Η κατάψυξη είναι η εφεύρεση που μας έχει λύσει τα χέρια. Μας βοηθάει να διατηρούμε τρόφιμα για πολύ καιρό, ταπεράκια από τη μαμά, λαχανικά και φρούτα κ.ά., αλλά και να κάνουμε meal prep για τις δύσκολες μέρες της εβδομάδας.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που δεν έχουν θέση στην κατάψυξη, λόγω της χημικής τους σύνθεσης και του τρόπου με τον οποίο η κατάψυξη επηρεάζει τη συνοχή ή τη γεύση τους. Ας δούμε ποια είναι αυτά!

Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά δεν διατηρούν το σχήμα και την υφή τους μόλις καταψυχθούν και αποψυχθούν, γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στην κατάψυξη εκτός αν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις σε σούπες ή smoothies. Αλλιώς θα γίνουν άτονα και μουσκεμένα, καμία σχέση με την τραγανή φρέσκια εκδοχή τους.

Τα αγγούρια, επίσης, θα παγώσουν μια χαρά, αλλά στη διαδικασία απόψυξης θα έχεις πρόβλημα, καθώς και αυτά γίνονται άτονα και μουσκεμένα μόλις ξεπαγώσουν. Αν τα αποθηκεύεις για να τα εφαρμόσεις στα μάτια είναι εντάξει, αλλά καλύτερα να μην τα προσθέσεις στη σαλάτα σου.

Γενικότερα όποιο φρούτο θέλεις να καταναλώνεις φρέσκο στη σαλάτα σου, όπως η ντομάτα και το αγγούρι, απόφυγε να το βάλεις στην κατάψυξη διότι θα χάσει την επιθυμητή υφή του.

Αυγά

Όσο κι αν θέλεις να εξοικονομείς χρόνο από το μαγείρεμα και όσο κι αν απολαμβάνεις τα αυγά, είναι από τα τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη. Δεν θα συμβεί κάποια ζημιά αν καταψύξεις τα βρασμένα αυγά, απλά η υφή τους θα γίνει λαστιχένια. Αν από την άλλη σκεφτείς να καταψύξεις τα ωμά αυγά, είναι πολύ πιθανό να τα βρεις ραγισμένα, καθώς μόλις τα αυγά παγώσουν το εσωτερικό τους διαστέλλεται.

Αβοκάντο

Ένα άγουρο αβοκάντο πολύ εύκολα γίνεται παραγινωμένο. Και όσο κι αν πιστεύεις ότι καταψύχοντας το θα καταφέρεις να το κρατήσεις σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό, πρέπει να σου πω ότι κάνεις λάθος. Το αβοκάντο όσο ξεπαγώνει θα γίνεται όλο και πιο καφέ και δεν θα είναι καθόλου φρέσκο!

Τηγανισμένα και παναρισμένα τρόφιμα

Όσο νόστιμα κι αν είναι όταν τρώγονται φρέσκα, καλύτερα θα ήταν να μην τα καταψύξεις καθώς χάνουν όλη αυτή την τραγανιστή υφή τους. Όταν ξεπαγώσουν θα μουλιάσουν και θα χάσουν όλη τη νοστιμιά τους. Ένα έξυπνο κόλπο είναι να τα πανάρεις εκ νέου πριν τα ζεστάνεις για να τα φας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα το μόνο που μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη είναι το σκληρό τυρί, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το ψυγείο είναι καλύτερη επιλογή. Το γάλα, το γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και τα μαλακά τυριά γίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση όταν καταψυχθούν, καθώς κατά την ψύξη γίνεται διαχωρισμός του λίπους και αλλάζει εντελώς η υφή, αλλά και η συνοχή τους.

Πατάτες

Ο λόγος που πρέπει να αποφεύγεις να βάζεις στην κατάψυξη τις ωμές πατάτες είναι γιατί γίνονται μαλακές και αποκτούν μια άσχημη υφή κατά την απόψυξη. Οι μαγειρεμένες πατάτες, ωστόσο, είναι μια χαρά για να καταψυχθούν και να ζεσταθούν ξανά.

Ζυμαρικά και ρύζι

Άλλα δύο τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη καθώς κατά την απόψυξη θα έχουν πολτώδη υφή και θα έχουν χάσει τη γεύση τους.

Κονσέρβες και κουτάκια αναψυκτικών

Ίσως έχεις κάνει αυτό το λάθος ή ίσως και να σε προλάβαμε! Όταν βάζεις ένα αλουμινένιο κουτάκι, αναψυκτικού ή κονσέρβας, στην κατάψυξη τα υγρά που βρίσκονται μέσα διαστέλλονται, ασκούν υπερβολική πίεση στα δοχεία τους οδηγώντας έτσι σε μια έκρηξη η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη στο καθάρισμα της…