Η Ημέρα της Μητέρας είναι μία γιορτή για τη μητρότητα. Όμως υπάρχουν και αυτές οι γυναίκες, που έχουν αισθανθεί μητέρες, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει. Είμαστε στο πλευρό σας. Σας ακούμε, σας συναισθανόμαστε και σας κάνουμε μία σφιχτή αγκαλιά.

Πριν λίγους μήνες έπεσα πάνω στο προφίλ του No Baby News στο instagram και ομολογώ πως από τότε η ενσυναίσθησή μου γι αυτές τις γυναίκες, που κάθε μήνας που περνάει είναι γι αυτές τόσο κρίσιμος, μεγάλωσε.

Γιατί ναι, υπάρχουν και αυτές οι μητέρες, που ακόμα περιμένουν να πάρουν το μωρό τους στην αγκαλιά τους.

Όμως η Έλενα, το κορίτσι που βρίσκεται πίσω από τη διαδικτυακή σελίδα No Baby News τα λέει καλύτερα από ‘μένα.

Το No Baby News ήρθε σαν ιδέα, σε μια πιο δύσκολη δική μου περίοδο. Ξέρεις, είναι δύσκολο και μοναχικό το ταξίδι της υπογονιμότητας. Το γνωρίζω αυτό από προσωπική εμπειρία. Νιώθεις λίγο σαν αόρατος. Όντας λοιπόν & εγώ υπογόνιμη για πολλά χρόνια, στην προσπάθεια μου να νιώσω ότι ανήκω κάπου…έκανα μια έρευνα στην πλατφόρμα του Instagram. Διαπίστωσα λοιπόν τότε, ότι δεν υπήρχε κανένας Ελληνικός λογαριασμός που να στηρίζει όλο αυτό. Έτσι πήρα την απόφαση να κάνω την αρχή δίνοντας φωνή σε ένα τόσο δικό μου θέμα που τελικά αφορά πολλά ζευγάρια. Ένιωσα λοιπόν την ανάγκη να μιλήσω ανοιχτά για όλα αυτά που με προβληματίζουν, προτρέποντας άλλες γυναίκες ή και άντρες να κάνουν το ίδιο. Έτσι, νομίζω καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια διαδικτυακή παρέα που αλληλοστηρίζεται ιδανικά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη No Baby News (@no_baby_news)

Θα σου μιλήσω ειλικρινά, τις περισσότερες φορές το μοίρασμα αυτό είναι όμορφο και βοηθητικό…τόσο για μένα όσο και για κάθε άτομο που τυχαίνει να διαβάζει όσα γράφω. Νιώθω, ότι όσοι βιώνουμε κάτι αντίστοιχο, καταλαβαινόμαστε τόσο πολύ απλά και μόνο μέσα από μια σελίδα, & ας είμαστε απόλυτα άγνωστοι μεταξύ μας! Είναι μαγικό το πως ο ένας βοηθάει τον άλλο, μέσα από αυτή την κοινότητα που έχει δημιουργηθεί! Είναι όμως & κάποιες άλλες φορές, σπανιότερες ευτυχώς, που όλο αυτό μου πέφτει λίγο βαρύ, έχω την ανάγκη να απομονωθώ & να μην είμαι η φωνή κανενός. Παίρνω λοιπόν τότε το χρόνο μου όχι από αδιαφορία αλλά για να μπορώ να συνεχίσω να είμαι & την επόμενη εδώ!

Εύχομαι πολλές φορές να μην υπήρχαν τέτοιες κοινότητες, να μην τις είχαμε δηλαδή ανάγκη! Αλλά εφόσον η υπογονιμότητα υπάρχει, αυτόματα έχουμε ανάγκη να υπάρχουν και κοινότητες στις οποίες νιώθουμε ότι ανήκουμε!​Ελπίζω λοιπόν μέσα από όλο αυτό, όλο και περισσότερες γυναίκες να “υψώνουν ανάστημα”, να μιλάνε δηλαδή ανοιχτά για τα προβλήματα του αναπαραγωγικού τους συστήματος & σιγά σιγά να κανονικοποιήσουμε την υπογονιμότητα & την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή & να σπάσουμε το ταμπού & τη μοναξιά που τις συνοδεύει. Όσο περνάει από το χέρι μου, θα συμμετέχω σε δράσεις & θα προσπαθώ για αυτό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη No Baby News (@no_baby_news)

