Η Ελληνίδα δημιουργός, που από την αρχή της πορείας της ξεχώρισε με την καινοτόμο ματιά στον σχεδιασμό, τις φυσικές πρώτες ύλες, τον ηθικό τρόπο παραγωγής και τον σεβασμό στο περιβάλλον, μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και έμπνευσης μέσα από 22 ερωτήσεις.

Ιωάννα, πώς είσαι;
Όλα καλά.

Με ποια σκέψη ξεκινά –και συνεχίζει– η μέρα σου;
Η μέρα μου ξεκινάει με μια κούπα τσάι, σκεπτόμενη όλα αυτά που θέλω, με έναν μαγικό τρόπο, να γίνουν μέσα στην ημέρα.

Ioanna Kourbela

Ioanna Kourbela

Βλέπεις ανθρώπους με στιλ; Πώς το ορίζεις;

Έχει πολύ ενδιαφέρον για μένα να παρατηρώ και να αποκωδικοποιώ το στιλ. Το στιλ ορίζεται από αυτό που καταληκτικά συμβαίνει στην προσωπική σου εικόνα. Αφορά τα μαλλιά σου, τα ρούχα σου, τον τρόπο που περπατάς, τη διακόσμηση του σπιτιού σου, τα βιβλία που επιλέγεις να διαβάσεις, το αυτοκίνητο που οδηγείς, τα μέρη που σου αρέσει να ταξιδεύεις…

Στην πραγματικότητα, το στιλ ενοποιεί όλες αυτές τις μικρές και μεγάλες επιλογές μας και διαμορφώνει την τελική μας εικόνα ανά περιόδους, αλλά και συνολικά στη ζωή μας. Είναι ο τρόπος που επιθυμούμε να συστηθούμε προς τα έξω, κάνοντας μια σύντομη αφήγηση για όσα θέλουμε οι άλλοι να αναγνωρίσουν σε εμάς.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ

Courtesy Ioanna Kourbela, photo by Yiorgos Kaplanidis | Nouvelles Existances Ioanna Kourbela Basics AW20-21

Πώς αποφάσισες να γίνεις σχεδιάστρια;

Αποφάσισα από μικρή να είμαι δημιουργική. Ο σχεδιασμός ρούχων είναι ένα από τα πεδία όπου διοχέτευσα πιο συστηματικά όλη αυτήν τη δημιουργική ενέργεια που με διακατέχει, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Γενικά, με απασχολεί πολύ η ομορφιά και νιώθω ότι μέσα από όλα όσα επιλέγω να κάνω την «υπηρετώ» με έναν τρόπο. Αυτό με ηρεμεί, μου δίνει χαρά και ικανοποίηση. Η μόδα μού έχει χαρίσει ονειρικές εικόνες και στιγμές και είμαι ευγνώμων για αυτό!

Ποια η γνώμη σου για τα κλισέ – όπως η προηγούμενη ερώτηση; Υπάρχουν στη δημιουργία;

Σίγουρα υπάρχουν κλισέ που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες και είναι στην ευχέρεια του καθενός να τα καταρρίψει. Η πραγματική δημιουργία όμως αφορά υψηλότερες ποιότητες, όπως αυτές της αλήθειας και του ωραίου – που ετυμολογικά προκύπτει από την ώρα, δηλαδή κάτι που συγχρονίζεται με την εποχή του και αφορά μια πηγαία καλλιτεχνική έκφραση.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ

Courtesy Ioanna Kourbela, photo by Yiorgos Kaplanidis | Nouvelles Existances Ioanna Kourbela Basics AW20-21

Nouvelles Existances, η χειμερινή συλλογή σου. Μίλησέ μας για αυτές τις νέες υπάρξεις.

Επέλεξα αυτόν τον τίτλο πιστεύοντας πως όλοι μας, μέσα από την κρίση της πανδημίας, μετουσιωθήκαμε σε κάτι νέο. Με απασχόλησε πολύ το τι συμβαίνει ως βαθύτερη ανάγκη στον κόσμο – η μόδα κάνει αυτή την καταγραφή. Το βλέμμα μου, μέσα στην αλλαγή που έφερε μαζί της η πανδημία, σταμάτησε σε όλα όσα πριν δεν είχε προλάβει να δει. Η ματιά μου εστίασε στο αληθινό, μετακινήθηκε από τη φαντασία και τη γρήγορη ταχύτητά της και έμεινε σε αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα.

