Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι προσωπικές και οι επαγγελματικές σχέσεις, οικονομικοί λόγοι και άλλα πολλά, αποτελούν σίγουρα παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία σου και να σου δημιουργήσουν έντονο άγχος στην προσπάθεια σου να τα διαχειριστείς. Το άγχος είναι μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση που αποδυναμώνει το σώμα, ακόμη κι αν πρόκειται για κάτι προσωρινό. Μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί με την πραγματοποίηση αλλαγών ή με τη διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. Μία τέτοια αλλαγή μπορεί να γίνει και μέσω της διατροφής.

Υπάρχουν τροφές για μείωση άγχους;

Η διατροφή δεν είναι σε θέση να εξαλείψει μια αγχώδη κατάσταση ή διαταραχή, ωστόσο μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σου προσφέρει θρεπτικές ουσίες που ο οργανισμός σου θα αξιοποιήσει από τις αποθήκες του, στην προσπάθεια του να αντεπεξέλθει σε μια αγχωτική κατάσταση.

Ποιες τροφές θεωρούνται ευεργετικές για την καταπολέμηση του άγχους;

  • Η βρώμη ως σύνθετος υδατάνθρακας, προκαλεί την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η ορμόνη που προάγει την καλή ψυχική διάθεση. Είναι ιδανική για την αποφυγή των μεταπτώσεων της διάθεσης.
  • Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Ε και Ω-6, τα οποία έχουν την ικανότητα να χαλαρώνουν τους μύες, να προλαμβάνουν τις αρρυθμίες και να διευκολύνουν τον ύπνο. Η κατανάλωση 6τμχ ημερησίως, θεωρείται ιδανική ποσότητα.
  • Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος), λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε Ω-3 παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση του άγχους.
  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε μη-αιμικό σίδηρο και μαγνήσιο και αποτελούν ιδανική επιλογή για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποφυγή εμφάνισης άγχους. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι το σπανάκι, τα όσπρια, τα καρύδια και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.
  • Η κατανάλωση λευκού κρέατος (φιλέτο κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι) διεγείρει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου (η L-τρυπτοφάνη, δρα ευεργετικά ενεργοποιώντας την L-σεροτονίνη) και τονώνει την ψυχική διάθεση.
  • Τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν το άγχος και τη δυσφορία από τις κοινωνικές συναναστροφές (κοινωνικό άγχος). Είναι πιθανό κάποια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους, καθώς το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται. Καλές φυσικές πηγές τους είναι το κεφίρ, το γιαούρτι, το miso (ιαπωνικό καρύκευμα), το ξινολάχανο κ.ά.
  • Ο κουρκουμάς λόγω της κουρκουμίνης φαίνεται να ευνοεί τους νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, και να μειώνει τις ορμόνες του άγχους, όπως την κορτιζόλη.
  • Το πράσινο τσάι και το χαμομήλι περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει το σώμα με φυσικό τρόπο.
  • Τέλος, η Rhodiola rosea (ραντιόλα) είναι μια θαυματουργή ρίζα, που μπορείς να την βρεις σε μορφή σκόνης σε καταστήματα με βιολογικά, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής. Βοηθά το σώμα να διαχειριστεί στρεσογόνες καταστάσεις και μειώνει τα συμπτώματα άγχους.

Το άγχος πιστεύεται, επίσης, ότι σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες του οργανισμού και γι’ αυτό δεν θα έβλαπτε να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου και με αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Μην ξεχνάς να καταναλώνεις άφθονα υγρά, καθώς ακόμα και η μικρή αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική διάθεση.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

8 πράγματα που κανείς δεν σου είπε για το άγχος
3 διατροφικές συνήθειες συνδέονται με τον καλό ύπνο
Η θεραπευτική δύναμη των προσαρμογόνων φυτών