Είναι πολλές οι δυνατές στιγμές που έχω ζήσει μέσα από αυτή την κοινότητα! Όλες μικρές νίκες & χαρές. Νομίζω όμως ότι η πιο δυνατή στιγμή ήταν όταν η μαία που συνεργάζομαι, ανακάλυψε έναν έρανο για κάποιο κορίτσι που δεν ήταν καν μέλος της διαδικτυακής μας παρέας τότε & ζητούσε οικονομική βοήθεια καθώς αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ανεβάσαμε λοιπόν στη σελίδα την ιστορία του ζευγαριού, ζητώντας από όσα μέλη μπορούν να αφήσουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσό ώστε το ζευγάρι να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση! Μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν περισσότερα από τα απαιτούμενα χρήματα! Εκεί αντιλήφθηκα τη δύναμη της κοινότητας & πόσο ευεργετικό είναι το μοίρασμα. Εννοείται ότι με την κοπέλα πλέον είμαστε φίλες & μιλάμε πολύ συχνά.

Η υπογονιμότητα είναι μεγάλο ταμπού στις μέρες μας. Έχουμε πολλά βήματα ως κοινωνία να κάνουμε μέχρι κάθε γυναίκα και κάθε υπογόνιμο ζευγάρι εκεί έξω, να αισθάνεται άνετα να μοιραστεί την δική του ιστορία. Είναι ταμπού νομίζω, γιατί δεν αναφέρεται συχνά, και όταν γίνεται αυτό είναι σαν να ψιθυρίζεται. Και φυσικά τις περισσότερες φορές στοχοποιείται η γυναίκα και θεωρείται η βασική αιτία αν ένα ζευγάρι δεν κατάφερε να αποκτήσει, σε εύλογο χρονικό διάστημα, απογόνους. Το θεωρώ απαράδεκτο κάτι τέτοιο. Άπαξ & κάποιος από τους δύο σε μία σχέση αντιμετωπίζει πρόβλημα στο αναπαραγωγικό του σύστημα, το πρόβλημα έγκειται στο ζευγάρι ως σύνολο! Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση που δεν χρειάζεται να την αντιμετωπίζεις με οίκτο αλλά με σεβασμό. Η νοοτροπία που έχουμε μεγαλώσει μας έμαθε να νιώθουμε ολοκληρωμένοι μονάχα αν έχουμε καταφέρει να αναπαράγουμε το είδος μας μέχρι τα 40, ειδικά στις γυναίκες συμβαίνει αυτό ακόμα πιο έντονα. Μας θεωρεί οικογένεια μόνο αν έχουμε τελέσει γάμο και έχουμε δικά μας βιολογικά παιδιά. Ό, τι παρεκκλίνει αυτού, δημιουργεί ερωτήματα & βάζει ταμπέλες στο ζευγάρι. Για να πάψουν να συμβαίνουν όλα αυτά, καλό θα ήταν να τινάξουμε από πάνω μας, όσο μπορούμε, όλο αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα με τα οποία μεγαλώσαμε, να μάθουμε να αποδεχόμαστε & να σεβόμαστε ό, τι διαφορετικό & να προσπαθούμε να “μπούμε στα παπούτσια του άλλου” , να λειτουργούμε δηλαδή με ενσυναίσθηση που είναι & πολύ της μόδας σαν λέξη τελευταία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη No Baby News (@no_baby_news)

Νομίζω ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί δεν έχουν ανάγκη από άλλες συμβουλές, τύπου “μην αγχώνεσαι”, “μόλις σταματήσεις να το σκέφτεσαι, θα έρθει” και άλλα τέτοια! Έχουν ανάγκη από αναγνώριση του προβλήματος τους, έχουν ανάγκη από κατανόηση χωρίς οίκτο, υποστήριξη ψυχολογική, κοινωνική, οικονομική!

Θέλω να θυμίσω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, να εστιάζουν στα μικρά & και όμορφα της ζωής. Ξέρεις συμβαίνει συχνά στην υπογόνιμη κοινότητα, εστιάζεις τόσο πολύ στο παιδί που δεν έρχεται που παύεις να απολαμβάνεις όλα όσα σου συμβαίνουν, όλα όσα έχεις καταφέρει. Και έτσι χάνεις τη ζωή!
Και να τους πω, ότι όποιος θέλει πραγματικά να γίνεις γονιός, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κάποια στιγμή είμαι βέβαιη πως θα τα καταφέρει!