Ο κάθε άνθρωπος έχει μια δική του, μοναδική σχέση με τα χρήματα. Άλλοι είναι ικανοί να αποταμιεύουν χρήματα με μεγάλη ευκολία, σχεδιάζοντας μέχρι και την παραμικρή οικονομική λεπτομέρεια, ενώ άλλοι με το που πάρουν χρήματα στα χέρια τους τα… εξαφανίζουν. Φυσικά, όλοι αναζητούμε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι διαχείρισης χρημάτων. Κανείς δεν θέλει στο τέλος του μήνα να μετράει τα χρήματα και τον χρόνο που απομένει μέχρι να πληρωθεί.

Γνωρίζοντας καλύτερα την προσωπικότητα μας σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων, μπορούμε να είμαστε πιο προσεκτικοί με τις δαπάνες μας, είτε αυτό σημαίνει ότι θα σπαταλάμε λιγότερα χρήματα σε άσκοπες αγορές, είτε ότι θα οργανώνουμε καλύτερα τον προϋπολογισμό μας, είτε ότι θα μάθουμε να χαλαρώνουμε περισσότερο, ώστε να περιορίζεται το οικονομικό άγχος.

Οι προσωπικότητες των χρημάτων είναι επτά – σου φαίνονται πολλές ε; Τόσες, όμως, όρισε ο Ken Honda, συγγραφέας του βιβλίου “Happy Money”, ο οποίος έχει περάσει χρόνια διαβάζοντας για τους ανθρώπους και τη σχέση τους με τα χρήματα. Ας δούμε, λοιπόν, τι λέει ο ίδιος.

Ο ψυχαναγκαστικός “moneymaker”

Αυτός ο τύπος προσωπικότητας αναφέρεται σε όσους βάζουν ως προτεραιότητα το να βγάλουν χρήματα. Η φιλοδοξία είναι θετικό χαρακτηριστικό, αρκεί να υπάρχει ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής και να μην δημιουργούνται προβλήματα στην προσωπική ζωή του ατόμου. Οι ψυχαναγκαστικοί moneymakers, συχνά επικεντρώνονται στο να βγάλουν χρήματα εις βάρος όλων των άλλων και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν για να αγοράσουν όσα νομίζουν ότι θέλουν. Τους αρέσει να εντυπωσιάζουν τους ανθρώπους με την οικονομική τους δύναμη. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους ίδιους γιατί ψάχνουν να βρουν επιβεβαίωση για τον εαυτό τους στα υλικά αγαθά.

Τι να προσέχεις: Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία και ψάχνεις ποιοι τρόποι διαχείρισης χρημάτων ταιριάζει σε εσένα, πρέπει αρχικά να καταλάβεις πόσο επικίνδυνο είναι και για την ψυχική σου υγεία αλλά και για τα οικονομικά σου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η ζωή έχει πιο σημαντικά πράγματα από τα χρήματα και τα υλικά αγαθά. Προσπάθησε να βρεις μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και διασκέδασης και δώσε προτεραιότητα στην ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο σου.

Ο λογικός αποταμιευτής

Του αρέσει η ασφάλεια και γι’αυτό τη δημιουργεί. Αποταμιεύει χρήματα στον λογαριασμό του και δεν τα επενδύει κάπου που αποτελεί ρίσκο. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να είναι σχολαστικοί και προγραμματίζουν τα έξοδα τους με πολύ σαφή όρια.

Τι να προσέχεις: Ενώ η αποταμίευση είναι αναμφίβολα καλό πράγμα, αξίζει να αποδίδεις ένα μικρό μέρος αυτών των αποταμιεύσεων σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να πολλαπλασιάσουν τα χρήματα σου. Επίσης, η αποταμίευση στα άκρα μπορεί να στερήσει τη χαρά από το να κερδίζεις χρήματα, αλλά και από τις διάφορες δραστηριότητες. Οι μεγάλοι αποταμιευτές μπορεί να κρατούν χρήματα, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει στόχος γι’ αυτό. Δεν χρειάζεται να σπαταλάς αλόγιστα τα χρήματα σου, αλλά είναι σημαντικό να μην παραλείπεις δραστηριότητες που θα σε κάνουν χαρούμενη.

Ο δοτικός και οι τρόποι διαχείρισης χρημάτων του

Το άτομο το γενναιόδωρο που θέλει πάντα να προσφέρει και το κάνει κερνώντας τα ποτά ή το φαγητό σε μια έξοδο, ή αγοράζοντας συχνά δώρα για τα άλλα άτομα. Ακούγεται πολύ γλυκιά κίνηση, αλλά μπορεί να κρύβει κίνητρα πίσω από αυτό. Επίσης, συχνά τα άτομα αυτά προσπαθούν να αντικαταστήσουν τη στοργή προσφέροντας κάτι με τα χρήματα.

Τι να προσέχεις: Αν είσαι εσύ το δοτικό άτομο, να θυμάσαι πως είναι υπέροχο να κακομαθαίνεις αυτούς που αγαπάς, αλλά αξίζει να αναρωτηθείς για ποιο λόγο το κάνεις αυτό και να θυμάσαι πως οι οικονομικές απολαύσεις δεν αντικαθιστούν την αγάπη και τη στοργή. Μην ξεχνάς πως έχουν σημασία και οι δικές σου οικονομικές ανάγκες, όχι μόνο των άλλων.

