Είναι φυσιολογικό κάποιες περιόδους να ξεφεύγεις από τη ρουτίνα γυμναστικής σου και όταν πρόκειται να ξεκινήσεις και πάλι υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα (been there, done that). Ίσως φοβάσαι ότι η τυπική σου προπόνηση πλέον θα είναι πιο απαιτητική σε σύγκριση με παλαιότερα ή ότι δεν θα μπορέσεις να επιστρέψεις στο προηγούμενο επίπεδο φυσικής σου κατάστασης.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε πρώτη προπόνηση μετά από ένα διάλειμμα, πιθανότατα, στην αρχή θα αποτελεί μια πρόκληση, αλλά έχουμε μερικά ενθαρρυντικά νέα: Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εύκολο για το σώμα σου να ανακτήσει τη δύναμη και τους μυς που έχει χάσει, παρά να ξεκινήσει τελείως από το μηδέν.

«Γι’αυτό μπορείς να ευχαριστήσεις τη μυϊκή σου μνήμη», λέει ο Shawn M. Houck, φυσικοθεραπευτής του Physical Therapy Central. Αυτή η φράση, εξηγεί ο Houck, είναι η ικανότητα του εγκεφάλου σου να επιστρατεύει μέρη του σώματος για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Με πιο απλά λόγια, είναι πιο εύκολο για τον εγκέφαλό σου να θυμηθεί κάτι παρά να μάθει κάτι για πρώτη φορά. Όταν ξεκινάς να σηκώνεις βάρη και να χτίζεις δύναμη, μαθαίνεις στον εγκέφαλό σου κάτι εντελώς νέο. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να μάθει ο εγκέφαλός σου πώς να κάνει μια ενέργεια και σε αυτή τη διαδικασία μάθησης, αναπτύσσεις συντονισμό, νευρικές οδούς, μυϊκή ανάπτυξη και τεχνική, καθώς το δεσμεύεις στη μνήμη σου. Όταν δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα αυτά, και ο μυϊκός ιστός είναι ήδη εκεί – το σώμα σου πρέπει να υπενθυμίσει στον εαυτό του πώς να κάνει τη δράση και να στείλει ενέργεια στα εμπλεκόμενα μέρη του σώματος.

«Οι μύες είναι ενεργειακά δαπανηροί για να τους διατηρήσει το σώμα σου», λέει ο Houck. «Όταν σταματήσεις να εκτελείς μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως το deadlift (άρση θανάτου) ή μια συγκεκριμένη ρουτίνα προπόνησης, το σώμα σου θα το λάβει υπόψη του και θα μειώσει την ποσότητα ενέργειας που παρέχει σε αυτόν τον μυ», εξηγεί. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δύναμης με την πάροδο του χρόνου (σκέψου μήνες, όχι εβδομάδες)», συμπληρώνει. Ουσιαστικά, όμως, είσαι πάντα πιο μπροστά όταν ξεκινάς ξανά.

Μάλιστα, σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, βρέθηκε ότι οι μύες διαθέτουν τη δυνατότητα απομνημόνευσης σε μοριακό επίπεδο από προηγούμενα προγράμματα προπόνησης αντίστασης για έως και 20 εβδομάδες.

Οπότε, εάν ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις ξανά τις προπονήσεις, θυμήσου ότι το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται πιο γρήγορα απ’ό,τι πίστευες. Τι γίνεται, όμως, με το κίνητρο; Αυτές οι βιωματικές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το κίνητρό σου για άσκηση και να παραμείνεις συνεπής.