Τώρα που κάνει ζέστη, φλερτάρεις ολοένα και περισσότερο με την ιδέα να τρέχεις στο διάδρομο (το ίδιο θα φλερτάρεις και το χειμώνα, που θα κάνει κρύο). Και είναι πάρα πολύ πιθανό να το έχεις ξεκινήσει ήδη. Κάποιος όμως σου είχε πει κάποτε πως το να τρέχεις στο διάδρομο είναι τσάμπα κόπος, δουλειά δεν γίνεται και επίσης μπορεί και να τραυματιστείς. Συμβαίνουν όντως όλα αυτά ή είναι απλά ένας μύθος;

Ο Jacob Puzey πάντως, προπονητής ο ίδιος, έτρεξε 80 χιλιόμετρα στο διάδρομο και κατέχει μάλιστα και το παγκόσμιο ρεκόρ που είναι 04:57:45. Σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρει ο άνθρωπος. Ο ίδιος μάλιστα σε συνέντευξή του δήλωσε πως είναι ευγνώμων γι αυτό το θαυματουργό μηχάνημα που είναι ο διάδρομος. “Ακόμα και οι πιο απλοί διάδρομοι είναι κάπως αξιόλογοι. Πανέξυπνοι άνθρωποι βρήκαν τον τρόπο να κάνουν εφικτό το τρέξιμο μέσα όταν οι εξωτερικές συνθήκες και το γεμάτο πρόγραμμα το κάνουν ανέφικτο. Πόσο cool είναι αυτό;”

Διάδρομος: Να τρέξω σε αυτόν ή είναι τσάμπα κόπος;

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε πως οι διάδρομοι δεν είναι βαρετοί. Για την ακρίβεια εδώ και 9 χρόνια οι διάδρομοι έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Στο εξωτερικό τους βλέπουμε μέχρι και σε fitness προγράμματα – σαν να κάνεις spin αλλά σε διάδρομο.

Μπορείς να νομίζεις πως είναι μόνο γι αυτούς που ήδη τρέχουν, αλλά όχι δεν είναι έτσι. Ο διάδρομος είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο γι αυτούς που τους αρέσει να περπατάνε και που θέλουν να πάνε στο επόμενο επίπεδο. Οι walkers μπορούν να δουν εξαιρετικά αποτελέσματα από ένα υψηλής έντασης περπάτημα σε βουνό και να γυμνάσουν τα πόδια, τους γλουτούς, τον κορμό και το πάνω μέρος του σώματος.

Φυσικά και η προπόνηση στο διάδρομο μπορείς να σε προετοιμάσει για έναν αγώνα. Υπάρχει αυτός ο μύθος πως ο διάδρομος δεν σου προσφέρει μία αυθεντική εμπειρία τρεξίματος και γι αυτό δεν επιτρέπει σε κάποιον να προετοιμαστεί καταλλήλως για τις προκλήσεις που θα συναντήσει έξω. Όπως όμως είπα είναι ένας μύθος. Αν πρέπει να προετοιμαστείς για έναν αγώνα με ανηφόρες και εσύ μένεις σε μια flat περιοχή, τότε απλά βάζοντας τις σωστές ρυθμίσεις στο διάδρομο μπορείς να το κάνεις. Έχοντας τον έλεγχο του εδάφους και της έντασης, μπορείς να προπονηθείς και για τον πιο σκληρό αγώνα.

Θα ακούσεις πως είναι πολύ εύκολο να τραυματιστείς, αλλά μην το πιστέψεις. Το να τρέχεις στην άσφαλτο είναι περισσότερο επίπονο για τους συνδέσμους από το να τρέχεις σε trail ή στο διάδρομο. Μερικοί διάδρομοι χρησιμοποιούν ένα σύστημα ιμάντων, το οποίο μερικοί το έχουν συνδέσει με την ολίσθηση του πέλματος γεγονός που προκαλεί πόνο στα γόνατα. Τα νέα, ωστόσο, μοντέλα χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία απορρόφησης κραδασμών, αντί για ιμάντα, γεγονός που βοηθά πολύ.