Ακόμα και τα ρούχα και τα παπούτσια που φοράμε έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον. To Environmental Profit & Loss, μία αναφορά βιωσιμότητας που ανέπτυξε το 2018 ο όμιλος Kering, υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις παραγωγής vegan δέρματος στο περιβάλλον είναι κατά 30% λιγότερες από αυτές του αληθινού.

Για να γίνει ένα κομμάτι δέρματος φορέσιμο, χρησιμοποιείται ενέργεια και μεγάλη ποσότητα χημικών, τα οποία χρειάζονται για να διασπαστούν οι πρωτεΐνες που έχει το δέρμα. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει και με φυσικό τρόπο, αλλά με τα χημικά η διαδικασία γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, τα βαρέα μέταλλα στις βαφές είναι επικίνδυνα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για όσους δουλεύουν σ’ αυτόν τον τομέα. Αν τα χημικά καταλήξουν στο νερό, παρατηρείται το φαινόμενο του ευτροφισμού και έτσι τα υδρόβια ζώα πεθαίνουν γιατί δεν έχουν αρκετό οξυγόνο. Σε ακραίες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι στα βαφεία είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους.

Ας δούμε όμως το ποτήρι μισογεμάτο. Μέσα από τις επιλογές που κάνουμε μπορούμε να δώσουμε μία βιώσιμη λύση.

Τα vegan δέρματα

Piñatex

Αυτό το υλικό είναι φτιαγμένο από τα άχρηστα μέρη του θάμνου του ανανά και είναι 100% φιλικό προς τους vegan και είναι επίσης ηθικό, με την έννοια ότι δίνει στους καλλιεργητές ανανά μια ακόμη πηγή εισοδήματος από τις καλλιέργειές τους.

Το δέρμα ανανά μοιάζει με χοντρό δέρμα αγελάδας, είναι αδιάβροχο και πολύ ανθεκτικό. Δεν είναι περίεργο που όλο και περισσότερες μάρκες παπουτσιών και τσαντών το χρησιμοποιούν! H ελληνική εταιρεία Yuta βγάζει σανδάλια από συγκεκριμένο δέρμα.

Δέρμα Κάκτου

Γνωστό και ως δέρμα nopal ή Desserto, αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον vegan δέρμα είναι φτιαγμένο από τις αποξηραμένες στον ήλιο ίνες κάκτων στο Μεξικό. Είναι ανθεκτικό, λείο και αδιάβροχο.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις οτιδήποτε, από ζώνες και τσάντες μέχρι παλτό και παπούτσια. Όπως για παράδειγμα αυτά τα μποτάκια και το τσαντάκι από την Cactus Collection της Ria Labrinoudi.

Δέρμα Μανιταριού

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το καλύτερο vegan δέρμα και το πιο sustainable είναι αυτό των μανιταριών! Η Adidas είναι από τις πρώτες εταιρείες, οι οποίες το έχουν χρησιμοποιήσει και μάλιστα τον Απρίλιο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες Stan Smith φτιαγμένα από Mylo (δέρμα μανιταριών)!

Δέρμα Καφέ

Πλέον μπορείς να βρεις sneakers, τσάντες, πορτοφόλια φτιαγμένα από δέρμα καφέ, αλλά και έπιπλα. Ενώ το ακόμα πιο μεγάλο νέο είναι πως η Volkswagen πιστεύει πολύ σε αυτό και ήδη κάνει έρευνες για να αντικαταστήσει τα δερμάτινα σαλόνια των αυτοκινήτων της με δέρμα καφέ!

Δέρμα από σταφύλι

Η Vegea Company παράγει ήδη ένα άλλο είδος οικολογικού vegan δέρματος από υποπροϊόντα οινοποίησης όπως φλούδες και σπόροι σταφυλιού.

Εκτός από τα ωραία χρώματα στα οποία έρχεται, μπορεί επίσης να μοιάζει με οποιοδήποτε είδος δέρματος ζώου, από αγελάδα μέχρι φίδι.

Με τη Vegea έχει συνεργαστεί η H&M για τη συλλογή Conscious Exclusive SS2020 και έχουν δημιουργήσει τσάντες και παπούτσια.

Μεγάλα φύλλα

Η Bark and Leaf είναι μια μάρκα που μετατρέπει τις φυσικές πρώτες ύλες σε καθημερινά αντικείμενα φτιαγμένα από μπανανιές, δέντρα της βροχής και φύλλα λωτού.

Αυτά τα υλικά που μοιάζουν με δέρμα είναι απίστευτα ελαφριά και μπορούν να αντέξουν ακόμη και τις τροπικές καταιγίδες.

 

Πηγή: ladypapaya.com