Το 2020 τα ταξίδια σχεδόν σταμάτησαν, οι πτήσεις ακυρώνονταν σε ντόμινο, τα ξενοδοχεία έκλειναν, άνοιγαν και έκλειναν ξανά και οι κανόνες για τους ταξιδιώτες άλλαζαν σε εβδομαδιαία, αν όχι καθημερινή, βάση. Το περασμένο καλοκαίρι, η ταξιδιωτική βιομηχανία άρχισε να ευημερεί ξανά, καθώς πολλές χώρες επέτρεψαν ξανά ταξίδια σε επισκέπτες που παρουσίαζαν έγκυρα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον Covid-19 ή αρνητικά τεστ PCR. Πλέον, με το νέο έτος μπροστά μας, είναι η τέλεια στιγμή να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όχι μόνο πού αλλά και πώς θα θέλαμε να ταξιδέψουμε το 2022. Γι’αυτό συγκεντρώσαμε μία λίστα με τις ταξιδιωτικές τάσεις 2022, οι οποίες θα σου δώσουν έμπνευση να εκπληρώσεις όλα τα όνειρα περιπλάνησης και περιπέτειας το νέο έτος.

5 ταξιδιωτικές τάσεις 2022 που θα λάβουμε υπόψη στην επόμενη απόδραση από την καθημερινότητα:

Διακοπές χωρίς δουλειά

Καθώς τα lockdowns ανάγκασαν πολλούς από εμάς να ξεκινήσουμε τη δουλειά από το σπίτι, η εύρεση μιας ισορροπίας ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν πρωταρχικής σημασίας. Και ενώ το “workcation” έγινε δημοφιλής ταξιδιωτική τάση, με πολλούς ανθρώπους να «ανταλλάσσουν» τη στερεότυπη δουλειά γραφείου 9-5 για ένα μήνα στο εξωτερικό ή σε κάποιο εξωτικό μέρος μαζί με τον φορητό υπολογιστή τους, φέτος τα πράγματα προβλέπονται πολύ διαφορετικά. Η Booking.com ρώτησε 24.055 ταξιδιώτες σε 31 χώρες και περιοχές και ανακάλυψε ότι το 49% των συμμετεχόντων εργάστηκε περισσότερες ώρες και χρησιμοποίησε λιγότερες μέρες από την ετήσια άδεια του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική εταιρεία, το 73% των ταξιδιωτών είπε ότι οι διακοπές θα είναι αυστηρά «χωρίς δουλειά» στο μέλλον.

Unsplash / Nadine Marfurt

Αυθόρμητα ταξίδια

Η σκέψη να κλείσουν ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής στο εξωτερικό τρομοκρατούσε πολλούς ταξιδιώτες πέρυσι, φοβούμενοι τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Φαίνεται, όμως, ότι τα αυθόρμητα ταξίδια θα επιστρέψουν το 2022.

Σύμφωνα με την THE OUT, premium εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, οι άνθρωποι πλέον κάνουν κράτηση για περισσότερα ταξίδια της τελευταίας στιγμής, με τον μέσο χρόνο μεταξύ της κράτησης και του ταξιδιού να απέχει λιγότερο από τρεις ημέρες. Επιπλέον, το 20% των κρατήσεων γίνεται εντός 24 ωρών.

Ρομαντικές αποδράσεις

Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία επηρέασε και την ερωτική ζωή μας, με τα ραντεβού του Tinder να περιλαμβάνουν αμήχανους βικτοριανούς περιπάτους στο πάρκο, αντί για ποτό σε ένα πολυσύχναστο μπαρ. Επομένως, είναι λογικό ότι το 60% ταξιδιωτών ανυπομονούν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους στο επόμενο ταξίδι τους και ένα απροσδόκητο 50% προσδοκά και τον ρομαντισμό, σύμφωνα με την Booking.com.

Η σκέψη των διακοπών, καθώς και το γεγονός ότι το 19% των ταξιδιωτών είναι πιο ενθουσιασμένο με την προσμονή του ταξιδιού τους, μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι το 2022 θα είναι χρονιά διασκέδασης σε όλο τον κόσμο για τους λάτρεις των ταξιδιών.

Pexels / Rodnae Productions

Ταξίδια αυτοφροντίδας

Τα ταξίδια αποτελούν σημαντικό μέρος της φροντίδας του σώματος και του μυαλού. Και το 2022, τα ταξίδια θα είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής μορφή αυτοφροντίδας, με το 79% των ταξιδιωτών να πιστεύει ότι βοηθούν την ψυχική και συναισθηματική του ευημερία, περισσότερο από άλλες μορφές αυτοφροντίδας. Μετά από δύο χρόνια ταξιδιωτικών περιορισμών, το 66% είπε στην Booking.com ότι δεν συνειδητοποιούσε πόσο σημαντικά ήταν τα ταξίδια μέχρι που δεν είχε την επιλογή και το 84% δήλωσε ότι ο προγραμματισμός των διακοπών του έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική του ευεξία.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική εταιρεία, το 18% των ανθρώπων θέλει να βγει έξω από την comfort zone του, το 55% θέλει να δοκιμάσει νέες κουζίνες και το 35% θέλει να ακούσει μια νέα γλώσσα. Όπως κι αν επιλέξεις να χαλαρώσεις, ελπίζουμε μόνο να μας προσκαλέσεις στο επόμενο σου ταξίδι.

Unsplash / Rendy Novantino

Ταξίδια με αντίκτυπο

Η κοινότητα αποτέλεσε μεγάλο σημείο συζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν ήταν πολύ καιρό πριν που βγαίναμε στα παράθυρα και τα μπαλκόνια μας και χειροκροτούσαμε το ιατρικό προσωπικο ή τσεκάραμε τους γείτονές μας για να βεβαιωθούμε ότι είχαν αρκετό φαγητό για την εβδομάδα, αν είχαν νοσήσει και βρίσκονταν σε απομόνωση. Αυτή η φροντίδα και η συμπόνια δεν θέλουμε να πάει πουθενά φέτος και, όπως φαίνεται, ούτε και οι ταξιδιώτες. Η Booking.com διαπίστωσε ότι το 58% των ταξιδιωτών συμφωνεί ότι είναι σημαντικό το ταξίδι τους να ωφελεί την τοπική κοινότητα του προορισμού τους, ενώ το 29% δεσμεύεται να κάνει περισσότερη έρευνα για το πώς τα τουριστικά έξοδά του θα επηρεάσουν ή θα βελτιώσουν τις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, το 67% είπε στην εταιρεία ότι θέλουν τα χρήματα που ξοδεύουν όταν ταξιδεύουν να επιστρέφουν στην τοπική κοινότητα, ενώ το 68% θέλει να έχει αυθεντικές εμπειρίες που αντιπροσωπεύουν την τοπική κουλτούρα.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν: 

Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα διαφορετικά: 5 προορισμοί για οικοτουρισμό
3 διαχρονικά ορεινά χωριά για αποδράσεις του σαββατοκύριακου
4 εμπειρίες για ένα Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο