Όταν ο χρόνος σου για μαγειρική είναι περιορισμένος, η καλύτερη επιλογή που έχεις είναι μια κονσέρβα τόνο. Λίγα λαχανικά, καλαμπόκι, ελαιόλαδο και φτιάχνεις μια πλήρη σαλάτα, την οποία μπορείς να φας ακόμα και σκέτη ή να τη στριμώξεις σε ένα πεντανόστιμο σάντουιτς. Ή, ακόμα και μερικά βρασμένα μακαρόνια, μια σάλτσα ντομάτας και μια κονσέρβα τόνο, για μια λαχταριστή μακαρονάδα.

Λίγα είναι τα τρόφιμα σαν τον τόνο που είναι προσιτά, θρεπτικά, γεμάτα πρωτεΐνη και ευπροσάρμοστα! Οι επιλογές σου όμως όταν πρέπει να επιλέξεις ποια κονσέρβα τόνο θα αγοράσεις μπορεί να σε μπερδέψουν. Να παίρνεις τόνο σε λάδι ή τόνο σε νερό;

Ο τόνος έχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι καλά για την καρδιά και συνιστάται ανεπιφύλακτα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Αν σκοπεύεις να στραγγίξεις την κονσέρβα σου, τότε είναι καλύτερα να επιλέξεις τόνο σε νερό. Όταν επιλέγεις να στραγγίξεις τον τόνο συσκευασμένο σε νερό, τα ωμέγα-3 που περιέχονται σε αυτό το λιπαρό ψάρι διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό. Όταν όμως στραγγίζεις τόνο συσκευασμένο σε λάδι, φεύγουν και μερικά από αυτά τα υπέροχα ωμέγα-3 λιπαρά.

Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα ο τόνος συσκευασμένος σε νερό είχε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά από τον τόνο σε λάδι. Η μελέτη σημείωσε, ωστόσο, ότι τα συσκευασμένα σε λάδι προϊόντα μπορεί να είναι καλύτερα για όσους έχουν αυξημένες ανάγκες σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του λινολεϊκού οξέος και του α-λινολενικού οξέος. Αυτό αναφέρεται σε όσους πάσχουν από παθήσεις όπως η κυστική ίνωση.

Από την άλλη αν αναζητάς να πάρεις περισσότερη βιταμίνη D και σελήνιο, ο τόνος σε λάδι είναι ό,τι πρέπει, καθώς περιέχει αυξημένα επίπεδα ανά μερίδα σε σχέση με τον τόνο συσκευασμένο σε νερό.

Από άποψη θερμίδων, 100 γραμμάρια τόνου σε λάδι έχει περίπου 405 θερμίδες, ενώ στα αντίστοιχα γραμμάρια ο τόνος σε νερό έχει περίπου 100 θερμίδες. Οπότε αν μετράς τις θερμίδες και θέλεις να εξοικονομήσεις μερικές, η καλύτερη επιλογή που έχεις να κάνεις είναι ο τόνος σε νερό.

Πάντως, από γευστική άποψη πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο τόνος σε λάδι είναι πιο νόστιμος, έχει πολύ καλύτερη υφή, πιο τρυφερή και το λάδι τον διατηρεί πιο ενυδατωμένο.