Αγαπώ τα βιβλία! Τα λατρεύω! Από πολύ μικρή ηλικία έμαθα να χάνομαι μέσα σε άγνωστες ιστορίες, να ζω δίπλα σε φανταστικά πλάσματα και ξένους τόπους, να μπαίνω μέσα στο μυαλό των ηρώων και των “κακών”. Μεγαλώνοντας ωστόσο σταμάτησα να διαβάζω τόσο πολύ. Λέω πως δεν έχω χρόνο για διάβασμα και γκρινιάζω πως έχω αφιερώσει πολύτιμες ώρες σε βιβλία που τελικά αποδεικνύονται μέτρια, ενώ στην πραγματικότητα κάθε βράδυ βρίσκω τουλάχιστον μία ώρα για να χαζέψω μία ακόμα μέτρια σειρά στην τηλεόραση.
Επειδή ωστόσο γνωρίζω πως τίποτα δεν είναι πιο αναζωογοννητικό από την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, αποφάσισα μέσα στο 2023 να διαβάζω περισσότερο. Και σαν σωστός πολίτης της ψηφιακής εποχής, αναζήτησα τρόπους να το κάνω πιο αποτελεσματικά και πιο εύκολα. Δες παρακάτω τα καλύτερα από τα tips που βρήκα στον δρόμο μου και βάλε μπρος τη δική σου «χρονιά περισσότερης ανάγνωσης».
1. Αφιέρωσε χρόνο στο να εντοπίσεις το είδος των βιβλίων που σου ταιριάζει
Όταν ακούω το κλασικό “δεν μου αρέσουν τα βιβλία” αυτόματα σκέφτομαι πως αυτό το άτομο μάλλον δεν έχει ακόμα βρει ποιο είδος βιβλίων του αρέσει. Διότι το να λέει κανείς “δεν μου αρέσουν τα βιβλία” είναι σαν να λέει “δεν μου αρέσει η μουσική”. Απλά δεν γίνεται. Αν λοιπόν δεν γνωρίζεις το είδος ή τα είδη των βιβλίων που σου ταιριάζουν αφιέρωσε κάποιες ημέρες για να το ερευνήσεις. Από την άλλη, αν ξέρεις, πάνω κάτω τι σου αρέσει, αφιέρωσε χρόνο για να κάνεις ακόμα πιο συγκεκριμένο το είδος των βιβλίων που θες να διαβάσεις αυτή τη στιγμή.
Αν, για παράδειγμα, αγαπάς την αστυνομική λογοτεχνία, συγκέντρωσε τα βιβλία που έχεις ξεχωρίσει ήδη και παρατήρησε τις ομοιότητές τους. Είναι για παράδειγμα, εποχής; Αφορούν ένα συγκεκριμένο μέρος του κόσμου; Είναι φαντασίας; Ή μήπως υπάρχουν συγγραφείς που επαναλαμβάνονται; Αν δεν είσαί σίγουρη από πού να ξεκινήσεις, θυμίσου τα 2-3 αγαπημένα σου βιβλία και αναζήτησε προτάσεις παρόμοιες με αυτά σε αναγνωστικά sites όπως το Goodreads. Κι αν θες μια ακόμα πιο εμπεριστατωμένη άποψη για το επόμενό σου βιβλίο, σημείωσε τα αγαπημένα σου σε ένα χαρτί και επισκέψου ένα βιβλιοπωλείο με ενημερωμένου υπαλλήλους που θα μπορέσουν να σου κάνουν νέες προτάσεις βάσει αυτών.
2. Μην ξοδεύεις χρόνο σε “best seller” που δεν σου ταιριάζουν
Τα πάντα είναι θέμα marketing. Ακόμα και το ποια βιβλία φιγουράρουν πρώτα πρώτα στα media και στις βιτρίνες. Αυτά που μπαίνουν στις λίστες με τα best seller. Και πολύ συχνά ίσως μπεις στον πειρασμό να επιλέξεις το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσεις μέσα από αυτή τη λίστα, η οποία ωστόσο είναι μονάχα ένα μικρό ποσοστό από τις νέες κυκλοφορίες κάθε σεζόν και ένα μικροσκοπικό ποσοστό από τα βιβλία που υπάρχουν, γενικά, στα βιβλιοπωλεία. Γιατί ενώ συνήθως υπάρχει καλός λόγος που βρίσκονται στη θέση αυτή, δεν είναι βέβαιο πως θα ανταποκρίνονται στο στυλ των βιβλίων που εσύ αγαπάς να διαβάζεις. Αν ο χρόνος σου είναι λιγοστός, διάλεξε ένα βιβλίο που είναι πιο κοντά σε αυτά που απολαμβάνεις αντί για ένα “best seller”.
