Σαν κορίτσι που το 2000 το βρήκε εκεί κάπου στην αρχή της εφηβείας, ένα από τα πρώτα μαθήματα που πήρα για τις σχέσεις είναι να «το παίζω δύσκολη», να μην «γίνομαι πιεστική», να μην «ψάχνω την επιβεβαίωση». Σου θυμίζει κάτι; Άραγε πόσες γενιές γυναικών γαλουχήθηκαν με τις παραπάνω προειδοποιήσεις κι έχουν πλέον χρωματίσει αρνητικά την αναζήτηση της επιβεβαίωσης από τον σύντροφό τους; Διότι σε μία υγιή σχέση η επιβεβαίωση οφείλει να ρέει άφθονη και από και προς τις δύο πλευρές.

Επιβεβαίωση VS αυτοεκτίμηση

Ακόμα κι αν πολλά έχουν αλλάξει, εικοσιτρία χρόνια μετά το καλωσόρισμα του νέου “millenium” οι συζήτησεις περί επιβεβαίωσης συνεχίζουν να κυμαίνονται σε προβληματικά επίπεδα. Κι είναι πράγματι παράξενο να βλέπουμε θετικά την αναζήτηση της αποδοχής και την επιβεβαίωση της αγάπης ενός συντρόφου, σε μια εποχή που οι γυναίκες διεκδικούμε, παράλληλα, περισσότερη αυτοεκτίμηση, περισσότερη αυτοφροντίδα και περισσότερη ελευθερία. Γι’ αυτό και πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για την επιβεβαίωση θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την έννοιά της. Η αναζήτηση της επιβεβαίωσης δεν έχει σχέση με το αν το άτομο έχει αρκετή αυτοεκτίμηση ή όχι. Όπως και η αλληλεξάρτηση δεν αποκλείει την ελευθερία.

Γιατί είναι τέτοια η φύση του ανθρώπου που επιβάλλει και την επιβεβαίωση και την αλληλεξάρτηση όχι μονάχα για την επιβίωση αλλά και για την ευτυχία μας. Και για να κατανοήσεις καλύτερα τι εννοώ, ίσως σε βοηθήσει να σκεφτείς πως αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως «εαυτός σου» είναι πάντα σε συνάρτηση με τους άλλους. Έτσι αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τη διαφορετικότητά του από όλους τους άλλους αλλά και τις ομοιότητες που τους συνδέουν με ορισμένους από αυτούς.

Επιβεβαίωση στον έρωτα

Σε αυτές τις πρώτες, στις διαφορές μας δηλαδή, είναι που κρύβεται και η ανάγκη για επιβεβαίωση. Σαφώς και έχεις ανάγκη από τον σύντροφό σου να επιβεβαιώσει πως σε αναζητά, σε θέλει και σε αγαπά τόσο όσο κι εσύ. Σαφώς και θες να επιβεβαιώσει πως αποδέχεται τα συναισθήματά σου και πως κατανοεί τις πράξεις σου και πως απολαμβάνει τους τρόπους με τους οποίους του δείχνεις την αγάπη σου.

Αλλιώς πώς θα καταλάβεις κι εσύ, με τη σειρά σου, πως υπάρχει κοινός κώδικας επικοινωνίας; Η επιβεβαίωση είναι, σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο μας σπρώχνει στην αποξένωση, το μεγαλύτερο «μάθημα της γλώσσας του άλλου». Γιατί όλοι μιλάμε διαφορετικές «γλώσσες» όσον αφορά τόσο τις πράξεις και τις λέξεις μας. Η επιβεβαίωση λέει πως «ναι, έλαβα το μήνυμα που έστειλες κι ανταποδίδω».

Σε μία υγιή σχέση λοιπόν η συχνή επιβεβαίωση των συναισθημάτων και των πράξεων είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Βοηθάει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, της κοινωνικής νοημοσύνης αλλά και της ενσυναίσθησης. Είναι αυτή που, μετά από κάθε διαφωνία, μπορεί να επανορθώσει τη σχέση του ζευγαριού κι αυτή που, σε καθημερινό επίπεδο, κάνει το άτομο να νιώθει πως ο σύντροφός του το ακούει και το κατανοεί.

Επιβεβαίωση VS «πίεση»

Τελικά; Όσο συχνά κι αν ζητάς επιβεβαίωση είναι εντάξει; Φυσικά και όχι. Όμως πρέπει να κατανοήσεις πως δεν είσαι εσύ το πρόβλημα. Τα άτομα που νιώθουν πως διαρκώς αναζητούν επιβεβαίωση από συγκεκριμένα άτομα είναι συνήθως τα άτομα που δεν την λαμβάνουν. Κι αν ο ένας είναι πρόθυμος να μάθει τη γλώσσα επικοινωνίας του άλλου αλλά ο άλλος όχι; Τότε το ταίριασμα είναι μάλλον καταδικασμένο στο χάσμα της επικοινωνίας που διαρκώς γιγαντώνεται.

Αν, ωστόσο ένα άτομο παρατηρεί πως διαρκώς αναζητά επιβεβαίωση με πολλά διαφορετικά άτομα που επίσης δεν ανταποδίδουν, όχι μονάχα σε συναισθηματικό αλλά και σε επαγγελματικό, οικογενειακό ή φιλικό επίπεδο, τότε ίσως να χρειάζεται να τσεκάρει τα επίπεδα αυτοεκτίμησής του με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η επιβεβαίωση δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η χρόνια έλλειψη ικανοποίησης από τις ανθρώπινες σχέσεις ή η εμμονή κι επιμονή σε σχέσεις κι ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταποδώσουν την αγάπη και τη φροντίδα που λαμβάνουν, είναι.

Αν παρατηρείς πως κρύβεις τις επιθυμίες σου ή πολλές εκφάνσεις του εαυτού σου από τον σύντροφό σου, αν από το ξεκίνημα μίας σχέσης φοβάσαι διαρκώς πως θα αποτύχει, αν έχεις συχνά την αίσθηση ότι αυτοσαμποτάρεσαι κι αν βιώνεις μεγάλη δυσκολία στο να ζητάς ευθέως όσα χρειάζεσαι, τότε ίσως η ανάγκη να επιβεβαίωση να είναι ένδειξη κάποιας διαφορετικής ψυχικής ανάγκης στην οποία μπορεί να σε βοηθήσει ένας ειδικός. Η αμοιβαία επιβεβαίωση είναι το θεμέλιο κάθε καλής σχέσης. Κι η αναζήτηση βοήθειας είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερη κίνηση επιβεβαίωσης προς τον ίδιο σου τον εαυτό.