Συνηθίζαμε να χρησιμοποιούμε αφρυγαντήρα όταν πηγαίναμε στο εξοχικό μας τους μήνες εκτός καλοκαιριού για να μειωθούν τα επίπεδα της υγρασίας και να είναι λίγο πιο βιώσιμη η κατάσταση. Πλέον, η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει μια βαριά, υγρή ατμόσφαιρα ακόμα και σε περιοχές όπως η Αθήνα, η οποία φημιζόταν για το καλό της κλίμα. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης, οι πόνοι στις αρθρώσεις, αλλά και τον αυχένα κάθε πρωί όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πολλοί βρίσκουν λύση στη χρήση του αφυγραντήρα, ο οποίος μπορεί να επαναφέρει την υγρασία του χώρου στα φυσιολογικά επίπεδα, δημιουργώντας ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Είναι όμως ο ύπνος με αφυγραντήρα μια ασφαλής επιλογή; Να είσαι σίγουρη ότι ένας αφυγραντήρας απλώς κυκλοφορεί τον αέρα στο δωμάτιο, καθιστώντας τον μια ασφαλή συσκευή για χρήση όταν κοιμάσαι. Επιπλέον, μπορεί να αποτρέψει τη μούχλα από το να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα ενώ κοιμάσαι, κάτι που είναι μεγάλο όφελος για την υγεία.

Πώς θα με βοηθήσει ο αφυγραντήρας

Στη διατήρηση καλής υγείας. Ο αφυγραντήρας θα σου επιτρέψει να διατηρήσεις το σωστό επίπεδο υγρασίας στον χώρο σου, καθώς σε υψηλά επίπεδα υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Σε επίπεδα υγρασίας πάνω από 60%, ευνοείται η ανάπτυξη και επιβίωση βακτηρίων και ιών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και ακάρεων που βρίσκονται σε στρώματα, έπιπλα και χαλιά.

Το συνιστώμενο επίπεδο υγρασίας είναι 40-60% ανάλογα πάντα με την εποχή του χρόνου και την θερμοκρασία του χώρου. Συνεπώς ο αφυγραντήρας θα σε βοηθήσει να αποφύγεις ή να μειώσεις προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες, αναπνευστικά και αρθριτικά προβλήματα και δερματοπάθειες.

Ύπνος με αφυγραντήρα: Ποια είναι τα οφέλη

Είναι απολύτως ασφαλές να κοιμάσαι με αφυγραντήρα, σύμφωνα με το National Sleep Foundation (NSF). Στην πραγματικότητα, το να αφήνεις τον αφυγραντήρα σου να λειτουργεί όλη τη νύχτα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία σου, με την προϋπόθεση ότι δεν υποφέρεις από κάποιες ιατρικές παθήσεις. Ο αφυγραντήρας όχι μόνο βοηθά στην απαλλαγή από την υπερβολική υγρασία στον αέρα, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα του αέρα που αναπνέεις ενώ κοιμάσαι. Αν, λοιπόν, ανησυχείς για την υγρασία στην κρεβατοκάμαρά σου που επηρεάζει τον ύπνο ή την υγεία σου, η χρήση ενός αφυγραντήρα είναι μια φανταστική ιδέα. Και με σωστή χρήση, μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες. Επιπλέον, είναι μια πιο αθόρυβη επιλογή σε σύγκριση με τους ανεμιστήρες ή τα κλιματιστικά, που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Επομένως, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον αφυγραντήρα όλη τη νύχτα για ένα ήσυχο και υγιεινό ύπνο.

Ένας αφυγραντήρας κάνει περισσότερα από το να προσφέρι απλώς έναν πιο άνετο ύπνο, αφαιρώντας την υπερβολική υγρασία από τον αέρα. Υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τη χρήση του στην κρεβατοκάμαρά σου. Μειώνει σημαντικά τα αλλεργιογόνα και τους ερεθιστικούς παράγοντες σε υγρές περιοχές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αλλεργιών και των αναπνευστικών προβλημάτων. Επιπλέον, οι αφυγραντήρες βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας. Σίγουρα, με την επιλογή ενός αφυγραντήρα για την κρεβατοκάμαρα, επενδύεις στην άνεση και την υγεία σου. Είναι μια κατάσταση win-win.

Η σωστή θέση τοποθέτησης

Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι να μην τοποθετήσεις τον αφυγραντήρα σου παράλληλα με συσκευές που απελευθερώνουν υγρασία στο χώρο, όπως, για παράδειγμα, στην κουζίνα όπου λειτουργεί συγχρόνως ο απορροφητήρας. Πηγές υγρασίας είναι, επίσης, το μπάνιο, αλλά και ο εσωτερικός χώρος όπου στεγνώνουν τα ρούχα σου.

Επίσης, το σημείο που θα τοποθετήσεις τη συσκευή δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και να βρίσκεται κοντά σε πηγές θερμότητας. Πέρα από τον κίνδυνο ατυχήματος ή βλάβης, σε μία τέτοια περίπτωση οι τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας που θα μετρούν οι αισθητήρες της συσκευής δεν θα είναι αντιπροσωπευτικές για όλο το χώρο και επομένως οι συνθήκες που θα πετυχαίνει δεν θα είναι αυτές που έχεις ρυθμίσει.

Επίσης, ο αφυγραντήρας θα πρέπει να είναι σε απόλυτα κατακόρυφη θέση. Αν έχει κλίση, τότε είναι πιθανό να μην λειτουργεί σωστά, κάνοντας μάλιστα περισσότερο θόρυβο από το κανονικό. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί, όταν αρχίσει να γεμίζει με νερό ο κάδος του.