3. Ακόλούθησε social media λογαριασμούς που αγαπούν τα ίδια βιβλία με σένα
Από το Instagram και το TikTok μέχρι το YouTube, όλα τα social media είναι πλέον γεμάτα με λογαριασμούς που είναι αφιερωμένοι στον κόσμο των βιβλίων. Κι ενώ λίγο πολύ όλοι θα αναφέρουν κάποια στιγμή τους συγγραφείς που έχουν πάρει Nobel ή τα τελευταία best seller, κάθε ένας από αυτούς διακρίνεται από διαφορετικό στυλ και προτιμήσεις. Γι’αυτό ένα από τα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να βρεις τα επόμενα “σιγουράκια” σου είναι να εντοπίσεις και να ακολουθήσεις εκείνα τα προφίλ που έχουν τις ίδιες προτιμήσεις με εσένα. Αν, δε, έχεις ήδη κάποιους αγαπημένους συγγραφείς, ακολούθησέ τους στα social media αφού ειναι πολύ πιθανό να δημοσιεύουν κι εκείνοι τις δικές τους προσωπικές επιλογές από βιβλία. Στο Love Yourself έχουμε δημιουργήσει μία «ψηφιακή λέσχη βιβλίου» για να μοιραζόμαστε τα αγαπημένα μας βιβλία και να ανταλλάσσουμε προτάσεις, ιδέες, σκέψεις. #lysbookclub
4. Διάβασε τις πρώτες 60 σελίδες του βιβλίου μονομιάς
Έχεις επιτέλους διαλέξει το νέο σου βιβλίο και είναι ώρα να το ξεκινήσεις. Η δική μου συμβουλή είναι να βρεις 1-2 ώρες μέσα στο πρόγραμμά σου για να μπορέσεις να διαβάσεις τις πρώτες 60 σελίδες με τη μία. Κι αυτό γιατί θα καταλάβεις, μονάχα από αυτή τη μία φορά, αν το συγκεκριμένο βιβλίο είναι αρκετά καλό για να του αφιερώσεις ακόμα περισσότερο χρόνο. Στις πρώτες 60 σελίδες θα έχεις ήδη μάθει ένα ικανό μέρος της ιστορίας, θα έχεις γνωρίσει τους βασικούς χαρακτήρες και θα έχεις έρθει σε επαφή με ένα ικανό δείγμα γραφής του συγγραφέα. Αν μέχρι εκείνο το σημείο το βιβλίο δεν σε έχει κατακτήσει, οι πιθανότητες να το απολαύσεις είναι μικρές. Αν από την άλλη, ένα βιβλίο ξεκινά σε ήπιους τόνους και με αργούς ρυθμούς, είναι πιθανό να διαβάσεις το πρώτο κεφάλαιο ή λίγες σελίδες και να μην νιώσεις την ανάγκη να το ξανανοίξεις για πολύ πολύ καιρό.
5. Μην διστάζεις να αφήσεις ένα βιβλίο, αν δεν καταφέρει να σε κερδίσει
Στον κόσμο των bookstagrammers (instagrammers που ανεβάζουν βιβλία), υπάρχει ο όρος DNF που αφορά τα βιβλία που ξεκίνησαν αλλά δεν τελείωσαν. Όταν είδα για πρώτη φορά αυτόν τον όρο δεν θα σου κρύψω πως ένιωσα μια ανακούφιση. Γιατί παλιότερα, είτε μου άρεσε ένα βιβλίο είτε όχι, συνέχιζα να το διαβάζω μέχρι το τέλος του. Κάπως έτσι διάβασα ολόκληρη την τετραλογία του Twilight χωρίς να ξέρω το γιατί. Ένιωθα ανεξήγητες ενοχές και θλίψη για την ιστορία που έχω ξεκινήσει να ακολουθώ αλλά ποτέ δεν θα μάθω το τέλος της, αφοί οι ήρωες ζωντανεύουν μονάχα μέσα από τον αναγνώστη. Πλέον βέβαια δεν είμαι τόσο συναισθηματική κι ο πολύτιμος χρόνος μου θα αφιερώνεται μονάχα σε εκείνα τα βιβλία που, μετά τις πρώτες 60 σελίδες τους, έχουν καταφέρει να κάνουν την καρδιά μου να χτυπά! Σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να κάνεις το ίδιο.