Αυγ 17, 2022
© Kristijan Arsov / Unsplash

Ζαγοροχώρια: Τα 5 χωριά που πρέπει να επισκεφθείς

Το Μονοδένδρι: είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων και βρίσκεται πολύ κοντά στα Ιωάννινα (μόλις 39 χλμ. απόσταση). Το χωριό αποτελεί αφετηρία για το φαράγγι του Βίκου αλλά και για πολλές άλλες πεζοπορικές διαδρομές. Επισκεφθείτε τη Ριζάρειο Σχολή, η οποία είναι η χειροτεχνική σχολή-οικοτροφείο, του Ριζαρείου ιδρύματος.

Στο Μονοδένδρι αλλά και σε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια δοκιμάστε: αρνί στη γάστρα, πομπάρι, τρίμμα πασχαλιάτικο, προβατίνα κτλπ. Φυσικά, μη παραλείψετε και κάθε πιθανή εκδοχή πίτας που θα συναντήσετε.

Η Βίτσα: Είναι ένα ακόμη πανέμορφο χωριό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 37 χλμ από τα Ιωάννινα και είναι χτισμένο στη πλαγιά της κορυφής Στούρος.

Μη παραλείψετε να φάτε στο Κανέλα και Γαρύφαλλο, ένα μέρος με ζεστό και πεντανόστιμο φαγητό. Οι γεύσεις βασίζονται στις πλούσιες ποικιλίες μανιταριών του τόπου αλλά φυσικά δεν λείπουν οι ηπειρώτικες πίτες και τα ντόπια κρέατα.

Το μεγάλο & μικρό Πάπιγκο: είναι από τα πιο απομακρυσμένα Ζαγοροχώρια. Κάτω από το όρος Γκαμήλα, θα βρείτε τους δύο γειτονικούς οικισμούς που μένουν αναλλοίωτοι στον χρόνο. Οι μόνιμοι κάτοικοι του Μεγάλου Πάπιγκου είναι 280 ενώ του Μικρού είναι μόλις 56!Η Αρίστη: πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό με ιδιαίτερα πλούσια βλάστηση. Θεωρείται από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό είναι και από τα πιο τουριστικά. Απέχει 48 χλμ από τα Ιωάννινα και θα τη συναντήσετε στον δρόμο για το Πάπιγκο.

Το Ελατοχώρι: θα το βρείτε σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και σε απόσταση 55 χλμ από τα Ιωάννινα. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με αγροτικές κυρίως εργασίες, και παράγουν πατάτες και φασόλια γίγαντες, ενώ οι υπόλοιποι ασχολούνται με την υλοτομία.

Πηγή: Diakopes.gr