Η σεξουαλική ευεξία μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Ουσιαστικά, το να αισθάνεσαι ικανοποιημένη, ασφαλής και ελεύθερη να εξερευνήσεις τη σεξουαλικότητα σου, αποτελούν πτυχές της σεξουαλικής ευεξίας.

Καταλαβαίνεις, βέβαια, πως η σεξουαλική ευεξία είναι απαραίτητη για να μπορείς να απολαύσεις στο έπακρο μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις, το σεξ. Καθώς όμως αποτελεί ένα ζήτημα ταμπού, μπορεί να σε δυσκολεύει η ενίσχυση της, γι’αυτό σου έχουμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν.

Γνώρισε καλύτερα το σώμα σου

Εξερεύνησε το σώμα σου. Βρες τι σου φαίνεται απολαυστικό και διασκεδαστικό και τι όχι. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι λαχταράει το σώμα σου και πώς λειτουργεί. Δοκίμασε να σταθείς μπροστά από έναν καθρέφτη με όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα. Αναζήτησε πράγματα που σου αρέσουν ή αναγνώρισε τους τρόπους με τους οποίους εκτιμάς το σώμα σου. Μπορείς, επίσης, να κάνεις αυτή την άσκηση μέσω της αφής. Παρατήρησε πώς αισθάνονται οι διάφορες περιοχές του σώματος σου όταν τις αγγίζεις.

Να είσαι ανοιχτή με τ@ σύντροφό σου

Η επικοινωνία είναι απαραίτητη για κάθε υγιή σεξουαλική σχέση. Ναι μπορεί μια ειλικρινής κουβέντα να είναι λίγο τρομακτική, ωστόσο είναι απαραίτητο να μιλάς στ@ σεξουαλικό παρτενέρ σου για όσα σου αρέσουν και όσα δεν σου αρέσουν. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες τα ζευγάρια που βρίσκονται σε μια μακροχρόνια σχέση και επικοινωνούν για το σεξ κάνουν καλύτερο σεξ και διατηρούν το πάθος. Μια τέτοια κουβέντα χρειάζεται να γίνει και με τον κατάλληλο τρόπο. Αντί να κατηγορείς ή να κρίνεις τ@ σύντροφο σου, επίλεξε εκφράσεις όπως «μου αρέσει όταν…» κ.ο.κ.

Μην βλέπεις τη διείσδυση ως τον μοναδικό στόχο

Η απόλαυση γύρω από το σεξ δεν βρίσκεται μόνο στην πράξη. Απόλαυση είναι και τα φιλιά, το στοματικό σεξ και οποιαδήποτε άλλη μορφή προκαταρκτικών. Στην πραγματικότητα η διείσδυση δεν είναι απαραίτητη για να απολαύσεις όλα όσα έχει να σου προσφέρει το σεξ. Η πλειονότητα των γυναικών χρειάζονται και άλλα σεξουαλικά ερεθίσματα, εκτός από τη διείσδυση, για να έρθουν σε οργασμό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 36% των γυναικών χρειάζονται διέγερση της κλειτορίδας για να έρθουν σε οργασμό και ένα άλλο 36% δήλωσε ότι ενισχύει την εμπειρία.

Ανάλαβε την ευθύνη της δικής σου ευχαρίστησης

Ο αυνανισμός δεν είναι απλώς απολαυστικός, αλλά έχει και ποικίλα οφέλη για την υγεία. Εκτός από την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, ο αυνανισμός αυξάνει τη σεξουαλική σου ορμή, βελτιώνει την αυτοπεποίθηση του σώματος και συμβάλλει στην απελευθέρωση ενός συνόλου ορμονών και χημικών ουσιών που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά.

Δοκίμασε σεξουαλικά παιχνίδια, εξερεύνησε τη διαφορά μεταξύ της διέγερσης με το χέρι σου και των σεξουαλικών παιχνιδιών. Πειραματίσου με λιπαντικό και δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον για να χαλαρώσεις.

Προστάτευσε τη σωματική σου υγεία

Ένα σημαντικό μέρος της σεξουαλικής υγείας είναι, φυσικά, η επίγνωση των κινδύνων που ενέχει το σεξ και η πρόληψη και προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη. Όταν προνοείς για ένα ασφαλές σεξ μπορείς να χαλαρώσεις και να μειώσεις τυχόν άγχος ή ανησυχία.

Κάνε αλλαγές στον τρόπο ζωής σου

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική σου ορμή, να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση του σώματος σου και να βοηθήσει στα σεξουαλικά προβλήματα. Η καλή διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η άσκηση και ο χρόνος για τον εαυτό σου ωφελούν τη σεξουαλική σου υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την εικόνα του σώματος, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας για τους άντρες.

Οι ασκήσεις Kegel, οι οποίες ενισχύουν το πυελικό έδαφος, είναι επίσης ευεργετικές τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα σου να έρθεις σε οργασμό, να αυξήσουν την κολπική λίπανση και να βοηθήσουν στη στυτική δυσλειτουργία και την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Κάνε ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της σεξουαλικής σου αυτοπεποίθησης. Οι σεξοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με μια μεγάλη ποικιλία σεξουαλικών θεμάτων, όπως χαμηλή λίμπιντο, δυσκολίες στον οργασμό, πόνο το σεξ κ.ο.κ. Το σεξουαλικό τραύμα μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σου διάθεση και τον τρόπο που βιώνεις τις σεξουαλικές επαφές. Μέσω της θεραπείας, μπορείς να μάθεις πώς να επεξεργάζεσαι και να αντιμετωπίζεις το τραύμα για να φροντίσεις τη σεξουαλική σου ευεξία.