Ο επιδεικτικός

Το άτομο που θέλει να φαίνεται πλούσιος στους άλλους. Τείνει να αρέσκεται σε αντικείμενα κύρους, όπως gadgets, ρούχα, παπούτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Θα κεράσει τους πάντες ένα ποτό, επειδή τον ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνον.

Του είναι απίθανο να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, αγοράζει πράγματα που δεν χρειάζεται πραγματικά και έχει εμμονή με ό,τι είναι στη μόδα. Όλα αυτά είναι αντανάκλαση της αναγκαίας εξωτερικής επιβεβαίωσης και του φόβου ότι θα πρέπει να αλλάξει κάτι στον εαυτό του.

Τι να προσέχεις: Οι αγορές αυτές μπορούν εύκολα και γρήγορα να κλιμακωθούν σε χρέος… Να θυμάσαι, όσα αντικείμενα κι αν έχεις στην κατοχή σου, δεν μπορούν να σου φέρουν πραγματική ευτυχία. Η χαρά της αγοράς είναι προσωρινή, αλλά οι επιπτώσεις του χρέους θα είναι μακροπρόθεσμες. Να προσέχεις τις καταναλωτικές σου συνήθειες και σκέψου σε τι άλλο θα μπορούσαν να δαπανηθούν ή να επενδυθούν τα χρήματα σου, ώστε να επιτύχεις ένα βαθύτερο επίπεδο ευτυχίας ή πλούτου.

Ο δραστήριος

Αυτό το άτομο σπάνια θα αγοράσει υλικά αγαθά, όπως ρούχα ή διάφορα gadgets, για να βρει την ευτυχία. Είναι το άτομο που θα επιλέξει να σπαταλήσει χρήματα σε εμπειρίες, όπως ταξίδια, εκδρομές, δραστηριότητες ή θα βάλει σε προτεραιότητα την περιποίηση του. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι δαπανηρά σε τακτική βάση και οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να τον αφήσουν… ταπί. Σε συνδυασμό, φυσικά, με το γεγονός ότι τα άτομα αυτά συχνά δεν έχουν κάποιο σχέδιο ή δεν ανησυχούν για το πώς ξοδεύουν τα χρήματα τους, αρκεί να τους δίνει ένα αίσθημα χαράς και ανεξαρτησίας.

Τι να προσέχεις: Αν είσαι σε αυτή την κατηγορία μπορείς να καταλάβεις πως ζεις στη στιγμή χωρίς σχέδια για το μέλλον, αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η μελλοντική σου ευτυχία τίθεται σε κίνδυνο. Η ζωή είναι για να ζεις και να απολαμβάνεις όσο περισσότερο μπορείς, αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου και αυτή είναι το μέλλον. Είναι σημαντικό να μπορείς να αποταμιεύεις, για να μην αντιμετωπίσεις οικονομικά προβλήματα στο μέλλον.

Ο αποφευκτικός

Ο άνθρωπος που αγχώνεται με την πραγματικότητα οπότε επιλέγει να την αποφεύγει! Πρόκειται για ένα άτομο που σπάνια ελέγχει τον τραπεζικό του λογαριασμό, καθώς μπορεί να αγχωθεί και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σαφή εικόνα για τα χρήματα που διαθέτει. Εν ολίγοις, τα οικονομικά του είναι χαοτικά. Αυτός ο τύπος ατόμου είναι συχνά αποδιοργανωμένος, αλλά συνήθως η συμπεριφορά αυτή προέρχεται από άγχος.

Τι να προσέχεις: Το να αποκτήσεις έναν έλεγχο των οικονομικών σου θα σου προκαλέσει στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο άγχος μακροπρόθεσμα, καθώς δεν θα υπάρχει το σοκ ενός μεγάλου λογαριασμού που έρχεται απροειδοποίητα ή εκείνη η ντροπιαστική στιγμή της απόρριψης της κάρτας. Προσπάθησε να φτιάχνεις έναν μηνιαίο προϋπολογισμό και να γνωρίζεις πάντα τι συμβαίνει στον λογαριασμό σου.

Ο control-freak

Ο τελευταίος από τις προσωπικότητες των χρημάτων είναι ο control-freak. Προσπαθεί να έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή τον έλεγχο των οικονομικών του. Συνήθως σκέφτεται υπερβολικά και έχει μεγάλη επίγνωση των χρημάτων που διαθέτει. Τα επίπεδα άγχους είναι συχνά υψηλά και στο μυαλό τους υπάρχουν πολλές ιστορίες για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά. Η υπερβολική σκέψη όπως αυτή δημιουργεί μόνο ένταση και άγχος. Καταλήγει στην έλλειψη αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και αυτό τρώει την ικανότητα να ζουν τη ζωή, όπως άλλωστε κάθε μορφή άγχους.

Τι να προσέχεις: Η εμμονή με τα οικονομικά σου είναι ο πιο γρήγορος δρόμος που οδηγεί στο άγχος. Όρισε έναν καθορισμένο εβδομαδιαίο χρόνο για να ελέγχεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό και να λύνεις τυχόν διαχειριστικά θέματα. Η εκμάθηση της ορθής διαχείρισης των χρημάτων είναι καλή πρακτική και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αν αισθάνεσαι ότι η διαχείρηση του άγχους και του ψυχαναγκασμού σου έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σου, τότε θα ήταν καλό να συμβουλευτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας!