Όταν με το lockdown αναγκαστήκαμε όλοι να κατεβάσουμε ταχύτητα, κάποιοι ένιωσαν σαν θηρία στο κλουβί: πώς ακριβώς να προσαρμοστεί στην αναγκαστική αδράνεια ένας άνθρωπος που έχει μάθει για χρόνια να μην κάθεται κυριολεκτικά λεπτό μες στην ημέρα; Πολλοί παρ’ όλα αυτά παραδεχτήκαμε ότι παρά την αγωνία και την ανησυχία των ημερών, εκείνη την παύση την είχαμε απόλυτη ανάγκη.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει τότε, αλλά χρειαζόμασταν άμεσα να ρίξουμε ταχύτητα, βλέποντας πια ξεκάθαρα ότι η καθημερινότητα μας είχε παρασύρει ολοκληρωτικά στους ξέφρενους ρυθμούς της. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όταν ένας άνθρωπος είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, εκδηλώνει κάποιο σύμπτωμα που τον καθηλώνει προσωρινά, προκειμένου να πάρει επιτέλους το μήνυμα και να προσφέρει στον εαυτό του την ξεκούραση που χρειάζεται και αγνοεί συστηματικά. Στην περίπτωσή μας, χρειάστηκε μια πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι άνθρωποι του δυτικού πολιτισμού πόσο μεγάλη ανάγκη είχαμε να κατεβάσουμε ταχύτητα και να αρχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους ώστε να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας.

workation
Christin Hume/ Unsplash

Το ωφέλιμο της πανδημίας

Γι’ αυτό και πλέον, που εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν αγκαλιάσει την τηλεργασία, αρκετοί επιλέγουν το workation, την τάση που συνδυάζει δουλειά και διακοπές. Άλλοι για μερικές μέρες και άλλοι για μεγαλύτερο διάστημα, ακόμα και για μήνες, παίρνουν βαλίτσα, υπολογιστή και αεροπορικό εισιτήριο, δουλεύουν το ωράριό τους και το υπόλοιπο της ημέρας το περνούν γνωρίζοντας και απολαμβάνοντας έναν νέο τόπο. Άλλοι πάλι, κολλούν ένα Σαββατοκύριακο στην εργάσιμη εβδομάδα, δουλεύουν από τον τόπο των διακοπών τους τις καθημερινές και κλείνουν το ταξίδι με δύο μέρες απόλυτου vacation, χωρίς να χρησιμοποιήσουν μέρες από την άδειά τους.

Οι εταιρίες που αναλαμβάνουν τη διαμονή (και συχνά και ξεναγήσεις από κάποιον μόνιμο κάτοικο του προορισμού μας ή και πρόσβαση σε συνεργαζόμενα γυμναστήρια) μας προτρέπουν να αφήσουμε τον θόρυβο της καθημερινότητας και της ρουτίνας και να πατήσουμε reset, να ανακαλύψουμε νέους τόπους και ίσως και κάτι νέο για τον ίδιο μας τον εαυτό… Το Ηράκλειο, η Κως και η Αθήνα φιγουράρουν στους ελληνικούς προορισμούς που μπορούν να υποστηρίξουν το workation (στις υποδομές είναι απαραίτητο το γρήγορο ίντερνετ), ενώ για όσους θέλουν να συνδυάσουν τη δουλειά με ένα ταξίδι στο εξωτερικό οι επιλογές είναι πολλές: από τη Ρώμη, τη Βουδαπέστη, το Ταλίν και το Ζάγκρεμπ, μέχρι τη Μάλαγα, την Τενερίφη και το Σαν Φρανσίσκο ή τις Βερμούδες και τα Μπαρμπέιντος (τα τελευταία μάλιστα σχεδίασαν ειδική visa 12 μηνών, την remote work visa, γι’ αυτόν το σκοπό).

Επιλογές για κάθε budget

Ανάλογες με το μπάτζετ είναι φυσικά και οι παροχές: από απλά επιπλωμένα δωμάτια με εβδομαδιαία υπηρεσία καθαριότητας, σε υπερσύγχρονα λοφτ στο κέντρο της πόλης ή πολυτελείς σουίτες με meeting rooms με θέα τον ωκεανό σε μεγάλα ξενοδοχεία, καλύπτουν όλα τα budget των εργαζομένων που θέλουν να κάνουν μια παύση στην καθημερινότητά τους, αλλά χωρίς να μείνει πίσω η δουλειά.

Εμείς οι digital νομάδες ίσως και να βρήκαμε μόλις τον τρόπο να μη χάσουμε (ξανά) τον εαυτό μας μέσα στην καθημερινότητα.

https://www.workation.com

https://www.anyplace.com/

https://www.anyplace.com/workation/greece/heraklion