Είμαι σίγουρη ότι αν γνώριζες τις άπειρες χρήσεις αυτού του ελαίου, θα το είχες εντάξει ήδη στην beauty ρουτίνα σου, θα το έπαιρνες μαζί σου σε όλα σου τα ταξίδια και θα το διαφήμιζες ένθερμα. Αυτό, τουλάχιστον άρχισα να κάνω κι εγώ μόλις ανακάλυψα τις αμέτρητες ιδιότητες που έχει το αμυγδαλέλαιο. Το έλαιο από τον καρπό του αμύγδαλου, έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα αντίστοιχα φυτικά έλαια.

Αρχικά, δεν πήζει σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε αντίθεση με το αγαπημένο έλαιο καρύδας που όταν πήζει κατά την διάρκεια του Ελληνικού χειμώνα, αποτρέπει την χρήση του. Επίσης, είναι άοσμο και υποαλλεργικό με ελαφριά υφή, γεγονός που διευκολύνει την χρήση του γενικότερα και το καθιστά ιδανικό για την περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αποτελεί το μόνο beauty έλαιο που είναι φιλικό προς την περιοχή των ματιών. Ναι, μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στις βλεφαρίδες, τα φρύδια και τα μάτια για ντεμακιγιάζ! Η προσιτή του τιμή, περίπου στα €10 ανά λίτρο, αν το αγοράσεις από το φαρμακείο, το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό.

Το αμυγδαλέλαιο είναι σίγουρα από αυτά τα «μαγικά» προϊόντα που θα ήθελα να έχω μαζί μου αν ξέμενα ναυαγός κάπου. Ευεργετεί τα μαλλιά, το πρόσωπο, το σώμα, τις βλεφαρίδες, τα φρύδια και τα νύχια…ουσιαστικά όλα τα μέρη του σώματος μπορούν να επωφεληθούν σε όρους ομορφιάς από αυτό το υπερ-beauty έλαιο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες (Α, Ε, Β1, Β2, Β6, Κ) και η ακόμα υψηλότερη σε μαγνήσιο και άλλα στοιχεία όπως το ασβέστιο, το φώσφορο, τον ψευδάργυρο, το σίδηρο και τα λιπαρά οξέα. Όλα τα παραπάνω του προσδίδουν ισχυρές ενυδατικές, αντιγηραντικές, επουλωτικές και καταπραυντικές ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πάρα πολλά καλλυντικά το συμπεριλαμβάνουν στις φόρμουλές τους, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα για δερματοπάθειες.

Πριν τις διαβάσεις τους παρακάτω τρόπους εφαρμογής του ως καλλυντικό, σου έχω έξτρα tips για να αποφύγεις τις κακοτοπιές κατά την χρήση του:

  • Όταν το εφαρμόζεις στο σώμα, είναι καλύτερο να το απλώνεις μετά το ντους σε νωπή επιδερμίδα. Έτσι απλώνεται πιο ομοιόμορφα και απορροφάται γρηγορότερα.
  • Ενώ στο σώμα είναι άοσμο, όταν απορροφηθεί από υφάσματα (π.χ. ρούχα) και μείνει άπλυτο, μυρίζει άσχημα, οπότε φρόντισε να έχεις μία ειδική ρόμπα όταν το βάζεις στο σώμα σου που θα την φοράς μέχρι να απορροφηθεί το έλαιο από την επιδερμίδα. Αυτό για να αποφύγεις ρούχα, σεντόνια ή έπιπλα που μυρίζουν περίεργα…
  • Αν αγοράσεις την συσκευασία του λίτρου από το φαρμακείο, μετάγγισέ το σε μικρότερα μπουκαλάκια αναλόγως την χρήση του. Το μπουκάλι του λίτρου και το μεγάλο του στόμιο χωρίς αντλία, δεν διευκολύνει την ακριβή δοσολογία και μπορεί να δημιουργεί σε κάθε χρήση ανεπιθύμητες απώλειες του προϊόντος.
  • Το αμυγδαλέλαιο είναι η τέλεια βάση για το δικό σου custom made λάδι σώματος…μπορείς να του προσθέσεις σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο για να απολαμβάνεις το άρωμά του. Προσοχή όμως, αυτό αφορά μόνο για χρήση στο σώμα.

Αμυγδαλέλαιο: Οι πολλές χρήσεις του

  1. Άπλωσέ το στις άκρες των μαλλιών σαν μάσκα θρέψης κι ενυδάτωσης λίγα λεπτά πριν το λούσιμο.
  2. Σε ένα βαμβάκι μόνο του ή αναμειγμένο με λίγο ροδόνερο για ντεμακιγιάζ ακόμα και στα μάτια. Αφαιρεί εντυπωσιακά ακόμα και την αδιάβροχη μάσκαρα.
  3. Με μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής καταπολεμά την πιτυρίδα, την ξηροδερμία και την τριχόπτωση.
  4. Σαν μάσκα ματιών, εφάρμοσέ το γύρω από τα μάτια κατά τη διάρκεια του ύπνου, για βελτίωση των μαύρων κύκλων και αντιρυτιδική θεραπεία.
  5. Σε όλο το πρόσωπο, μπορεί να λειτουργήσει σαν θρεπτική μάσκα για 30′ και μετά ξέβγαλμα.
  6. Αν αναμειχθεί με λίγη ζάχαρη μπορεί να κάνει πλούσια απολέπιση τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.
  7. Για απόλυτη ενυδάτωση του σώματος μετά το ντους, μπορεί να αντικαταστήσει την κρέμα σώματος ή χεριών. Άπλωσέ το όσο είναι ακόμα η επιδερμίδα νωπή και άφησέ το να απορροφηθεί πριν ντυθείς.
  8. Στα χείλη αντί για lip balm μόνο του ή σε συνδυασμό με μέλι σαν πάστα. Το αμυγδαλέλαιο είναι βρώσιμο έλαιο οπότε δεν έχει κανέναν κίνδυνο η κατάποσή του.
  9. Στις βλεφαρίδες με μία μπατονέτα για θρέψη (σαν το καστορέλαιο).
  10. Στα φρύδια επίσης σαν μάσκα θρέψης. Μπορεί να τα βοηθήσει να πυκνώσουν.
  11. Για μασάζ και αρωματοθεραπεία σε όλο το σώμα (όπως ανέφερα παραπάνω).
  12. Μετά την αποτρίχωση για καταπράυνση των ερεθισμών, όπου χρειάζεται.
  13. Ιδανικό για την πρόληψη των ραγάδων κατά την εγκυμοσύνη, στο στήθος και την κοιλιά.
  14. Ακόμα και στον θηλασμό, μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στις θηλές για ενυδάτωση αλλά και τα νυχάκια του μωρού.
  15. Στα νύχια και τις παρανυχίδες αντί για το γνωστό cuticle oil.