Οι γιορτινές μέρες όσο λαμπερές κι αν είναι μπορεί να σε βγάλουν εκτός από τη ρουτίνα που σε βοηθά να αισθάνεσαι ασφάλεια και να έχεις πρόγραμμα. Γι’αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να φέρεις την ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητά σου, ώστε να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες σου, να απολαμβάνεις περισσότερο τις στιγμές σου -με φίλους, οικογένεια ή χωρίς- και να μην παραμελείς την αυτοφροντίδα σου.

Φάε ενσυνείδητα αυτά τα Χριστούγεννα

Με όλα τα καλούδια που βρίσκονται γύρω μας την περίοδο των γιορτών είναι πολύ εύκολο να μην παρατηρείς τι τρως και να μην τα απολαμβάνεις όσο θα ήθελες. Όταν δίνεις την προσοχή σου σε αυτό που τρως μπορείς πραγματικά να το εκτιμήσεις. Παρατήρησε το σώμα σου και πότε σου δίνει σημάδια κορεσμού. Όταν τρως, προσπάθησε να το απολαμβάνεις χωρίς περισπασμούς.

Πιες αλκοόλ ενσυνείδητα

Τις ημέρες των γιορτών οι βραδινοί έξοδοι πληθαίνουν και κατά συνέπεια και η κατανάλωση του αλκοόλ. Όσο καλά κι αν περνάς με ένα ποτό στο χέρι δεν χρειάζεται να το παρακάνεις. Δίνε προσοχή στο πώς αισθάνεται το σώμα σου και πότε έχει έρθει η στιγμή να αφήσεις το ποτό σου και να πιεις νερό. Την επόμενη ημέρα θα σε ευγνωμονεί το κεφάλι, το σώμα και το πορτοφόλι σου.

Κάνε κάποια δημιουργική δραστηριότητα

Αν μέσα στην καθημερινότητα είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για δημιουργικές δραστηριότητα, τότε η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η τέλεια ευκαιρία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα φτιάξεις μερικά χειροποίητα κοσμήματα, παζλ ή ότι θα αφιερώσεις χρόνο στη ζαχαροπλαστική. Όλες αυτές οι δραστηριότητες με τα χέρια αποτελούν τρόπους γείωσης που θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις στην παρούσα στιγμή και να απορροφηθείς πλήρως. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφιστείς από το άγχος. Φυσικά μπορείς να το συνδυάσεις με ποιοτικό και διασκεδαστικό χρόνο με τους φίλους σου.

Μην φοβηθείς να πεις όχι

Οι προτάσεις από γνωστούς και φίλους για μια έξοδο πληθαίνουν και ίσως σου είναι πολύ δύσκολο να απορρίψεις κάποιες από αυτές με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεις το πρόγραμμα σου, να μην ξεκουράζεσαι και να μην περνάς τόσο καλά όσο θα ήθελες. Είναι σημαντικό να βάλεις συνειδητά τις προτεραιότητες σου ανάλογα με τα θέλω και τις αντοχές σου και να μπορέσεις να πεις και μερικά όχι, όταν δεν θα ήθελες να κάνεις κάτι. Κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει, αντιθέτως θα κατανοήσουν τις ανάγκες σου, εφόσον τις επικοινωνήσεις.

Βρες λίγο χρόνο να ξεκουραστείς

Όλα τα τραπέζια, οι έξοδοι, οι συναντήσεις με συγγενείς και φίλους μπορούν να ρουφήξουν την ενέργεια σου, ειδικά αν είσαι εσωστρεφές άτομο. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να βρεις χρόνο για ξεκούραση. Ένας καλός τρόπος για να ανακτήσεις την εσωτερική σου ισορροπία είναι να διαλογιστείς ή απλώς να βρεις ένα ήρεμο μέρος για να χαλαρώσεις στη σιωπή.

Διατήρησε τη ρουτίνα σου

Είναι εύκολο να εγκαταλείψεις τη ρουτίνα σου μέσα στις γιορτές. Και φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο να μπεις πάλι στην καθημερινότητα σου, ειδικά αν αυτή η συνήθεια είναι το πρωινό ξύπνημα. Προσπάθησε όσο είναι δυνατόν να κοιμάσαι και να ξυπνάς τις ίδιες ώρες, όπως έκανες και πριν τις γιορτές.

Φτιάξε μια λίστα με τις προτεραιότητες σου

Σημείωσε τρία πράγματα που θέλεις να πετύχεις κάθε μέρα το πρωί. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να επικεντρωθείς σε πράγματα που πραγματικά θα ήθελες να κάνεις εκείνη την ημέρα και να βεβαιωθείς ότι αξιοποιείς πραγματικά στο έπακρο τις ημέρες σου.

Στο τέλος της ημέρας, γράψε μια λίστα με τρία πράγματα που σου άρεσαν από την ημέρα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσεις μια πρακτική ευγνωμοσύνης και είναι, επίσης, ένα ωραίο συναίσθημα να μπορείς να ανατρέχεις όταν θέλεις να θυμάσαι χαρούμενες στιγμές.