Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι εξαιρετικά λεπτό και γίνεται όλο και πιο λεπτό καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι δείχνει σημάδια γήρανσης πιο γρήγορα από ό,τι το υπόλοιπο πρόσωπο. Επομένως, αν σε ενδιαφέρει να διατηρήσεις τη νεανικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας σου για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στην περιποίηση των ματιών.

«Το δέρμα των ματιών είναι το πιο λεπτό σημείο στο πρόσωπο και το σώμα σου. Όταν το δέρμα είναι πιο λεπτό, χάνει την ελαστικότητά του γρηγορότερα, έχει λιγότερη υποστήριξη και είναι πιο επιρρεπές στις ρυτίδες», εξηγεί η Deirdre Hooper, MD, δερματολόγος.

Υπάρχουν 4 βασικά πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου όσον αφορά στην περιποίηση των ματιών σου:

1. Προστάτευσε τα μάτια σου από τον ήλιο

«Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ισχυρή και μπορεί να βλάψει τόσο το κολλαγόνο όσο και την ελαστίνη, οπότε η έκθεση στον ήλιο θα επισπεύσει τη χαλάρωση και την απώλεια σφριγηλότητας», λέει η Δρ Hooper. «Η νο1 συμβουλή μου είναι να εφαρμόζεις αντηλιακό στο άνω και κάτω βλέφαρο και να το επαναλαμβάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι το δέρμα σου θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο». Ενίσχυσε αυτή την προστασία φορώντας γυαλιά ηλίου όποτε βρίσκεσαι έξω.

Μερικές φορές, το αντηλιακό μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και για να αποφευχθεί αυτό, η Δρ Hooper συνιστά να αναζητήσεις ήπιες φόρμουλες, εξειδικευμένες για την περιοχή των ματιών. Γενικά, τα mineral αντηλιακά είναι καλύτερα ανεκτά από τα χημικά αντηλιακά.

2. Η περιποίηση των ματιών σου χρειάζεται ντελικάτες κινήσεις

Το δέρμα των ματιών σου είναι εξαιρετικά λεπτό, επομένως η Shani Darden, αισθητικός επισημαίνει ότι πρέπει να είσαι προσεκτική όταν το αγγίζεις. «Χρησιμοποίησε απαλές κινήσεις όταν καθαρίζεις την περιοχή των ματιών και εφάρμοζε ταμποναριστά οποιοδήποτε προϊόν», εξηγεί. Όχι μόνο το τράβηγμα και το τρίψιμο των ματιών σου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, αλλά μπορεί επίσης να σκουρύνει την περιοχή κάτω από τα μάτια, λέει η Δρ Hopper. «Ειδικά σε ασθενείς με έγχρωμο δέρμα, ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα είναι ότι το δέρμα στην περιοχή των ματιών τους είναι σκούρο και πολλές φορές είναι σκούρο επειδή έχει υπάρξει τριβή για χρόνια», λέει. Επομένως, εάν έχεις φαγούρα στα μάτια, μην τα τρίβεις ή ξύνεις. Εναλλακτικά, μπορείς να απλώσεις κάτι δροσερό για ανακούφιση, όπως μία παγοκύστη, κι αν επιμένει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

3. Εφάρμοσε προϊόντα τόσο στο άνω όσο και στο κάτω βλέφαρο

Όλοι συχνά επικεντρώνονται στη φροντίδα του κάτω μέρους της περιοχής των ματιών τους, αλλά δεν θέλεις να ξεχνάς το άνω μέρος των βλεφάρων σου. «Ανάλογα με την εθνικότητα και τα γονίδια, βλέπεις προβλήματα στην περιοχή του κάτω μέρους των ματιών που ξεκινούν από την ηλικία των 30», λέει η Δρ Hooper. «Εάν ο στόχος σου είναι να καθυστερήσεις τα σημάδια γήρανσης, όσο πιο γρήγορα αρχίσεις να φροντίζεις σωστά την περιοχή των ματιών σου, τόσο το καλύτερο» επισημαίνει η Δρ Hooper.

4. Χρησιμοποίησε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για τα μάτια

Η Δρ Hooper επιβεβαιώνει ότι είναι λογικό οι κρέμες ματιών να είναι λίγο ακριβές γιατί «τείνουν να περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ενεργών συστατικών, κάτι που αυξάνει την τιμή τους, αλλά η έρευνα που γίνεται και οι φόρμουλες που δημιουργούνται αξίζουν τον κόπο». Η Shani Darden, αισθητικός, συμφωνεί: «Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς εξειδικευμένα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την περιοχή των ματιών, γιατί οι συνθέσεις τους έχουν χαμηλότερο μοριακό βάρος από τις ενυδατικές κρέμες προσώπου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διεισδύσουν καλύτερα στην επιδερμίδα της ευαίσθητης περιοχής των ματιών. Επιπλέον, οι κρέμες ματιών έχουν δημιουργηθεί με συστατικά που στοχεύουν ειδικά τις λεπτές γραμμές, το πρήξιμο και τους μαύρους κύκλους για πιο φωτεινά και νεανικά μάτια», τονίζει.