Η φετινή χειμερινή συλλογή είναι αφιερωμένη στην αποδοχή της διαφορετικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης εν γένει, μέσα από την οποία έρχεται στο προσκήνιο ένας νέος κώδικας προσωπικής έκφρασης.
Γι’ αυτό και το casting για την καμπάνια της συλλογής έγινε με αυτά τα κριτήρια της συμπερίληψης.

Nouvelle Existance: H Ιωάννα Κουρμπέλα μας μιλά για όσα την εμπνέουν

Courtesy Ioanna Kourbela, photo by Yiorgos Kaplanidis | Nouvelles Existances Ioanna Kourbela Basics AW20-21

Πιστεύεις πως η μόδα έχει πλέον αλλάξει;

Θεωρώ πως τη δεδομένη στιγμή η μόδα επικεντρώνεται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας, αφήνοντας πίσω της την ασυνείδητη υπερκατανάλωση και τα διαστρεβλωμένα πρότυπα ομορφιάς προηγούμενων δεκαετιών. Πλέον, η έννοια της ομορφιάς είναι διευρυμένη. Όροι όπως «inclusivity» και «diversity» έχουν θέση στην καθημερινότητά μας, τονίζοντας τη σημασία του να αγκαλιάζουμε και να αποδεχόμαστε καθετί διαφορετικό. Να μην το φοβόμαστε, ούτε να το περιθωριοποιούμε.

Αντιθέτως, να βλέπουμε πέρα από τη δική μας αντίληψη, κατανοώντας τη θέση και τη διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Αποτελεί έμπνευση πλέον ένα κορίτσι με παραπάνω κιλά ή τα μοντέλα με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Υπάρχει πολυπολιτισμικότητα, όπως θα έπρεπε εδώ και χρόνια. Για μένα αυτό ήταν αυτονόητο από πολύ νωρίς στον τρόπο που δημιουργώ, δεδομένου ότι εξάγουμε σε 27 διαφορετικές χώρες.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ

Courtesy Ioanna Kourbela, Photo by Yiorgos Kaplanidis | Λεπτομέρεια από την Capsule Collection AW21-22 της Ioanna Kourbela.

Ποιο είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που σχεδίασες;
Το πρώτο ήταν μια πλεκτή ζακέτα από νήμα βαμβακιού και το τελευταίο μου είναι ένα νυφικό φόρεμα σε μεταξωτή οργάντζα.

Είχες ποτέ φανταστεί τη ζωή σου όπως είναι τώρα;
Κατά κάποιον τρόπο ναι.

Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα που έχεις δει;
Πολύ γρήγορα μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα της Νίκης της Σαμοθράκης στην περίοπτη θέση στην κεντρική σκάλα του Μουσείου του Λούβρου.

Nouvelle Existance: H Ιωάννα Κουρμπέλα μας μιλά για όσα την εμπνέουν

Visual Hellas | Η Νίκη της Σαμοθράκης στο Mουσείο του Λούβρου.

Υπάρχει κάτι που αισθητικά σε απωθεί;
Τα κακής ποιότητας υφάσματα που καμουφλάρονται από έντονα χρωματικά εμπριμέ.

Αν δεν είχες γίνει σχεδιάστρια, τι;
Σίγουρα κάτι δημιουργικό.

Ζωγραφίζεις;

Ναι! Τα τελευταία χρόνια πιο συστηματικά, ανά περιόδους εμβαθύνω σε κάτι νέο, ανάλογα με το τι αποτελεί έμπνευση. Στην αρχή ήταν η αρχιτεκτονική, μετά ο χορός, το θέατρο και τώρα η ζωγραφική, που με οδηγεί περισσότερο προς την bespoke collection που ετοιμάζω. Όλα με έχουν βοηθήσει πολύ στο να προσεγγίσω τη μόδα μέσα από ένα άλλο πρίσμα, που πρώτα ανανεώνει εμένα προσωπικά και στη συνέχεια την πορεία της δουλειάς μου. Η ζωγραφική θεωρείται η μητέρα όλων των εικαστικών τεχνών, προηγείται όλων, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντική η σπουδή της.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ

Courtesy Ioanna Kourbela, Photo by Marieta Rou | Λεπτομέρεια από τη νυφική συλλογή Ioanna Kourbela.

«Το ρούχο είναι το σπίτι του σώματος», γράφει στην είσοδο του ατελιέ σου.

