Η έμμηνος ρύση, δηλαδή η περίοδος, μας συντροφεύει σταθερά στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Πολλές γυναίκες, ωστόσο, αντιμετωπίζουν τη λεγόμενη δυσμηνόρροια, δηλαδή το σύνολο των δυσάρεστων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.

Για κάποιες, μάλιστα, οι πόνοι περιόδου μπορεί να είναι τόσο έντονοι που να δυσκολεύουν την καθημερινότητα τους. Όπως φαίνεται, η διατροφή μπορεί να επιδράσει θετικά στην αντιμετώπισή της δυσμηνόρροιας. Πράγματι, υπάρχουν τροφές που η κατανάλωσή τους συνδέεται με την ανακούφιση από αυτά τα συμπτώματα.

Ποιες, λοιπόν, είναι αυτές οι τροφές που μειώνουν τους πόνους περιόδου;

Μπανάνες

Οι μπανάνες μπορούν να μειώσουν τις κράμπες, καθώς είναι πλούσιες σε κάλιο, ένα σημαντικό μέταλλο το οποίο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των μυών, άρα και στη μείωση του πόνου. Επιπλέον, αποτελούν υψηλή πηγή μαγνησίου. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι το μαγνήσιο μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (ΠΕΣ)

Ανανάς

Ο ανανάς περιέχει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, τη βρωμελίνη, η οποία μπορεί να μειώσει προσταγλαδίνες. Οι προσταγλαδίνες είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται σε μεγάλες ποσότητες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου και είναι υπεύθυνες για τις κράμπες, τον πονοκέφαλο, τη ναυτία και τη διάρροια. Επίσης, ο αννάς περιέχει μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση του πόνου.

Καρύδια

Οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου συμβαίνουν εξαιτίας των συσπάσεων της μήτρας. Η επιστήμη επιβεβαιώνει πως επιλέγοντας τροφές με αντιφλεγμονώδη ω3 λιπαρά οξέα, όπως τα καρύδια, το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος κ.ά. μπορείς να μειώσεις φυσικά τους πόνους.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι γνωστός ως αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό και η κουρκουμίνη είναι το κύριο ενεργό συστατικό του. Μια μελέτη του 2015 εξέτασε την επίδραση της κουρκουμίνης στα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν κουρκουμίνη είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Πράσινα λαχανικά

Σπανάκι, κέιλ ή μπρόκολο; Ό,τι κι αν επιλέξεις, πρόκειται για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, βιταμίνες Α, C, E και Β6, ασβέστιο και κάλιο. Όλα αυτά ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (ΠΕΣ).

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο και βοηθά στη ρύθμιση της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς. Αναζήτησε μαύρη σοκολάτα με περισσότερο από 60% κακάο. Bonus: Θα ικανοποιήσει και τις λιγούρες για γλυκό.

Κανέλα

Συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (αντίο λιγούρες!) και στη μείωση των πόνων από τις συσπάσεις της μήτρας. Μπορείς να βράσεις ένα ξυλάκι κανέλας με νερό και λίγο μέλι ή να προσθέσεις κανέλα στις φρουτοσαλάτες σου.