Σε κάθε σπίτι βρίσκουμε, συνήθως, ένα βάζο με βρώμη. Είναι από τα βασικά τρόφιμα, καθώς τρώγεται ωμή, αλλά ταυτόχρονα αξιοποιείται σε αμέτρητες υγιεινές συνταγές. Αν είσαι κι εσύ λάτρης της βρώμης πιθανότατα έχεις μπει στη διαδικασία να αποφασίσεις αν θα αγοράσεις βρώμη ή πίτουρο βρώμης. Πιθανότατα δεν γνωρίζεις ακριβώς τις διαφορές τους, εκτός από την όψη τους, γι’αυτό και διαβάζοντας αυτό το κείμενο θα καταλάβεις ποια είναι η πιο ιδανική επιλογή για σένα.

Ποιες είναι οι διαφορές;

Ένας ολόκληρος σπόρος βρώμης περιλαμβάνει το ενδοσπέρμιο, τον πυρήνα και τον φλοιό (πίτουρο). Από την άλλη, όπως υποδηλώνει το όνομα, το πίτουρο βρώμης περιέχει μόνο το πίτουρο του σπόρου, ενώ οι νιφάδες βρώμης προέρχονται από ολόκληρο τον σπόρο βρώμης. 

Το πίτουρο βρώμης προκύπτει ως υποπροϊόν της επεξεργασίας των σπόρων βρώμης. Από την άλλη, οι νιφάδες βρώμης παρασκευάζονται με ατμό και στη συνέχεια τοποθετούνται με μεγάλους περιστρεφόμενους κυλίνδρους σε εργοστάσια, για να διαχωριστούν τα εξωτερικά περιβλήματα. Αυτή η διαδικασία σταθεροποιεί τα έλαια στη βρώμη, καθιστώντας τα λιγότερο ευπαθή. Οι νιφάδες βρώμης έχουν ελαφρώς μαστιχωτή υφή όταν μαγειρεύονται – αυτή τη μορφή χρησιμοποιείς, μάλλον, περισσότερο στις συνταγές σου!

Η βρώμη και το πίτουρο βρώμης θεωρούνται υπερτροφές. Και όχι άδικα, αφού προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία, βοηθώντας την πέψη και την καρδιά, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη διαχείριση του βάρους και την πρόληψη του καρκίνου.

Παρόλο που το η βρώμη και το πίτουρο βρώμης ανήκουν στον ίδιο σπόρο, έχουν διαφορετική θρεπτική σύνθεση. Μπορεί να έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά, όμως το πίτουρο βρώμης είναι σημαντικά υψηλότερο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Οι μισές από τις φυτικές του ίνες είναι διαλυτές, ενώ οι άλλες μισές είναι αδιάλυτες. Και οι δύο τύποι ινών είναι απίστευτα ευεργετικοί για την υγεία του εντέρου και της καρδιάς, ειδικά οι ίνες β-γλυκάνης (διαλυτές). Παρόλο που η βρώμη διαφημίζεται ως υγιεινή τροφή που δημιουργεί έντονο αίσυθημα κορεσμού, το πίτουρο βρώμης έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και άρα είναι ακόμα πιο χορταστικό στις ίδιες ποσότητες.

Επίσης, το πίτουρο βρώμης είναι χαμηλότερο σε θερμίδες, πράγμα λογικό, αν σκεφτούμε ότι είναι μόνο ένα μέρος του κόκκου της βρώμης, ενώ η βρώμη είναι ολόκληρος ο κόκκος της βρώμης χωρίς τον μη βρώσιμο φλοιό. Τόσο η βρώμη όσο και το πίτουρο βρώμης συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα χάρη στην περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες.

Βρώμη ή πίτουρο βρώμης: Οι διαφορές στη μαγειρική

Δεδομένου ότι το πίτουρο βρώμης είναι μέρος του σπόρου, θα μπορούσαμε εύκολα να υποθέσουμε ότι μπορούν να μαγειρευτούν με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, το πίτουρο βρώμης διογκώνεται πολύ περισσότερο από ότι οι νιφάδες βρώμης, πόσο μάλλον όταν προετοιμάζεις overnight oats. Οι διαφορές στην υφή είναι, επίσης, αξιοσημείωτες. Το πίτουρο βρώμης τείνει να γίνεται πολτός, ενώ οι νιφάδες διατηρούν την υφή τους.

Τελικά τι να επιλέξεις;

Για να πάρεις αυτή την απόφαση πρέπει να λάβεις υπόψη σου τις μοναδικές διατροφικές σου ανάγκες. Για παράδειγμα, το πίτουρο βρώμης περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες και 50% περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από ότι οι νιφάδες βρώμης, καθιστώντας το ιδανικό για άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, ενώ η βρώμη χρησιμοποιείται ευρύτερα σε διάφορες μαγειρικές συνταγές λόγω της ευέλικτης υφής και γεύσης της. Οπότε, στο τέλος της ημέρας, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ή πιο γευστικές συνταγές.