Ναι, με εκφράζει αυτή η φράση. Από τότε που ξεκίνησα τις συλλογές μου, μότο όπως το «The garment is the home of the body» και το «Create yourself» τώρα φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Για μένα όμως έχουν μια πολύ προσωπική αξία. Με τον ίδιο τρόπο που όταν προσκαλείς κάποιον στο σπίτι σου του επιτρέπεις να εισέλθει στο οικείο σου περιβάλλον, έτσι προσεγγίζω τον σχεδιασμό των συλλογών μου. Τα ρούχα για μένα έχουν έναν συμβολισμό, είναι το μέσο όπου θα φιλοξενηθεί το ίδιο μας το σώμα, είναι το σπίτι του.

Στόχος μου, λοιπόν, είναι όποιος επιλέγει τις δημιουργίες μου να νιώθει πως φιλοξενείται μέσα σε αυτές με τον καλύτερο τρόπο. Το «Create yourself», που ακολούθησε, εκφράζει όλη αυτή την πολυμορφικότητα στον σχεδιασμό και τον διάλογο που ανοίγω με ένα ύφασμά μου στο ατελιέ.

Στη συνέχεια, αυτό αποκτά μια πιο οικουμενική διάσταση, περνώντας στον τελικό καταναλωτή και δίνοντάς του την ευκαιρία να δημιουργήσει τη δική του επιθυμητή εικόνα μπροστά στον καθρέφτη του.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ

Courtesy Ioanna Kourbela, Photo by Yiorgos Kaplanidis | Hidden Paths SS21 Collection by Ioanna Kourbela

Πόσο σημαντικό είναι για σένα να γνωρίζεις τι είναι αυτό που φοράς;

Πολύ! Γενικά με διακατέχει μια περιέργεια για όλα όσα μας περιβάλλουν. Νομίζω αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσα και την οικογένειά μου, η οποία από τη δεκαετία του ’70 –σχεδόν μισό αιώνα– δραστηριοποιείται στη δημιουργία, την παραγωγή αλλά και την εμπορία ενδυμάτων. Αυτό με βοήθησε να κατανοήσω πώς από το μηδέν μπορείς να δημιουργήσεις κάτι, οτιδήποτε. Μέσα από αυτήν τη δουλειά απέκτησα από νωρίς έναν πιο διερευνητικό τρόπο σκέψης.

Ποιοι άλλοι παράγοντες κάνουν το brand σου sustainable;

Η ποιότητα έχει ευρεία διάσταση στο σήμερα και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Η υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι για μένα προτεραιότητα, αλλά δεν είναι τα μοναδικά ζητούμενα. Η πρόθεσή μου είναι να εξελίξω όχι μόνο την αισθητική και τον σχεδιασμό μου, αλλά παράλληλα και τον τρόπο παραγωγής μου μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη, το ethical fashion και τις συνεργασίες του brand σε όλο τον κόσμο.

Όλες οι συλλογές μου επιδιώκω να φέρουν ξεκάθαρα το μήνυμα της αειφορίας και της υπεύθυνης παραγωγής. Όλα αυτά συνθέτουν το ενεργειακό αποτύπωμα των επιλογών μας και αφορούν την ποιότητα ζωής όλων μας και το μέλλον για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ

Courtesy Ioanna Kourbela, Photo by Yiorgos Kaplanidis | Cycladicland Ioanna Kourbela Basics SS20 Collection

Ελλάδα και πολιτισμός. Πώς αντανακλώνται στις δημιουργίες σου;

Μεγάλωσα στα στενά της Πλάκας, του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Αυτό σαν στοιχείο θεωρώ ήταν αρκετό για να επηρεάσει και να καλλιεργήσει την αισθητική μου. Η κλασική τέχνη, που από μόνη της αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο και σημείο αναφοράς του ελληνικού πολιτισμού, έχει καθορίσει την αισθητική μου και αποτυπώνεται κυρίως στις πρώτες συλλογές με τις πτυχώσεις. Επιδιώκω πάντα οι συλλογές μου να υπαινίσσονται την ελληνικότητα.

Αν ήσουν ένας ελληνικός τόπος, αυτός θα ήταν…
Τα Κύθηρα.

Άλλο μέρος στον κόσμο που θα ήθελες να ζήσεις;
Στο Παρίσι και στην Ύδρα.

Ποια η έμπνευσή σου στη δημιουργία;
Η ομορφιά.

Στη ζωή;
Αρμονία.

Είναι δύσκολο να προγραμματίσουμε το μέλλον, αλλά για τι ανυπομονείς;
Για ξεγνοιασιά.

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος του Love Yourself Magazine. Ανακαλύψτε εδώ τη χειμερινή συλλογή Nouvelles Existances της Ioanna Kourbela.