Μια από τις πιο δύσκολες πτυχές κάθε σχέσης – ερωτικής, φιλικής, οικογενειακής ακόμη και επαγγελματικής -, είναι οι διαφωνίες, αφού μπορούν συχνά να προκαλέσουν εκνευρισμό και θυμό μεταξύ των εμπλεκόμενων. Πολλές φορές ο εκνευρισμός και ο θυμός μάς θολώνουν και χάνουμε την ψυχραιμία μας. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει να πούμε πράγματα τα οποία δεν εννοούμε, που πληγώνουν το άλλο άτομο, αλλά και εμάς. Και όταν το μυαλό μας ξεκαθαρίζει τότε μένουμε με μια ενοχή για τα όσα ειπώθηκαν.

Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε ακόμη και μέσα σε έναν τσακωμό να παραμένουμε ψύχραιμοι και θετικοί. Αναρωτιέσαι πώς γίνεται αυτό; Φέρνοντας την ενσυνειδητότητα σε τέτοιες καταστάσεις θα σε βοηθήσει να παραμείνεις ψύχραιμη και να μην είσαι παρορμητική, λέγοντας πράγματα που ίσως μετανιώσεις.

Ξεκίνα από τον εαυτό σου

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις σε κάθε κατάσταση που σου προκαλεί θυμό είναι μια ενδοσκόπηση. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις:

  • Τι σχέση έχει ο τσακωμός με μένα;
  • Γιατί αυτό με κάνει τόσο θυμωμένη και αναστατωμένη;
  • Γιατί νοιάζομαι τόσο πολύ;
  • Πώς σχετίζομαι με αυτό το άτομο;
  • Προσβάλλομαι προσωπικά;
  • Ποια είναι τα συναισθήματά μου ακριβώς; Θυμός; Φόβος; Απογοήτευση; Πόνος;
  • Πόσο ισχυρή είναι η προσκόλλησή μου στο συγκεκριμένο θέμα; Γιατί;

Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου και στη συνέχεια προσπάθησε να τα αφήσεις!

Πάρε μερικά δευτερόλεπτα

Τη στιγμή που αισθάνεσαι το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι σου πάτα μια παύση ενός λεπτού. Αυτό θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Απομακρύνσου από τον τσακωμό, πιες ένα ποτήρι νερό. Παράλληλα, εκμεταλλεύσου αυτό τον χρόνο για να σκεφτείς τον λόγο που παρασύρεσαι στον καυγά. Είναι επιθυμία του συνομιλητή σου να διαφωνήσει μαζί σου ή μήπως τα δικά σου συναισθήματα σας οδήγησαν εκεί;

Η ενσυνειδητότητα έχει να κάνει με το να είσαι παρούσα στη στιγμή με έναν ήρεμο, ευγενικό και μη επικριτικό τρόπο. Η λήψη μερικών δευτερολέπτων για τον εαυτό σου θα πρέπει να εξυπηρετεί τον σκοπό να καθαρίσεις το μυαλό σου και να ηρεμήσεις. Κάνε μια άσκηση αναπνοής. Επικεντρώσου στον εαυτό σου. Σκέψου ποιος είναι ο στόχος σου μέσα σε αυτή την κατάσταση και προσπάθησε να κατευνάσεις τον θυμό σου.

Παραδέξου τα λάθη σου

Πολλές φορές οι καυγάδες δεν έχουν τελειωμό μόνο και μόνο γιατί δε παραδεχόμαστε ότι έχουμε άδικο. Ως άτομο με μεγάλο εγωισμό, καταλαβαίνω απόλυτα αυτή την επιθυμία. Ωστόσο, μια τέτοια συμπεριφορά μακροπρόθεσμα μας κάνει να φαινόμαστε εγωιστές και αλαζόνες. Όταν παραδεχόμαστε ότι έχουμε άδικο και είμαστε λάθος δεν σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι. Αντιθέτως, το να παραδέχεσαι ότι κάνεις λάθος, όταν πραγματικά έχεις κάνει, αποτελεί ένδειξη δύναμης και ανοιχτού μυαλού και μπορεί να φέρει εσένα και τον συνομιλητή σου πιο κοντά.

Μίλα για το πώς αισθάνεσαι

Δεν θέλεις να φανείς ευάλωτη πόσο μάλλον πάνω σε έναν τσακωμό. Και το καταλαβαίνω, ωστόσο, το να παραμείνεις αληθινή στον εαυτό σου και να εκφράσεις πώς πραγματικά αισθάνεσαι και τι πραγματικά σκέφτεσαι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην μείωση της έντασης κατά τη διάρκεια του τσακωμού.

Πραγματικά θα εκπλαγείς από το πόσο καλό φέρνει η ειλικρίνεια σε μια σχέση. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να παραδεχτείς τα ελαττώματα σου. Όταν παραμένεις ειλικρινής φέρνεις και την ενσυνειδητότητα σε μια διαφωνία.

Να είσαι ευγνώμων

Η πρακτική της ευγνωμοσύνης στη καθημερινή ζωή μάς κάνει πολύ πιο ικανοποιημένους και γενικά πιο ευτυχισμένους. Η καθημερινή πρακτική της ευγνωμοσύνης μας παρέχει μια θετική νοοτροπία στη ζωή και κρατά το μυαλό μας ανοιχτό για τα καλά πράγματα, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η ζωή.

Αν μπαίνεις σε μια έντονη διαφωνία, πριν ξεσπάσεις σε φωνές, υστερίες, κατηγορίες και κλάμματα, ανακάλεσε στο μυαλό σου τα πράγματα που αγαπάς και που σέβεσαι στο άλλο άτομο κι αν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορείς να είσαι ευγνώμων σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεσαι και που θα μπορούσε να μειώσει τον θυμό. Μέσα από αυτή τη σκέψη ίσως βρεις και τη λύση που ψάχνεις στον τσακωμό σας.