«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Έτσι συνηθίζει να λέει ο σοφός(;) λαός! Επίτρεψε μου όμως να διαφωνήσω. Αν μια μέρα ξεκινήσει στραβά μπορεί όντως να αποδειχθεί μοιραία. Αυτό βέβαια συνήθως συμβαίνει γιατί η διάθεση σου έχει καθοριστεί από μια μόνο στιγμή στην αρχή της μέρας και είσαι προκατειλημμένη πως και οι υπόλοιπες ώρες θα κυλήσουν κατά τον ίδιο τρόπο. Όμως δεν θα έπρεπε να αφήσεις ένα μόνο περιστατικό, ή περισσότερα, να «χρωματίσουν» μουντά όλη την ημέρα σου.

Υπάρχουν τόσα μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε μια θετική νότα στη μέρα μας που πολλές φορές τα ξεχνάμε ή τα αγνοούμε μέσα στο άγχος της καθημερινότητας. Αν σήμερα είναι μια από αυτές τις μέρες, δες αυτό το κείμενο ως ένα checklist, που φτάνοντας στο τέλος του, η μέρα σου μπορεί να έχει πάρει άλλη τροπή.

Πιες νερό!

Θυμήθηκες να ενυδατωθείς σήμερα; Αν όχι ιδού το reminder σου. Ακόμη καλύτερα, αν διαθέτεις τον χρόνο μπες στο ντους και άσε το νερό να ξεπλύνει όλη την αρνητικότητα. Πολλές φορές το να βρίσκεσαι κοντά στο νερό ή να πίνεις νερό σε βοηθάει να κάνεις reset στη μέρα. Μπορεί ένα μπάνιο να μην είναι και το πρώτο πράγμα που θέλεις να κάνεις σε μια κακή μέρα, αλλά κάνε αυτή τη χάρη στον εαυτό σου και αφιέρωσε 10 λεπτά. Σου υπόσχομαι ότι θα αισθανθείς καλύτερα.

Έχεις φάει;

Κι αν ναι, τι έχεις φάει; Δεν είναι ποτέ αργά, για να κάνεις μια υγιεινή επιλογή. Ρώτα τον εαυτό σου ποια τρόφιμα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά, υγιής και δυνατή. Ακολούθησε το ένστικτό σου! Τα λαχταριστά, λιπαρά τρόφιμα μπορεί να ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο σου, αλλά τις μέρες που δεν αισθάνεσαι πολύ καλά, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

Ώρα για ύπνο

Μήπως πρέπει να τελειώσεις μια κακή μέρα με έναν καλό ύπνο; Από ‘μένα πάντως είναι ναι! Ξεκίνησε τη βραδινή σου ρουτίνα και κάνε όλα όσα σε χαλαρώνουν και σε βοηθούν να κοιμηθείς καλά. Η δική μου συμβουλή; Κλείσε το κινητό και ξετρύπωσε εκείνο το βιβλίο που έχεις ξεχάσει στο συρτάρι με την επιστροφή από τις διακοπές.

Επανάλαβε ένα μάντρα

Ένα μάντρα είναι μια δήλωση ή μια επιβεβαίωση που χρειάζεται να προσδίδει αξία στην ύπαρξη σου και να υποστηρίζει την αυτοαξία σου. Πρόκειται για μια πανάρχαια αλλά αποτελεσματική μέθοδο που βοηθάει να διατηρήσεις το μυαλό σου ισορροπημένο κατά τη διάρκεια χαοτικών ή αγχωτικών περιόδων και, φυσικά, μιας κακής μέρας. Η επανάληψη ενός θετικού μάντρα μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις θετική ενέργεια και να διατηρήσεις τη διάθεση σου ανεβασμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κλάψε

Είναι παραπάνω από εντάξει να κλαις. Μάλιστα, μπορεί να σε βοηθήσει να εκτονωθείς σωματικά και ψυχικά. Δώσε στον εαυτό σου τον χώρο και τον χρόνο να ξεσπάσει και όλα θα μοιάζουν πιο ελαφριά.

Αποδέξου το πώς αισθάνεσαι

Το να ανησυχείς για το τι συνέβη ή για το τι πρόκειται να συμβεί δεν είναι τρόπος να διορθώσεις αυτό που νιώθεις. Επικεντρώσου σε αυτό που κάνεις αυτή τη στιγμή και προσπάθησε να το κάνεις χωρίς κριτική. Αυτός είναι ένας τρόπος, για να διορθωθεί μια κακή μέρα!

Άλλαξε σκηνικό στην κακή μέρα

Μπορεί να είναι πολύ κουραστικό να είσαι στο ίδιο μέρος για πολλές ώρες. Ρώτα τον εαυτό σου αν χρειάζεσαι μια αλλαγή σκηνικού για να βοηθήσεις την ψυχική σου κατάσταση. Αν ναι, κάτι τόσο απλό όσο το να μεταφερθείς σε ένα άλλο δωμάτιο, σε έναν άλλο χώρο εργασίας ή σε ένα πάρκο της γειτονιάς μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις μια επανεκκίνηση.

Μίλησε με έναν φίλο σου

Αν η κοινωνική αλληλεπίδραση πιστεύεις ότι θα σε τονώσει, ένα απλό τηλεφώνημα, μια συνάντηση με ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις από την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι!

Πέρασε λίγο χρόνο με τον εαυτό σου

Από την άλλη, μπορεί να μην είσαι άτομο που αισθάνεται καλύτερα μέσα από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Μπορεί η μοναχικότητα σου να είναι από που σε αναζωογονεί. Σκέψου τι είναι αυτό που σε γεμίζει. Ένας περίπατος μόνο με τον εαυτό σου; Λίγος χρόνος στο κρεβάτι χωρίς να κάνεις τίποτα; Εδώ δεν χωράει καμία κριτική!

Άσε το κινητό σου

Πολλές φορές οι ώρες που περνάμε μπροστά από την οθόνη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι καλή ιδέα, καθώς είναι πολύ πιθανό να μας κάνουν να αισθανθούμε άσχημα, αλλά και να μας ρουφήξουν όλη την ενέργεια. Σε κανέναν δεν κάνει καλό να συγκρίνει τη δική του κακή μέρα με τις απίστευτα όμορφες μέρες των άλλων ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κλείσε το κινητό και προσπάθησε να επικεντρωθείς σε κάτι άλλο.

Πάρε μερικές αναπνοές

Όταν αισθάνεσαι αγχωμένη, ένα από τα πρώτα πράγματα που σταματάς να κάνεις είναι να αναπνέεις βαθιά. Δώσε προσοχή στα μοτίβα της αναπνοής σου κατά τη διάρκεια περιόδων στρες. Είναι πιθανό να διαπιστώσεις ότι μερικές φορές κρατάς την αναπνοή σου ή παίρνεις σύντομες, ρηχές αναπνοές χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς αγχωμένη, δοκίμασε να εξασκηθείς στην κοιλιακή αναπνοή. Ίσως εκπλαγείς από το πόσο μεγάλη διαφορά κάνει σε μια κακή μέρα.