Μα… γίνεται; Είναι η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό σου μόλις διάβασες τον τίτλο. Την «διάβασα», ακριβώς όπως διάβασα και την δική μου. Με baby boomer γονείς, την δημόσια εικόνα στην κορυφή των προσωπικών αξιών, με πρότυπα ομορφιάς τα supermodels των 90’s και με μία μητέρα που το κόκκινο κραγιόν δεν το έβγαζε -και δεν το βγάζει ποτέ και για κανέναν λόγο- από τα χείλη της, μπορώ να πω ότι κατά βάθος και για μένα, ο τίτλος ίσως είναι μία ουτοπία. 

Αν τώρα, εμείς οι generation X και οι millennials, έχουμε θέμα αυτοπεποίθησης, φαντάσου το πάρτι ανασφάλειας που γίνεται με τις γενιές Z και Alpha που μεγαλώνουν με το κινητό στο χέρι και τα social media ως κύριο οπτικό ερέθισμα. Σήμερα, τα φίλτρα στα δημόσια πρόσωπα είναι κοινή πρακτική και το μακιγιάζ έχει γίνει πλέον μόνιμο. Οι beauty τεχνικές όπως το brow lamination, οι τεχνητές βλεφαρίδες και το tattoo eyeliner αποτελούν πλέον κάτι συνηθισμένο, με αποτέλεσμα οι «κοινές θνητές» να τρέχουν να προλάβουν τα ακόμα πιο άπιαστα πρότυπα ομορφιάς.

Όλα αυτά τα παρακολουθούσα λίγο εξ αποστάσεως, όμως σε μία πρόσφατη παρουσίαση του Dove, εκτέθηκα σε αρκετά σοκαριστικά νούμερα σχετικά με τους σύγχρονους νέους και κυρίως τις νέες. Το συντριπτικό 80% των κοριτσιών σήμερα που είναι 10-17 ετών θα χρησιμοποιούσαν φίλτρα στις σέλφις τους πριν τις ανεβάσουν στα κοινωνικά δίκτυα. Είμαστε ή δεν είμαστε γονείς, η καμπάνια της Dove  «Αντίστροφη σέλφι» μας προβληματίζει με την αλήθεια που κρύβει, και μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να αναστρέψουμε -όχι την σέλφι-, αλλά το κακό που συμβαίνει.

Σε αυτή τη λογική, η Brand Manager του Dove Μυρσίνη Μπερερή, μας παρουσίασε και την άλλη καμπάνια της εταιρείας με τίτλο “Dear Influencers” που ζητάει από τους influencers να παραδέχονται και να αναγράφουν ξεκάθαρα στις αναρτήσεις τους κάθε φορά που κάνουν χρήση φίλτρων. Όλο αυτό, σε μία μορφή επίσημης επιστολής που μπορεί ο καθένας να μπει online και να υπογράψει. Ταυτόχρονα, το Dove τρέχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νιώθω Αυτοπεποίθηση» που απευθύνεται σε νέους ηλικίας 11 έως 15 ετών και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Θετικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, έχοντας την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η Ευαγγελία Βόσσου, Marketing Manager Προσωπικής Φροντίδας της Unilever δήλωσε στην παρουσίαση: «Όραμα της μάρκας Dove είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με την εμφάνισή τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Ο διάλογος που άνοιξε φέτος το Dove γύρω από την πίεση των Social Media στη νέα γενιά, δεν σταματά εδώ. Συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά με σκοπό η μάρκα Dove να φέρει στο προσκήνιο το θέμα της «τοξικής ομορφιάς» που συχνά κυριαρχεί στο online περιβάλλον, βοηθώντας τους γονείς να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο που περιηγούνται τα παιδιά τους καθημερινά. Θέλουμε μέσα στα επόμενα 3 χρόνια το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νιώθω Αυτοπεποίθηση» να έχει φτάσει σε πάνω από 130 χιλιάδες μαθητές, δημοτικού και γυμνασίου, με την πολύτιμη συνεισφορά του τμήματος Θετικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έτσι, ξεκινάμε από τη φετινή σχολική χρονιά με περίπου 20.000 μαθητές και φυσικά θα συνεχίσουμε δυναμικά και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας».

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η δική μας ατομική ευθύνη. Πόσο άνετα αισθανόμαστε χωρίς φίλτρα και χωρίς μακιγιάζ; Ναι, μπορούμε να είμαστε υπέροχες χωρίς αυτά. Μας το αποδεικνύει ο καθρέφτης όταν είμαστε χαρούμενες, όταν έχουμε φιληθεί, αγκαλιαστεί και αγαπηθεί. Μετά από ένα χαλαρωτικό μασάζ ή μία θεραπεία σπα ανάμεσα στην θετική μας διάθεση, το πρόσωπό μας είναι στα καλύτερά του. Ας εστιάσουμε μεταξύ μας ανταγωνισμό. Σε δεύτερη φάση να αποδεχθούμε τον εαυτό μας όπως είναι και να τον αγαπήσουμε με όλα τα ελαττώματά του. Ξεκινώντας από τις εμφανισιακές μας ατέλειες μπορούμε να αυτοα-γαπηθούμε και εσωτερικά! Ακόμα καλύτερα, αν έχουμε φτάσει την αυτοφροντίδα μας και την υγεία μας σε υψηλό επίπεδο, θα ακτινοβολούμε ομορφιάκαι υγεία, ακριβώς όπως ακτινοβολούν οι άνθρωποι που έχουν μόλις ερωτευθεί. Επίσης, η σωστή φροντίδα της επιδερμίδας, μπορεί να απογειώσει αυτό το αποτέλεσμα.

Ας δεσμευθούμε λοιπόν σε κάθε μας στόρι ή ποστ (αν ασχολούμαστε με αυτά) να είμαστε ειλικρινείς αρχικά με τον εαυτό μας και να ανεβάζουμε την ρεαλιστική εικόνα μας και όχι επεξεργασμένες φωτό. Αν είμαστε γονείς, να έχουμε υπόψιν ότι κάθε φορά που κοιταζόμαστε οι ίδιες στον καθρέφτη επικριτικά ή μιλάμε για τον εαυτό μας άσχημα, επηρεάζουμε τα παιδιά μας περισσότερο από οποιαδήποτε influencer.

Εδώ μπορούμε να κατεβάσουμε και ένα αρχείο σχετικά με το πως μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας.

Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω, τα φίλτρα κοινωνικής δικτύωσης θα μας φαίνονται εντελώς αστεία, ενώ το μακιγιάζ θα μπορεί να περιορίζεται για τις επίσημες εμφανίσεις και να μένει σε χαμηλούς τόνους καθημερινά. Τα #nofilter και #nomakeup hashtags είμαι πεπεισμένη ότι μπορούν να γεμίσουν με πανέμορφα φυσικά πρόσωπα που θα εμπνεύσουν τα κορίτσια που μεγαλώνουν σήμερα.