Η ιδέα να φτιάξεις το δικό σου μποστάνι και να φυτεύεις σπόρους βλέποντάς τους να μεγαλώνουν είναι φανταστική. Ωστόσο, είναι κομματάκι δύσκολο – ή τουλάχιστον θέλει μία άλφα αφοσίωση. Γι αυτό μπορείς να διαλέξεις την κουρτίνα νούμερο δύο και να χρησιμοποιήσεις απομεινάρια από την κουζίνα σου. Κάποια τρόφιμα μπορούν να ξαναμεγαλώσουν και αυτό είναι θαυμάσιο, αλλά και less waste, ενώ μπορεί να κάνει οικονομία και στην τσέπη σου. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα σκεφτείς να πετάξεις κάτι από τα παρακάτω, σκέψου το ξανά.

Φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο, μάραθος, λεμονόχορτο, κολίανδρο, βασιλικός και μέντα

Βάλε τις ρίζες τους σε ένα γυάλινο ποτήρι με νερό, αλλά μη τα βυθίσεις εντελώς

Άλλαζε το νερό καθημερινά

Σε 2 με 5 μέρες θα αρχίσουν να μεγαλώνουν

Όταν θα είναι έτοιμα, κόψε αυτό που χρειάζεσαι χωρίς να ξεριζώσεις το φυτό. Αυτό μπορείς να το κάνεις για μία φορά, αλλά αν θέλεις να έχεις όλο το χρόνο συγκομιδή  βάλε τα σε μία γλάστρα με λίπασμα.

Σέλερι, λάχανο, μαρούλι

Βύθισέ τις ρίζες σε ένα βαθύ μπολ , αφήνοντας την κορυφή πάνω από το νερό.

Ψέκασέ το με νερό, δύο φορές την εβδομάδα, αντικαθιστώντας το νερό κάθε μερικές μέρες.

Σε μία εβδομάδα θα δεις βλαστάρι.

Φύτεψέ το τώρα σε μία γλάστρα σε εσωτερικό χώρο με μόνο τα φύλλα να εξέχουν πάνω από το χώμα.

Η συγκομιδή τους γίνεται αφού έχουν μεγαλώσει πλήρως μετά από 5 μήνες.

Τζίντζερ

Μούλιασε ένα κομμάτι 2,5 – 5 εκατοστών τζίντζερ σε νερό για ένα ολόκληρο βράδυ.

Την επόμενη μέρα, βάλε τη ρίζα σε χώμα με το μάτι να κοιτάει προς τα πάνω και κάλυψέ το με 2,5 – 5 εκατοστά περισσότερο χώμα. Πότισε ελαφρά.

Τοποθέτησε τη γλάστρα σε ένα μέρος που διατηρείται ζεστό αλλά δεν το βλέπει πολύ ο ήλιος. Κράτα το χώμα υγρό, αλλά πρόσεξε μην το παρακάνεις με το νερό.

Το τζίντζερ μεγαλώνει αργά, οπότε έχε υπομονή. Μετά από 2 με 3 εβδομάδες θα δεις μερικούς βλαστούς. Τότε βγάλε ολόκληρο το φυτό, χρησιμοποίησε το κομμάτι που θέλεις και επανάλαβε τη διαδικασία.

Κρεμμύδι

Βάλε την άκρη της ρίζα σε με μία μικρή γλάστρα και κάλυψε τη ελαφρώς με χώμα.

Κράτα το χώμα υγρό.

Θα δεις κρεμμύδια σε περίπου μία εβδομάδα. Προσεκτικά διαχώρισέ τα, αφήνοντας τις ρίζες πάνω τους και φύτεψέ τα σε μία μεγαλύτερη γλάστρα. Που και που κόβε τα φύλλα για να πετύχεις την ανάπτυξή τους.

Για να τα μαζέψεις και να τα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να περιμένεις περίπου 5 μήνες.