Όλες οι δουλειές έχουν ένα βαθμό στρες και άγχους, ακόμα κι αν σου αρέσει πολύ η δουλειά σου, ακόμα και τις καλές μέρες. Ωστόσο, αν το να πηγαίνεις στη δουλειά, ή και μόνο η σκέψη του να πηγαίνεις στη δουλειά σε κουράζει, σου προκαλεί κατάθλιψη ή ακόμη και σωματική ασθένεια, αυτό είναι κάτι περισσότερο από γενικευμένο εργασιακό άγχος. Όλα αυτά αποτελούν σημάδια που επιβεβαιώνουν πως βρίσκεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον στη δουλειά.

Είτε πρόκειται για ένα οξύθυμο αφεντικό, είτε για έναν παράλογο φόρτο εργασίας, είτε για κακόβουλους συναδέλφους, ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική σου υγεία, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα άγχους, αϋπνίας και κατάθλιψης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τα σημάδια ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος και πώς να τα αντιμετωπίσεις.

Πώς αναγνωρίζεις ένα τοξικό περιβάλλον στη δουλειά;

Ως τοξικό περιβάλλον στη δουλειά μπορεί να οριστεί κάθε χώρος όπου η δουλειά, η ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι ή οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών των πραγμάτων προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην υπόλοιπη ζωή σου. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε αριθμό σωματικών συμπτωμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν άυπνες νύχτες, αίσθημα διαρκούς επαγρύπνησης, ιδρωμένες παλάμες και ταχυκαρδία.

Επιπλέον, τα τοξικά ή εχθρικά εργασιακά περιβάλλοντα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που μπορούν να επηρεάσουν την προσωπική σου ζωή, καταστρέφοντας τα πάντα, από την αυτοεκτίμησή σου μέχρι τις φιλίες σου.

Το σώμα μας είναι πολύ ικανό στο να μας ενημερώνει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπιστεί, οπότε πρέπει να δώσουμε προσοχή. Μπορείς να ελέγχεις συχνά τον εαυτό σου με τις εξής ερωτήσεις:

  • Πώς κοιμάμαι; Κοιμάμαι τακτικά και αρκετές ώρες;
  • Πώς είναι η διατροφή μου; Είμαι συχνά πολύ αγχωμένη για να φάω ή έχω την τάση να τρώω συναισθηματικά;
  • Αισθάνεσαι ασφαλής στο σπίτι και στη δουλειά σου;

Εάν οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις εγείρουν κόκκινες σημαίες, τότε ήρθε η ώρα να αξιολογήσεις το περιβάλλον εργασίας για να δεις τι ακριβώς προκαλεί την υγεία και την ευημερία σου να υποφέρουν. Παράλληλα, μπορείς να παρατηρήσεις και άλλα σημάδια στην εργασία που φανερώνουν το τοξικό περιβάλλον.

Οι εργαζόμενοι είναι εξουθενωμένοι

Τα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα οδηγούν σε επαγγελματική εξουθένωση, κόπωση και ασθένεια των εργαζομένων λόγω των υψηλών επιπέδων στρες που προκαλούν καταστροφές στο σώμα μας. Αν οι άνθρωποι δηλώνουν άρρωστοι ή, ακόμα χειρότερα, εργάζονται άρρωστοι, αυτό είναι ένα τρανό σημάδι τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Ναρκισσιστική ηγεσία

Οι ανώτεροι ή το αφεντικό σου απαιτούν να συμφωνείς πάντα μαζί τους και να τους λες ότι έχουν δίκιο; Σε κάνουν να νιώθεις ότι είναι υπεράνω των κανόνων; Περιμένουν από όλους τους άλλους να είναι τέλειοι, ενώ οι ίδιοι μπορούν να ανταποκριθούν σε χαμηλότερα πρότυπα; Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια ότι οι ανώτεροι σου είναι νάρκισσοι.

Καθόλου ενθουσιασμός

Ποιο είναι το κλίμα στο γραφείο; Φαίνεται κανείς να είναι χαρούμενος που εργάζεται εκεί; Χαμογελάει ποτέ κανείς; Αν οι άνθρωποι συνήθως φαίνονται εντελώς δυστυχισμένοι που εργάζονται στην εταιρεία, μπορείς να υποθέσεις ότι το εργασιακό περιβάλλον είναι τοξικό.

Κλίκες και κουτσομπολιά

Ο καθένας φαίνεται να είναι για τον εαυτό του και δεν υπάρχουν γνήσιες φιλίες μεταξύ των συναδέλφων. Υπάρχουν πολλές εσωτερικές διαμάχες και παράνοια, καθώς και κουτσομπολιά και φήμες.

Έλλειψη θετικότητας

Εσύ και οι άλλοι δεν λαμβάνετε τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνετε τη δουλειά σας; Εργάζεστε σκληρά χωρίς θετική ανατροφοδότηση και χωρίς αναγνώριση, ενώ μπορεί να σου λένε ακόμη και να χαίρεσαι που έχεις και δουλειά;

Πώς να το αντιμετωπίσεις;

Δεδομένου ότι η εύρεση νέας εργασίας απαιτεί χρόνο και ότι δεν μπορείς να φύγεις αμέσως από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τρόπους διαχείρισης της δυσλειτουργίας μέχρι να μπορέσεις να μπεις σε μια νέα θέση εργασίας κάπου αλλού, ή ακόμα καλύτερα να αλλάξεις εντελώς το κλίμα εκεί που ήδη βρίσκεσαι.

Δεν είναι δικό σου φταίξιμο

Πολλές φορές, πόσο μάλλον αν είσαι ενοχικό άτομο, είναι συνηθισμένο να ρίχνουμε το φταίξιμο πάνω μας, είναι άλλωστε και εύκολη λύση. Μπορεί η θετική στάση και η συνεργατική νοοτροπία να βοηθήσουν σε ορισμένες καταστάσεις, αλλά αν δεν είναι έτσι το συνολικό κλίμα δεν περνάει από το χέρι σου για να αλλάξει.

Βρες άτομα που νιώθουν όπως εσύ

Ανάπτυξε φιλίες με ανθρώπους που αισθάνονται το ίδιο με εσένα. Η ελπίδα είναι ότι θα προσέχει ο ένας τα νώτα του άλλου και θα μοιράζεστε τυχόν νέα με την ομάδα. Ωστόσο, να είσαι προσεκτική με το ποια άτομα εμπιστεύεσαι, ώστε να μην εκμεταλλευτούν τον τρόπο που αισθάνεσαι στη δουλειά.

Κάνε δραστηριότητες εκτός δουλειάς που σε ανακουφίζουν

Βρες κάποια δραστηριότητα που σου αποβάλλει το άγχος, όπως η γυμναστική, η ανάγνωση ενός βιβλίου, ένα καινούργιο χόμπι. Το κλειδί είναι να βεβαιωθείς ότι ζεις μια ικανοποιητική ζωή, εκτός εργασίας για να καταπολεμήσεις το δράμα.

Βάλε τα όρια σου

Χρειάζεσαι και τα διαλείμματα σου και το ωράριο σου, ιδίως αν οι απλήρωτες υπερωρίες είναι συχνό φαινόμενο. Εξήγησε και στο αφεντικό σου ότι χρειάζεσαι τα διαλείμματα και τον ελεύθερο χρόνο για να επαναφορτιστείς και να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου.

Μείνε πιστή στον στόχο σου

Βάλε τα δυνατά σου για να παραμείνεις σε θετική ψυχική κατάσταση. Δεν θα είσαι σε αυτή τη δουλειά για πάντα και έχεις μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα μπροστά σου.