Κάποιοι λένε πως η υπομονή είναι ένα χαρακτηριστικό που χρειάζεσαι απαραιτήτως να πορεύεσαι στη ζωή. Από πολύ μικρή ηλικία έχεις αρχίσει να ακούς αυτή τη λέξη από τους γονείς σου ή/και τους δασκάλους σου. Μπορεί τότε να μην καταλάβαινες πραγματικά την αξία της και πολλές φορές να θύμωνες ακόμα και στο άκουσμά της, αλλά σίγουρα μεγαλώνοντας αντιλαμβάνεσαι όλο και περισσότερο την αξία της.

Σύμφωνα με τη Sanam Hafeez, νευροψυχολόγο και διευθύντρια του Ινστιτούτου Comprehend the Mind στη Νέα Υόρκη, η υπομονή σε βοηθά να μειώσεις το άγχος σου, να νιώθεις πιο ήρεμη, να είσαι καλύτερη σύντροφος, φίλη, μαμά, εργαζόμενη και τελικά να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις στη ζωή. Ωστόσο, πόσο εύκολο είναι να είμαστε υπομονετικοί στη σημερινή κοινωνία που όλα γύρω μας κινούνται με γοργούς ρυθμούς; Παρακάτω σου έχουμε 5 τρόπους για να βελτιώσεις την αρετή αυτή που ονομάζεται υπομονή.

Διαλογισμός 

Σύμφωνα με ειδικούς το να προσθέσεις τον διαλογισμό στη ζωή σου, είναι σημαντικό είτε θέλεις να αυξήσεις την υπομονή σου είτε όχι. Οι ασκήσεις διαλογισμού και αυτεπίγνωσης σε βοηθούν να νιώθεις παρόν σε ότι κάνεις, να ελέγχεις την αναπνοή σου και να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό σου. Ακόμη κι αν κάθεσαι στο πάτωμα ή στον καναπέ σου σιωπηλή για 10 λεπτά καθημερινά, θα νιώσεις ότι τα σημάδια της ανυπομονησίας, όπως η γρήγορη αναπνοή, το άγχος και η εφίδρωση, θα αρχίσουν να ελαττώνονται και θα αρχίσει να κυριαρχεί η γαλήνη μέσα σου.  Οι πρακτικές αυτές θα σε βοηθήσουν να εστιάζεις στον εσωτερικό σου κόσμο και να μην αφήνεις εξωτερικά ερεθίσματα να σου προκαλούν άγχος ή να σε κάνουν ανυπόμονο. 

Μίλα θετικά στον αυτό σου και κάνε υπομονή μαζί του 

Ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας παίζει σημαντικό ρόλο για το πως αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Το να μιλάς θετικά στον εαυτό σου σε βοηθά να θυμάσαι πως αυτό που νιώθεις είναι προσωρινό και δεν χρειάζεται να βρεις μία λύση άμεσα. Γενικά όταν διακατέχεσαι από τα συναισθήματα της ανυπομονησίας, η πρώτη σου προτεραιότητα πρέπει να είναι να βρεις την ηρεμία μέσα σου. Ένα παράδειγμα είναι να λες «όλα θα πάνε καλά, έχω χρόνο να βελτιωθώ και να διορθώσω αυτήν την κατάσταση, σε αγαπώ πολύ και θα τα καταφέρουμε, γιατί νιώθεις έτσι;» Ωστόσο, επειδή ο τρόπος που ο κάθε άνθρωπος θέλει να μιλάει στον εαυτό του είναι μοναδικός, καλό θα ήταν να βρεις τις δικές σου εκφράσεις που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Μην ξεχνάς να είσαι τρυφερή και γλυκιά μαζί με σένα.

Ευγνωμοσύνη 

Όταν νιώθεις πως τα συναισθήματα της ανυπομονησίας σε έχουν κατακλύσει και σου είναι δύσκολο να τα διαχειριστείς δώσε 5 λεπτά στον εαυτό σου και σκέψου όλα αυτά που σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη και χαρά. Ξεκίνα με ένα μικρό εσωτερικό τσεκ του εαυτού σου. Σκέψου πως είσαι υγιής, έχεις την οικογένεια και τους φίλους σου, εργάζεσαι ή σπουδάζεις, έχεις όνειρα και ό,τι άλλο σε ευχαριστεί. Στη συνέχεια πάρε βαθιές ανάσες και σκέψου αυτό που θα σε κάνει χαρούμενη. Μπορεί να θεωρούμε πολλά από αυτά που έχουμε δεδομένα αλλά αν πραγματικά σκεφτούμε την αξία τους θα καταλάβουμε πόσο σημαντικά είναι και τότε θα νιώθουμε ευγνώμονες. 

Κάνε πράγματα για να ξεχαστείς

Όταν νιώθεις ανυπομονησία για κάτι, κάνε αυτό που θα σου αποσπάσει την προσοχή από τις σκέψεις σου. Μπορείς να μαγειρέψεις το αγαπημένο σου φαγητό ή να δοκιμάσεις μία καινούργια συνταγή. Γράψε τα υλικά που χρειάζεσαι, πήγαινε στο σούπερ μάρκετ και ξεκίνα τη διαδικασία που σίγουρα θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Ακόμη, μπορείς να συναντήσεις τους αγαπημένους σου, να δεις μια ταινία ή να πας μία βόλτα στη φύση. Για πολλούς ένας ακόμη τρόπος είναι να εστιάσουν στη δουλειά τους. Δούλεψε στο project που έχεις αυτόν τον μήνα, ξεκίνα ένα course που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και κάνε brainstorming με τους συναδέλφους σου. Τέλος, περιποιήσου τον εαυτό σου. Κάνε ένα ντους με το αγαπημένο σου αφρόλουτρο, εφάρμοσε την αγαπημένη σου μάσκα, φτιάξε τα μαλλιά σου ή βάλε την αγαπημένη σου μουσική και ξεκίνα να χορεύεις μόνη σου. Θα δεις πως αμέσως θα νιώσεις καλύτερα.

Θυμήσου ότι η ζωή είναι μικρή

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά η ζωή είναι μικρή και καλό θα ήταν να το υπενθυμίζεις στον εαυτό σου. Η Jordana Jacobs, κλινική ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη, πιστεύει ότι αν καταλάβεις ότι ο χρόνος που έχεις σε αυτή τη ζωή είναι περιορισμένος, θα βάζεις καλύτερες προτεραιότητες, θα αρχίσεις να απολαμβάνεις τις μικρές στιγμές και θα ζεις με περισσότερη ευχαρίστηση. Μπορεί να είναι δύσκολο να το σκεφτείς τη στιγμή που σε έχουν κατακλύσει τα έντονα συναισθήματα της ανυπομονησίας, αλλά κάνοντας ένα βήμα πίσω και παρατηρώντας την κατάσταση πιο σφαιρικά, σίγουρα θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς αν πραγματικά αξίζει να σε επηρεάζει τόσο.