Ως γνωστόν, το να ξυπνάς από έναν εφιάλτη είναι πραγματικά απαίσιο. Το να ξυπνάς, όμως, εξαιτίας ενός επίμονου πόνου στο πόδι σου -γνωστού και ως κράμπα- είναι μάλλον πολύ χειρότερο. Όποιος, μάλιστα, έχει βιώσει κάτι τέτοιο είναι σχεδόν σίγουρο πως θα έκανε τα πάντα για να μην του ξανασυμβεί ποτέ!

Οι λόγοι για τους οποίους μπορούν να προκληθούν κράμπες στο σώμα μας -τόσο στον ύπνο όσο και γενικά- ποικίλλουν, με μερικούς από αυτούς να είναι η αφυδάτωση, η ανισορροπία ηλεκτρολυτών στη διατροφή μας, η υπερβολική άσκηση και η κακή κυκλοφορία του αίματος.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετές λύσεις που μπορείς να δοκιμάσεις για την αποφυγή μιας τέτοιας κατάστασης και μάλιστα εκτός από τις προφανείς, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση της πρόσληψης νερού. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η χρήση μιας πλάκας σαπουνιού κάτω από τα πόδια σου ενώ κοιμάσαι συνιστά μια αποδεδειγμένα θεραπευτική επιλογή που μπορεί να σε απαλλάξει μία και καλή από τις ενοχλητικές κράμπες.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το πως το σαπούνι μπορεί να ανακουφίση τους ανθρώπους από τις κράμπες στα πόδια, εκτός από τα ευρήματα μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Pain, σύμφωνα με την οποία το συστατικό λιμονένιο – ένα άρωμα που εμπεριέχεται στο σαπούνι- είναι ικανό να σταματήσει τον πόνο.

Σε μία μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Multidisciplinary Healthcare, μάλιστα, το μικρό δείγμα συμμετεχόντων -όλοι με συνεχή μυϊκό πόνο και σπασμούς- που έλαβε μέρος, εφάρμοσαν λίγο λάδι με άρωμα σαπουνιού σε ένα μέρος του δέρματός τους. Η ανακούφιση ήρθε σχεδόν αμέσως και διήρκεσε μεταξύ 18-30 ωρών, προσφέροντάς τους τον πιο ξεκούραστο ύπνο, χωρίς παρενέργειες.

Γιατί να το δοκιμάσεις;

«Χωρίζω τις ιατρικές θεραπείες σε δύο κατηγορίες: αυτές που μπορεί είτε να λειτουργήσουν είτε όχι αλλά έχουν κάποιο κίνδυνο, και αυτές που μπορεί είτε να λειτουργήσουν είτε όχι αλλά δεν έχουν κανένα κίνδυνο», λέει ο Jordan D. Metzl, MD, αναγνωρισμένος ιατρός αθλητικής ιατρικής, συγγραφέας και εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης με έδρα τη Νέα Υόρκη. Με αυτό τον τρόπο μας κάνει κατανοητό πως η χρήση της μπάρας σαπουνιού για την αποφυγή των κραμπών που μας πιάνουν στον ύπνο μας αποτελεί μια εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου επιλογή που δεν μπορεί να μας βλάψει άρα δεν έχουμε και τίποτα να χάσουμε. Αντιθέτως, οι πιθανότητες να ανακουφιστούμε πραγματικά είναι αρκετές και το κόστος της αρκετά χαμηλό!