφορά που είδα κυρίως στα νύχια και τα μαλλιά μου ήταν μεγάλη. Όταν τελειώσεις κι εσύ με τις εξετάσεις, ρίξε μια ματιά στα κύρια συστατικά που φημίζονται για την ευεργετική τους δράση σχετικά με το δέρμα, και διάλεξε αναλόγως τις ανάγκες σου. 

Θα κάνω μία σύντομη αναφορά σε μερικά από αυτά για να κατατοπιστείς, αρχίζοντας από τα αντιοξειδωτικά που είναι μία ευρεία γκάμα συστατικών όπως βιταμίνες και φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτινοειδή, ασταξανθίνη κτλ). Όποιες ανάγκες και να έχεις επιδερμικά, τα αντιοξειδωτικά είναι πάντα μια καλή ιδέα, αφού οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν βασική αιτία γήρανσης στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Τα πεπτίδια κολλαγόνου από την άλλη, είναι μία καλή λύση για μεγαλύτερες ηλικίες κι έχουν σχετιστεί σε έρευνες με αυξημένη ελαστικότητα και ενυδάτωση. Το ίδιο και το υαλουρονικό οξύ που σίγουρα γνωρίζεις από τις κρέμες και τους ορούς προσώπου ότι είναι ο «βασιλιάς» της ενυδάτωσης. 

Τα λιπαρά οξέα, αποτελούν άλλη μία μεγάλη κατηγορία συστατικών που προστατεύουν την επιδερμίδα ενώ ευεργετούν και άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως τις εγκεφαλικές και την όραση. Υπάρχουν και τα συστατικά που βοηθούν την ορμονική λειτουργία που είναι τόσο σημαντική για το δέρμα. Για παράδειγμα, οι ισοφλαβίνες που μετά την εμμηνόπαυση ενισχύουν τα οιστρογόνα του οργανισμού. 

Όπως ανέφερα παραπάνω, κάθε συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να θεωρηθεί beauty supplement και η επιτυχία του σίγουρα έχει να κάνει με το ταίριασμα που θα κάνει με τις εξειδικευμένες ανάγκες του καθενός μας.

Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή (π.χ. για θυροειδή ή αντισύλληψη) καθώς κάποια συστατικά θα την επηρεάσουν. Ότι και αν επιλέξεις, έχε πάντα υπόψιν αυτό που λέει και η γνωστή δερματολόγος της Νέας Υόρκης Dr. Elizabeth Hale: «Κανένα από τα συμπληρώματα δεν έιναι το θαύμα στο μπουκαλάκι. Ό,τι τρως, όπως κοιμάσαι, η ενυδάτωσή σου και η άσκηση έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή επάνω στο δέρμα σου».