Τους κρύους μήνες το πρωινό ξύπνημα, ίσως, σου φαίνεται δυσκολότερο. Η «μάχη» ανάμεσα στο ξυπνητήρι που σου «φωνάζει» να σηκωθείς και στην ηλεκτρική κουβέρτα που σου «ψιθυρίζει» γλυκά στο αυτί να κάτσεις μαζί της λίγα λεπτά ακόμα είναι σκληρή, αλλά πάντα τα λίγα λεπτά ύπνου σε κερδίζουν. Αν, όμως, φτιάξεις μια σωστή ρουτίνα γύρω από τον ύπνο και φροντίζεις να κοιμάσαι καθημερινά την ίδια ώρα, τότε το πρωινό ξύπνημα θα είναι πολύ πιο εύκολο και, πίστεψέ με, πιο ευχάριστο. Και αυτό γιατί θα αισθάνεσαι χορτασμένη από ύπνο και ξεκούραστη. Πέρα όμως από τη σωστή ξεκούραση, η ώρα που κοιμάσαι μπορεί να επηρεάσει τη γενική σου υγεία.

Σύμφωνα με μία έρευνα με 88.000 συμμετέχοντες, ο ύπνος στις 10 το βράδυ ή λίγο αργότερα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τον ύπνο νωρίτερα ή αργότερα τη νύχτα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πρώιμη ή η καθυστερημένη ώρα ύπνου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάνεις σημαντικές ενδείξεις, όπως το πρωινό φως της ημέρας, που βοηθάει στην επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού του οργανισμού κάθε μέρα. Όταν το ρολόι του σώματος δεν ρυθμίζεται σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κιρκάδιο ρολόι αυξάνει τη φλεγμονή και μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση της γλυκόζης, όπου και τα δύο μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Από την άλλη, μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει «μαγική» ώρα να πέσεις για ύπνο και εξαρτάται περισσότερο από το κάθε άτομο και τις δικές του προσωπικές ανάγκες. Για κάποιον που ξυπνάει πολύ νωρίς, είναι ιδανικό να κοιμάται στις 10:00 το βράδυ, αλλά για κάποιον που θα ξυπνήσει αργότερα το πρωί και θέλει να αφιερώσει κάποιες βραδινές ώρες σε υποχρεώσεις, αυτή η ώρα δεν θα λειτουργήσει.

Βρες την ιδανική ώρα ύπνου

Ο καλός ύπνος είναι κάτι περισσότερο από το να κοιμάσαι απλά νωρίς – έχει να κάνει και με το να ξυπνάς τη σωστή ώρα. Πώς μεταφράζεται αυτό σε αριθμούς; Εδώ έρχονται να βοηθήσουν οι κύκλοι του ύπνου και ο υπολογισμός αυτών. Το σώμα μας χωρίζει τον ύπνο σε κύκλους των 90 λεπτών. Το ζήτημα είναι να ξυπνήσεις έχοντας ολοκληρώσεις εντελώς τους κύκλους σου, ακόμα κι αν κοιμήθηκες λιγότερες ώρες. Αυτό είναι προτιμότερο από το να ξυπνήσεις στη μέση ενός κύκλου, ακόμα κι αν έχεις προσθέσει μία ώρα ύπνου. Μπορείς εύκολα να υπολογίζεις τις επιλογές που έχεις για ύπνο, ανάλογα με την ώρα που θα ξυπνήσεις, εδώ. Η φόρμουλα αυτή σου ζητάει να συμπληρώσεις την ώρα που θέλεις να ξυπνήσεις και στη συνέχεια κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς και σου προτείνει τις ώρες που είναι ιδανικό να πας για ύπνο.

Αυτή η φόρμουλα λειτουργεί με βάση την αρχή ότι ο καθένας κοιμάται για περίπου πέντε ή έξι κύκλους και επιπλέον λαμβάνει υπόψη ότι, κατά μέσο όρο, χρειάζονται 14 λεπτά για να αποκοιμηθεί κάποιος, αφού ξαπλώσει.

Αν θέλεις να ξυπνήσεις για παράδειγμα στις 7:00 π.μ. τότε σου προτείνει να ξαπλώσεις είτε στις 9:46 μ.μ. ή στις 11:46 μ.μ., αλλά ακόμα και στις 12:46 μ.μ. ή 2:16 π.μ. Με αυτόν τον τρόπο στις 7:00 π.μ. θα έχεις κλείσει μερικούς κύκλους ύπνου.