Στα μαγευτικά Ιωάννινα και την Ήπειρο γενικότερα θα ζήσετε μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Φυσικά, πρέπει να επισκεφθείτε τα Ιωάννινα και να εξερευνήσετε κάθε γωνιά τους αλλά μην ξεχνάτε πως αποτελούν ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτές είναι οι ιδανικές εκδρομές με βάση τα Ιωάννινα.

Στο Μέτσοβο (40 λεπτά απόσταση)

Το Μέτσοβο είναι ένας απόλυτος χειμερινός προορισμός. Η γραφική αρχιτεκτονική του και οι ζεστές γεύσεις του, αρκούν για να ζήσετε μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης. Η γαλήνη του βουνού και η παράδοση, θα αφήσουν πίσω το άγχος της καθημερινότητας ενώ παράλληλα, η φιλοξενία των ανθρώπων θα σας συγκινήσει.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Metsovo Greece (@metsovo_greece)

Εκεί, δεν πρέπει να χάσετε μια βόλτα στην ορεινή τεχνητή λίμνη βρίσκεται ανατολικά του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.350μ. Πρόκειται μάλιστα για την ορεινότερη λίμνη της Ελλάδας. Στην καρδιά της Πίνδου, σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, η λίμνη περιβάλλεται από δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια – Κάλντα και του Βίκου – Αώου. Σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το γραφικό Μέτσοβο, η λίμνη αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών του και των λάτρεις της φύσης.

Συρράκο (σε απόσταση 1 μισή ώρας)

Το Συρράκο είναι ένα γραφικό χωριό του νομού Ιωαννίνων, που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα χωριά των Αθαμανικών Ορέων, σε υψόμετρο 1.150μ. Το χωριό αποτελεί υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και είναι εκ πρώτης όψεως μαγευτικό. Μέσα στο πράσινο, στην πλαγιά του όρους Λάκμος, τα πέτρινα σπίτια, τα γεφύρια, τα καλντερίμια και η ηπειρωτική αρχιτεκτονική του θα σας εντυπωσιάσουν.

Αφού περάσετε την πέτρινη είσοδο του χωριού και περπατήσετε ανάμεσα στα πετρόχτιστα σπίτια, θα συναντήσετε την κεντρική πλατεία του χωριού, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας.

Unsplash

Αρίστη (σε απόσταση 50 λεπτών)

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του Ζαγορίου, με αξιόλογες τουριστικές υποδομές. Το χωριό έχει αναδειχθεί σε αξιόλογο τουριστικό προορισμό, έχοντας καταφέρει να διαθέτει σημαντικές υποδομές, διατηρώντας παράλληλα τον αυθεντικό του χαρακτήρα.

Σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών αποτελεί η γραφική πλατεία του χωριού, όπου δεσπόζει ο χαρακτηριστικός πλάτανος. Εκεί θα απολαύσετε τον καφέ σας και παραδοσιακά εδέσματα με θέα τις επιβλητικές πράσινες βουνοκορφές.

Μονοδένδρι (σε απόσταση 40 λεπτών)

Το Μονοδένδρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων και βρίσκεται πολύ κοντά στα Ιωάννινα (μόλις 39 χλμ. απόσταση). Το χωριό αποτελεί αφετηρία για το φαράγγι του Βίκου αλλά και για πολλές άλλες πεζοπορικές διαδρομές. Επισκεφθείτε τη Ριζάρειο Σχολή, η οποία είναι η χειροτεχνική σχολή-οικοτροφείο, του Ριζαρείου ιδρύματος.

Απολαύστε τον καφέ σας στη γραφική πλατεία του χωριού, αφού περιηγηθείτε στα όμορφα καλντερίμια του. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις λαχταριστές πίτες της Κικίτσας και ιδιαίτερα την παραδοσιακή αλευρόπιτα, η οποία αποτελεί από μόνη της λόγο επίσκεψης του Μονοδενδρίου από τα γύρω χωριά.

Πηγή: Diakopes.gr